reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte GA-73PVM-S2H: Integrovaná GF 7100 pro Intel

17.12.2007, Petr Popelka, recenze
Gigabyte GA-73PVM-S2H: Integrovaná GF 7100 pro Intel
V dnešní recenzi se podíváme na základní desku, která svými specifikacemi i cenou spadá do low-endu platformy Intel. Jedná se o model společnosti Gigabyte GA-73-PVM-S2H, který je založen na čipsetu NVIDIA nForce 630i a disponuje tedy i integrovanou grafikou GeForce 7100. Cena této desky se běžně pohybuje okolo 1 800,- korun včetně DPH. V dnešní recenzi se mmj. podíváme na srovnání výkonu této desky oproti konkurenci v podobě čipové sady Intel G33 Express a grafiky GMA 3100.
Dnes se po delší době budeme věnovat základní desce disponující integrovaným grafickým jádrem. Jedná se o základní desku, která využívá poměrně nový čipset NVIDIA nForce 630i pro platformu Intel. IGP v tomto případě nese označení GeForce 7100. O čipových sadách nForce 610/630i se můžete dozvědět víc v článku, který naleznete zde. Dnes recenzovaná deska je z produkce společnosti Gigabyte a její prodejní cena se pohybuje okolo 1 800,- korun včetně DPH; jedná se o desku s modelovým označením GA-73PVM-S2H.

Jak cena, tak přítomnost IGP napovídá, že deska je určena do Low-End segmentu. Toto tvrzení podkládají vlastnosti čipové sady jako jednokanálový paměťový řadič nebo maximálně 4 SATA porty. U této desky najdeme pouze 2 paměťové sloty, 3 porty SATA a jeden eSATA na zadním panelu. Nabízí ale také 10 USB portů, 2 FireWire 400 porty, Gigabitové síťové rozhraní a 8kanálové HD audio včetně optického výstupu, což je výbava velmi solidní. Základní specifikace dnes recenzované desky najdete jako vždy v tabulce níže:

Základní specifikace této desky nejsou nikterak výjimečné, ale ani špatné. Dle mého názoru desku degraduje jednokanálový paměťový řadič a bohužel i integrovaná grafika, která sice umožuje vcelku bezproblémový běh starších herních titulů jako Far Cry nebo Call Of Duty 2, ovšem nepodporuje akceleraci HD videa, kvůli čemuž se stává nevhodnou pro HTPC, což je velká škoda. K tomuto tématu se ale ještě v průběhu recenze vrátíme.


Krabice a příslušenství


Dnes recenzovanou desku jsme měli k dispozici pouze jako předprodejní kus bez krabice a příslušenství. Je ale více než jisté, že příslušenství nebude příliš obsáhlé, což mi potvrdily i informace z elektronického manuálu, které jsem si stáhnul na stránkách výrobce. Příslušenství by mělo být tvořeno nezbytným manuálem a instalačními CD pro Windows XP a Windows Vista, dále krytkou zadních I/O portů, jedním IDE a FDD kabelem, dvěma SATA kabely, případně ještě dvěmi redukcemi napájení pro SATA zařízení. Krabice by rovněž měla dodržet standardy značky Gigabyte, jak dokazuje obrázek níže:




Detailní pohled na desku


PCB desky je standardní modré barvy, stejně tak barvy slotů a portů svědčí o konvencích společnost Gigabyte. Umístění napájecích konektrů desky je zcela v pořádku, stejně tak vzdálnost slotů od patice procesoru je dostatečná. Poněkud zvláštní je umístění SATA portů, které se nalézají mezi IDE konektorem a paměťovými sloty. Pozice to není nijak výhodná, ale není ani vyloženě špatná - přístup k těmto portům byl bezproblémový i po osazení desky naší referenční grafikou.

Návrh PCB nevypadá špatně, zklamání ale může přijít v případě, když byste v této desce chtěli připojit více jak 2 ventilátory (a to včetně ventilátoru chladiče CPU). To byl mimochodem i můj případ a nezbylo mi nic jiného, než jeden z ventilátorů opatřit redukcí na konektor Peripheral Power.

