reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte AX370-GAMING 5: řádný základ pro Ryzen

27.3.2017, Jan Vítek, recenze
Gigabyte AX370-GAMING 5: řádný základ pro Ryzen
Po testu samotných procesorů AMD Ryzen se podíváme i na samotnou základní desku Aorus AX370-GAMING 5 od společnosti Gigabyte, která nám při testování procesorů posloužila. Dnes už půjde ale pouze o ni, takže hurá na to.

Závěrem


Základní deska Aorus AX370-GAMING 5 patří mezi dvojici nových modelů firmy Gigabyte, které využívají čipset X370. Pak je tu ještě podstatně dražší model Aorus AX370-Gaming K7, ovšem testovaná GAMING 5 rozhodně není chabě vybavena. Spíše naopak, poskytne nám možnosti, které valná většina uživatelů ani zcela nepotřebuje. Ale co není, může být, což platí třeba pro takový port U.2 pro rychlá SSD, pro nějž by Intel už zanedlouho mohl připravit spotřebitelské verze SSD s paměťmi 3D XPoint.


- klikněte pro zvětšení -

Aorus AX370-GAMING 5 nás potěší svým 10fázovým napájením, které využívá MOSFETy od International Rectifier, pak tu máme podporu dvou grafických karet, což má být společná vlastnost desek s X370, celkem čtyři rozhraní USB 3.1 druhé generace s propustností 10 Gb/s, zmíněné rozhraní U.2 a také dvě novinky firmy Gigabyte pro aktuální desky: LED systém RGB Fusion a především Smart Fan 5 s celkem osmi ventilátorovými konektory s podporou PWM, z nichž některé mají posílené napájení vhodné i pro výkonnější vodní pumpy.

Oproti modelu GAMING 5 s čipsetem Z270 tu z nějakého důvodu chybí operační zesilovače audia vhodné pro velká sluchátka a pak i tato deska nese dvě rozhraní SATA Express. To je na jednu stranu v podstatě zbytečné, protože pro ně lze jen velice těžko najít využití, pokud to v těchto dnech ještě vůbec stále platí. Na druhou stranu nám zástupce firmy Gigabyte sdělil, že jeho implementace stejně téměř nic nestojí, takže ho tam výrobci desek i tak stále montují.

Základní deska AX370-GAMING 5 můžeme považovat za střední třídu modelů s čipsety X370, která by měla zajímat především ty uživatele, kteří chtějí více a lépe taktovat procesory Ryzen a využít dvě grafické karty. Ostatní se mohou klidně spokojit i s deskami s čipsetem B350, které jsou podstatně levnější, jako je například Gigabyte AB350-Gaming 3 za cca 3300 Kč. Takové desky ale obvykle nenabízí tak kvalitní napájení procesoru, a právě proto zmiňuji i lepší taktování procesorů Ryzen. Ovšem při běžném taktování, čili Ryzen 7 na 4 GHz a podobně, by nám měla s klidem postačit právě i levnější deska, což ale může být nakonec i jiný model s X370, neboť ty rozhodně nezačínají na ceně 5700 Kč.


Plusy


+ Kvalitní napájení
+ 4x USB 3.1 Gen2 včetně typu C
+ 32Gb/s M.2 pro rychlé SSD
+ Podpora CrossFire a SLI
+ RGB LED a Smart Fan 5
+ Rozhraní U.2


Minusy


- Stále široce využívané a zbytečné rozhraní SATA Express
- Bez operačních zesilovačů audia
 
 
Za zapůjčení desky Aorus AX370-GAMING 5 děkujeme Gigabyte.

 

Cena v době testování: cca 5 700 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte desku Gigabyte Aorus AX370-GAMING 5?
V anketě šlo hlasovat od 27.3.2017 do 21.3.2018. Počet hlasujících: 9
Výborná67 %
Průměrná33 %
Špatná0 %
reklama