reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte BRIX Pro: výkonný minipočítač i na hry

15.4.2014, Jan Vítek, recenze
Gigabyte BRIX Pro: výkonný minipočítač i na hry
Mezi minipočítače, které vychází z platformy Intel NUC, patří také řada Gigabyte BRIX. My si dnes představíme jejího zástupce BRIX Pro, na němž je zajímavý především procesor Intel řady R, který má ve výbavě výkonné GPU Iris Pro 5200.

Teploty a hlučnost


Nyní se podrobněji zaměříme na teploty různých částí počítače a také jeho hlučnost. V tomto ohledu mi PC připomínalo herní notebook, čili v klidovém režimu byl jeho provoz velmi tichý až neslyšný, ovšem 65W procesor při zátěži v tak malé krabičce znamená jediné - nutnost nastavit vysoké otáčky chladiče, takže v zátěži se BRIX Pro umí ozvat. Díky dobrému řízení otáček ale bude počítač hlučet skutečně jen ve vysoké zátěži a to mu nelze vyčítat. Vypadá to také, že chladič reaguje spíše na zátěž než na teploty, protože ihned po utnutí Prime95 se otáčky propadem stáhly na sotva slyšitelnou úroveň, ačkoliv teplota procesoru klesala výrazně pomaleji.

Nyní se podíváme na to, jakých teplot dosahuje procesor, jehož maximum je dle specifikací pouze 71,4 °C. To klade další nároky na chlazení, neboť obvykle mohou procesory Intel pracovat s Tcase přes 100 °C, ale zde ne.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
35 °C
64 °C

Teploty byly měřeny ve 21°C okolním prostředí s použitím aplikací Core Temp, Speedfan a GPU-Z pro měření a Prime95 a PCMark pro zajištění zátěže. A zvláště při zátěži procesoru a grafiky jsme tento nettop nešetřili, protože tehdy se o obě procesorová jádra postaral Prime95 a trápeno bylo i grafické jádro. Pokud tedy Core Temp odečítal dobře, teplota v klidu se pohybovala kolem 35 °C a v zátěži se ji chlazení snažilo udržet pod 60 °C, což se mu ale moc nevedlo, a tak se teplota nebezpečně blížila svému maximu. To může být problém zvláště v parných letních dnech, protože při testování v okolní teplotě jen 21 °C by se počítač rozhodně přehřívat neměl.


Spotřeba a zátěž při přehrávání filmů


V druhé části této kapitoly se podíváme na minimální i maximální spotřebu, což doplníme o pohled na žravost sestavy i její zátěž jednoho jádra, všech jader a celkového CPU včetně grafického jádra. Nejdříve tedy uvedeme hodnoty spotřeby v klidu a zátěži, která odpovídá předchozím naměřeným teplotám. Ve vypnutém stavu by nám měřák Voltcraft Energy Check 3000 měl ideálně ukazovat nulu,

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Spotřeba
16 W
72 W

Spotřeba v klidu dosahuje 16 W a pokud to srovnáme s výkonnějším Intel NUC s Core i3 je to sice výrazně více, ale zde je to opodstatněno použitím výrazně výkonnějšího procesoru. Spotřeba 16 W v klidu je tedy u takto výkonného PC snadno akceptovatelná. Co se týče zátěže, pak ta je odstupňovaná 30 / 59 / 72 W, což se týká zátěže jednoho jádra, všech jader a ve 3D hře, kdy je dle očekávání nejvyšší. Ani zde pochopitelně nejde o vysokou hodnotu, však jsme to mohli od systému se 65W procesorem očekávat.

reklama