Pozn.: Omlouvám se za kvalitu obrázku níže. Bohužel v době, když už deska nebyla v redakci, došlo nedopatřením ke smazání několika fotografií včetně té se základním pohledem na desku, a proto mohu nabídnout pouze to, co vidíte níže.




Deska se může pochlubit (vzhledem k ceně) s poměrně kvalitní filtraci napájení procesoru; kterou zajišťuje 4fázový DC/DC měnič prostřednictvím 4 zapouzdřených cívek, 12 (nechlazených) MOSFETů a několika kondenzátorů s pevným dielektrikem (ostatní kondenzátory použité na této desce jsou již standardní, ovšem jedná se o kvalitní kondenzátory značky Nippon řady KZG).



Osazení paměťových slotů by nemělo nic bránit ani v případě použití rozměrnějšího chladiče CPU. Kromě portů pro SATA a IDE zařízení si na fotografii níže můžet všimnout i headeru pro paralelní port. Jeho umístění není dobré, ovšem jeho použití je dnes stále méně časté, proto desku spíše chválím za jeho zachování než za nevhodné umístění.




Osazení desky referenčním chladičem CPU a paměťmi

Levý dolní roh desky toho nenabízí moc. Jedná se vlastně o pouhopouhé 3 headery pro FireWire bracket, COM1 port a připojení tlačítek Power/Reset, speakeru a signalizačních LED diod. Nelze přehlédnout ani typickou knoflíkovou baterii a dva piny pro reset paměti CMOS. Jejich umístění není příliš výhodné, protože po osazení rozměrnou grafickou kartou se nacházejí jen pár milimetrů nad okrajem PCB grafické karty. Přístup k nim mohl být lepší. Na druhou stranu, k obnovení výchozího nastavení BIOSu stačí tyto dva piny na krátký okamžik spojit (s pevnou rukou a dávnou opatrnosti například i běžným šroubovákem), kdyby bylo nutné přepínat jumper mezi klasickými třemi piny, situace by byla o poznání složitější.

Až na drobnou výtku týkající se pozice pinů pro reset paměti CMOS nemám nic víc, co bych desce vytknul po osazení rozměrnou grafikou. Přístup ke všem důležitým portům a headerům je zachován, výjimkou je pouze červený header pro koaxiální S/PDIF vstup/výstup zvukové karty, který zůstává skryt pod chladičem naší referenční grafiky.



Závěrečná fotografie této kapitoly nabízí pohled na rozšiřující sloty. Deska nabízí celkem 2 sloty PCI, jeden PCI-E x1 a jeden slot PCI-E x16 pro grafickou kartu. Jedná se o standard, který v souvislosti s mATX formátem očekáváme. Kromě samotných rozšiřujících slotů v této části desky také nalezneme FDD porty a 3 headery pro celkem 6 USB portů. Jejich umístění není příliš obvyklé, lae nelze proti němu nic namítat, tyto headery jsou bez problému přístupny , pouze o obsazení krajního PCI slotu by se přístup k nim mohl značně ztížit (obzvláště v mATX skříni). Všimnout si také můžete výše zmiňovaného červeného headeru pro koaxiální digitální vstup/výstup zvukového čipu a také černého konektoru pro analogový zvukový vstup například z optické mechaniky (CD-In).



První kapitola je za námi a deska si vedla poměrně dobře. Zaměříme-li se na návrh PCB, desce bychm vytýkali jen opravdové drobnosti, ve výsledku jej hodnotím kladně, zde Gigabyte odvedl solidní práci. Co se týče vybavenosti desky, zde musím vytknout přítomnosto pouhých dvou konektorů pro ventilátory, což je žalostně málo a tento počet nestačí ani pro realizaci konvenčního systému chlazení skládajícího se z chladiče + ventilátoru na CPU a intake + outtake ventilátorů. Jedná se však asi o jedinou výtku, kterou na adresu této desky mohu mít, výbava je jinak vzhledem k ceně solidní.
reklama