reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte AX370-GAMING 5: řádný základ pro Ryzen

27.3.2017, Jan Vítek, recenze
Gigabyte AX370-GAMING 5: řádný základ pro Ryzen
Po testu samotných procesorů AMD Ryzen se podíváme i na samotnou základní desku Aorus AX370-GAMING 5 od společnosti Gigabyte, která nám při testování procesorů posloužila. Dnes už půjde ale pouze o ni, takže hurá na to.

Pohled na základní desku


Gigabyte Aorus AX370-GAMING 5 je základní deska klasických rozměrů formátu ATX, čili 305 x 244 mm. Poprvé se na našich stránkách setkáváme osobně s paticí AM4, která nahrazuje obě dosavadní patice AM3+ i FM2+. Deska je také vybavena nejmodernější čipovou sadou nové generace AMD, a to X370, o jejíchž vlastnostech jsme se už dostatečně zmínili v první kapitole. Tato deska má podobně jako jiné modely Aorus černé PCB a bílé doplňky jako především plastový štít nad porty a audio komponentami.


- klikněte pro zvětšení -

Na spodní straně desky si můžeme prohlédnout zadní část rámečku pro montáž CPU chladiče. Jde o kovový štítek, který je v podstatě stejný jako na deskách s paticí AM3+ a přinejmenším velice podobně vypadají také vrchní plastové spony. Ovšem my nemůžeme využít stejné chladiče, nebo alespoň stejné montážní sady jako na deskách se staršími paticemi AMD. To jednoduše proto, že rozteče děr už nejsou 96 x 48 mm jako dříve, ale 90 x 54 mm.


- klikněte pro zvětšení -

Pod krytem I/O portů najdeme nabídku, která je uzpůsobena i 7. generaci APU, ale to pouze nabídkou jednoho portu HDMI, který dle specifikací ani nezvládne rozlišení Ultra HD při 60 Hz, takže nejde o verzi 2.0. Tuto desku ale využijeme spíše s procesory Ryzen, které iGPU nemají, a tak nám tento port stejně bude v takovém případě na nic. Vedle toho tu máme kombinovaný port PS/2 pro klávesnici, nebo myš a pod ním jsou dva žluté porty USB. Jde o USB 3.0 (budeme zde používat staré označení) určené speciálně pro připojení USB DAC, čili externích zvukových karet, a to díky speciálnímu napájení s nízkým rušením. Vedle toho tu máme také čtyři modré USB, což už jsou prostě klasické 3.0, dále tři červené USB 3.1 s propustností 10 Gb/s plus jeden další takový, ale v provedení s portem C. Nakonec nám deska ještě nabídne dva 1Gb/s ethernetové porty, pět 3,5mm audio konektorů a jeden optický S/PDIF.


- klikněte pro zvětšení -

Kolem procesorové patice jsou osázeny cívky ukazující na 10fázové napájení procesoru a poblíž jsou také dva ventilátorové konektory s PWM regulací. Na opačné straně od nich máme v poněkud netradiční pozici umístěny dva čipy s uloženým BIOSem, jeden hlavní a jeden záložní a poblíž bychom našli také oba ethernetové kontrolery, jeden od Intelu a druhý od Rivet Networks a také kontroler dvou portů USB 3.1 od ASMedia, ale to je většinou skryto pod chladiči MOSFETů.



- klikněte pro zvětšení -

Právě na MOSFETy se můžeme také podívat, když sundáme jejich chladiče. Ukáže se, že jde o jednočipové řešení PowIRstage IR3553M od renomované firmy International Rectifier s efektivitou až 93,2 %.



Paměťové sloty mají i u této desky mezi sebou plastové proužky prosvícené barevnými LED a my do nich můžeme nainstalovat až 64 GB paměti DDR4 na taktu maximálně 3200 MHz. Barevnými LED je prosvícený také plastový proužek umístěný pod hlavním napájecím konektorem ATX, ale užitečnější jsou tlačítka, a to jednak hlavní vypínač, pak tlačítko OC pro automatické přetaktování a pak tu jsou dvě mikrotlačítka - černé pro reset BIOSu a bílý reset. Vedle ATX konektoru máme ještě dva ventilátorové konektory plus headery rozhraní USB 3.0.


- klikněte pro zvětšení -

Pod nízkým chladičem s logem Aorus máme čipovou sadu X370 (viz fotografie dole), ale máme tady především něco jiného, a sice osm portů SATA 6 Gb/s, které tvoří i dva SATA Express, jež se z nějakého důvodu stále používají. Vedle toho deska ale nabídne i jeden port U.2 pro moderní SSD, ovšem pokud ten zapojíte, připravíte se o možnost využít slot M.2 pro PCIe SSD.


- klikněte pro zvětšení -



čipová sada AMD X370

Na spodním okraji základní desky se nachází jako obvykle nabídka všemožných headerů a nejdříve jde pochopitelně o audio. Pokračuje konektor LED DEMO určený výhradně pro účely prezentace desek a pak už tu máme dva přepínače pro nastavení BIOSu (single/dual a přepínání mezi nimi). Následují už headery, a to pro barevný LED pásek, TPM, čtyři rozhraní USB 2.0, další tři ventilátory a přední I/O panel s jeho tlačítky a diodami. Mezi ty je umístěn číslicový displej pro debugging.


- klikněte pro zvětšení -

Nabídka slotů zahrnuje výhradně PCI Express, a to tři dlouhé x16 a tři krátké x1. První dva dlouhé sloty jsou určeny pro grafické karty a dělí se o 16 linek verze 3.0. Poslední dlouhý slot už má pouze 4 linky verze 2.0, o něž se navíc dělí se všemi krátkými sloty. Pokud bychom tedy ty zabrali, pak by pro něj zbyla jen jedna linka 2.0.


- klikněte pro zvětšení -

Nakonec tu máme audio obvody s kodeky Realtek ALC1220, které jsou částečně kryty bílým plastem, ale obnaženy jsou zlatě zbarvené kondenzátory od Nichiconu. Na rozdíl od jiných desek nám tu ale Gigabyte nenabízí žádné operační zesilovače, přičemž deska stejné třídy se Z270 jeden takový má. Na druhou stranu tu jsou rovnou dva zmíněné kodeky od Realteku.

reklama