reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte BRIX S: Skylake a Thunderbolt 3

25.5.2016, Jan Vítek, recenze
Gigabyte BRIX S: Skylake a Thunderbolt 3
Gigabyte nedávno vyslal na trh moderní počítače NUC, respektive v jeho podání jde o BRIX. Jedná se o dobře vybavené BRIX S, přičemž testovaný kousek disponuje procesorem Core i7 "Skylake" a také rozhraním Thunderbolt 3 se zajímavým potenciálem.

Hardwarová výbava


Mozkem počítače je procesor Core i7-6500U z generace Skylake. Má sice jen dvě jádra, ale aspoň tu je také Hyperthreading, který přidá další dvě logická. Pracovní frekvence je slušná a pohybuje se mezi 2,5 a 3,1 GHz, což platí pro TDP 15 W. To ale lze konfigurovat i na 25 W, díky čemuž vzroste spodní mez na 2,6 GHz a snížením na 800 MHz můžeme dosáhnout práce s TDP jen 7,5 W.



Až na technologii Intel vPro, TSX-NI a SIPP je tu podporováno vše z moderní nabídky procesorů Core. Máme tu tak virtualizační VT-x i VT-d, Small Business Advantage, AES New Instructions a Secure Key či Execute Disable Bit. Vše najdete na stránkách firmy Intel.



Dále tu máme operační paměti, což také patří do režie procesoru a jeho kontroleru. Vybaven je sice pro paměti LPDDR3-1866 a DDR3L-1600, ovšem zde nemáme jinou možnost než použít jeden či dva moduly SO-DIMM typu DDR4, a to nejlépe 2133 MHz. Maximální celková kapacita může být 32 GB.



Stejně tak grafické jádro Intel HD Graphics 520 patří procesoru. Toto základní GPU v generaci Skylake má 24 shaderů (či EU - Execution Unit) a pracuje na 300 až 1050 MHz. Podporuje Intel WiDi s rozlišením až 1080p, ale spíše využijeme HDMI (max. 4096x2304@24Hz) či Mini DisplayPort (4096x2304@60Hz) a pak by mělo být možné využít také Thunderbolt 3 na USB C k připojení monitoru, k čemuž se ale využívá také DisplayPort. Zajímavé je, že dle specifikací můžeme tomuto iGPU přiřadit až 32 GB paměti, což je pouze teoretická možnost.



Nakonec patří do hlavní hardwarové výbavy úložné zařízení, přičemž náš M.2 SSD od ADATA také nelze v recenzi hodnotit, neboť ten také není součástí výchozí výbavy. Lze tak pouze říci, že je na nás, zda osadíme slot M.2 až 80 mm dlouhou SSD kartou, využijeme 2,5" pozici s rozhraním SATA 6 Gbps (výška až 9,5 mm), nebo pochopitelně obojí. Kapacitu můžeme zvýšit také pomocí karty Secure Digital, ale ta by ze svého slotu koukala napůl ven. A pokud vás zajímá, zda kromě levnějších M.2 SSD pro rozhraní SATA lze využít také výkonnější SSD pro PCIe 3.0, pak lze. Zde najdete seznam otestovaných modelů.


BIOS


Gigabyte BRIX S využívá klasický AMI BIOS pracující v textovém režimu, ovšem podporující myš. S její pomocí si můžete také zapnout virtuální klávesnici, takže fyzickou nebudete potřebovat, i když je s ní pohyb v BIOSu a jeho nastavení pochopitelně rychlejší a pohodlnější.

BIOS nenabízí téměř žádné možnosti pro ladění výkonu, leda tak ventilátoru, který můžeme nastavit na plný výkon, což není vzhledem k hlučnosti dobrý nápad. Můžeme si ale jako obvykle konfigurovat různé prvky, takže je možné třeba vypnout LAN, audio, rozhraní USB 3.1, podporu virtualizačních technologií procesoru, jeho turbo pro zvyšování taktu nad základních 2,5 GHz nebo naopak deaktivovat EIST, aby se při nízké zátěži nepodtaktovával. Pak najdeme v BIOSu i důkaz, že počítač podporuje SSD s NVMe. Pak nám BIOS poslouží pro výběr zařízení, z nějž se bude bootovat a to je tak vše. Pokud vše funguje k naší spokojenosti, není důvod nastavení BIOSu vůbec otevírat.

reklama