reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
8.12.2008, Jan Černý, recenze
Dnes Vám představíme základní desku z nové řady Ultra Durable 3. Přestože nejde o nejdražší model, nabízí více než podobné produkty konkurence. Jaký reálný přínos tyto nové technologie nabízejí? To se dočtete v následující recenzi.
M.arty (1) | 17.8.200914:03
Nemusíte se bát, že budete stát před rozhodnutím kam zapojit ve skříni se čtyřmi USB na předním panelu všechny potřebné konektory, protože autor neumí počítat. Na zadním panelu je 8 USB a na desce jsou ještě další 4 pro interní potřebu. Jsou to 2 žluté konektory, do každého se zapojují dvě USB. Stačí se pořádně podívat na desku nebo do manuálu.
Odpovědět0  0
Xunil | 24.9.20099:58
M.arty: Autor sa o tom rozpisal, asi si to necital. AK budes mat internu citacku ­(za 2 USB­) a na skrini vpredu 4 USB ... pocitaj este raz.
Odpovědět0  0
Bretee | 6.8.200911:37
Chystám se tuto desku koupit a zajímalo by mne, zda má tato deska možnost připojení MIDI ­- MPU­-401 nebo podobné a jak je na tom s provozní teplotou.Díky za reakce.
Odpovědět0  0
Mikiiiiiiii | 8.12.200818:40
"...přínosem je zlepšení mechanických vlastností základní desky. Jsou známy případy, kdy rozměrné a těžké chladiče zdeformovaly základní desku. Je zvláštní, že ani jeden z výrobců tuto skutečnost nezmínil.­"

Podle mě je to proto, že měděný plát o tloušťce, jaký je použit v desce, ohnete mezi dvěma prsty. To už asi bylo hloupé i marketingu Gigabyte, aby toto vydávali za přednost :)
Odpovědět0  0
-HoNY- (135) | 8.12.200818:52
Dobrý den,
-­-­-
ano měď je tenká a měkká, a somotný spoj ohnete mezi dvěma prsty. Jenomže plošný spoj se skládá z několika slepených vrstev slepených k sobě. A posílení dvou uvnitř vede ke zlepšení celkové pevnosti. Říká vám něco povídka: „Tři pruty Svatoplukovi“?
-­-­-
S pozdravem
Jan Černý
Odpovědět0  0
liborc (398) | 10.12.200813:28
ty pruty někdo Svatoplukovi dával? Nebo to byly jeho pruty, tedy Svatoplukovy pruty?
Odpovědět0  0
Tomval666 | 30.12.20086:21
Koukám, že této teorie se budete držet jak klíště kůže. Pevnost PCB je určena mnoha jinými faktory ­(hustota a rozložení prokovů, umístění součástek,kladení nosných vrstev kompozitu, tloušťka mezi jednotlivými vodivými vrstvami a jejich počet atd­), než dvěma tzv. napájecími vrstvami. Jejich tloušťka může zlepšit tak akorát lepší zatížitelnost napájecím proudem s menším zahříváním PCB ­(možná je to v článku psané :­-­) ­).Vliv na ohebnost je zanedbatelný, vůči nosnému kompozitu. Recenze jsou skvělé, konstrukční detaily se závádějícími teoriemi by bylo dobré vynechat.
Odpovědět0  0
-HoNY- (135) | 30.12.200814:55
Dobrý den,
-­-­-
zkoušel jste někdy ohnout nebo zlomit low­-endovou základní desku? Vycházím z toho, že jsem kdysi zkoušel likvidovat vadné základní desky. Dalo by se to srovnat s klasickými crash testy... kladivo, pilka, lámání přes koleno, lámání v ruce a pod. Čtyřvrstvý plošný spoj vydržel opravdu méně. :­-­) Taky jsem viděl desítky levných low­-endových desek pro Socket A a Socket 478, prohnutých po několika letech používání obyčejného BOX chladiče. Oproti tomu dražší modely na tom byly mnohem lépe.
-­-­-
S pozdravem
Jan Černý
Odpovědět0  0
Tomval666 | 11.1.200916:50
Ale o tuhosti samotné desky s Vámi nevedu polemiku.Několik jsem jich zničil ale více jich zkonstruoval a vícevrstvých :­-­). Jen jsem uvedl, že měď není tím prvořadým, co zvýší tuhost desky. Zkoumal jste jak tlustá je vrstva mezi jednotlivými Layouty, z kolika vláken, z jaké matrice apod? Samozřejmě 6­-ti a další více vrstvé desky mohou mít vyšší mez tuhosti, ale jsou i vojenské aplikace kde 2 vrstvá deska bude mít větší tuhost než 4 vrstvá deska s komerční elektronikou.Pokud si trváte na názoru mějte si jej, ale výše položeným příspěvkem jste mi neodpověděl pořád jak tluščí fólie mědi zvýší tuhost desky, když ani v článku tuto problematiku nespecifikujete, ale pouze konstatujete. Rád se poučím. Děkuji za odpověď.
Odpovědět0  0
Tarman (118) | 8.12.20088:35
Jěště bych do oné přehledné tabulky přidal počet USB. Třeba 8+2
Odpovědět0  0
-HoNY- (135) | 8.12.200814:02
Dobrý den,
-­-­-
děkuji za připomínku. Předpokládal jsem, že množství více než 6 USB portů je pro drtivou většinu uživatelů postačující. Vzhledem k tomu, že jde o sériové rozhraní, přidám tuto informaci ke COM portu.
Například vlastníci postarší a kvalitní laserové tiskárny ­(mezi které patřím i já­) u nové desky více ocení bracket pro LPT.
-­-­-
S přáním pěkného dne
Jan Černý
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.