reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte: GA-8I955X Royal - druhý pohled

20.1.2006, Karel Polívka, recenze
Gigabyte: GA-8I955X Royal - druhý pohled
Se základní deskou Gigabyte GA-8I955X Royal jsme se již dříve seznámili (v té době šlo o naprostý high-end). Nedávno však došlo k uvedení nové čipové sady i975X a jelikož byla naše testovací metodika rozšířena, rozhodl jsem se nyní před zkoumáním dalších desek k tomu, že podle nových kritérií otestuji i model GA-8I955X Royal a dřívější článek doplním (pro možnost dalšího porovnání v budoucnu).
Opětovný pohled na základní desku Gigabyte GA-8I955X Royal máme tedy již za sebou. I s novými komponenty jsme si ověřili poznatky dříve zjištěné a závěry jako takové se tedy nijak neliší. Nově jsme se nyní ale podívali na další aspekty a detailněji jsme se zaměřili zejména na možnosti ladění paměťového subsystému, přičemž s námi použitými paměťovými moduly a procesorem Pentium 4 630 jsme docílili opravdu zajímavých výsledků co se přetaktování týče (například přetaktování procesoru nad hranici 4 GHz). Tato zjištění však přinesou své ovoce hlavně až postupem času, kdy přibudou výsledky i jiných základních desek a bude tedy možné porovnávat (myslím, že GA-8I955X Royal byla pro účely reference zvolena správně, jelikož nasadila pomyslnou kvalitativní příčku dost vysoko). Nezbývá tedy než čekat, kdo ji z hlediska možností přetaktování pokoří.

Čipová sada i955X dnes již není tím nejlepším od Intelu, jako tomu bylo při prvním ohledání. Tato pocta patří momentálně čipové sadě i975X. GA-8I955X Royal tedy chybí podpora pro nejnovější dvoujádrový procesor Intelu řady eXtreme Edition v podobě Pentium XE 955 (65nm, FSB 1066 MHz, frekvence 3.46 GHz, kódové označení Presler, 2x 2MB L2 cache), avšak s nově příchozími 65nm dvoujádrovými procesory řady Pentium D 9xx by spolupracovat měla.



V době uvedení tohoto modelu se jednalo o vlajkovou loď společnosti Gigabyte a proto je vybavena množstvím firemních specialit (jmenovitě přídavný napájecí modul U-Plus D.P.S., Dual BIOS, funkce M.I.B. 2, C.I.A. 2 a RGB). Ale právě ztvárnění, respektive spíše umístění onoho přídavného napájecího modulu může působit komplikace v kombinaci s rozměrným chladičem procesoru (který se zde vzhledem k cílení této základní desky dá i předpokládat). V případě chlazení bylo vsazeno na samostatné pasivy, přičemž ten umístěný na NorthBridge je možné doplnit o přiložený 40mm venilátor (což není z hlediska dlouhodobého provozu pokud jde o hlučnost zrovna ideální) připojitelný k samostatnému 2-pinovému konektoru (bez možnosti monitoringu a regulace). Provedení BIOSu je obecně možné chápat jako nadstandardní, akorát v případě přetaktování zamrzí absence zobrazování aktuálních hodnot. I zde je možné se jako i u jiných základních desek Gigabyte setkat s nutností odkrýt všechny dostupné položky BIOSu pomocí kombinace Ctrl + F1.

Nadstandardní možnosti přetaktování a ladění výkonu doplňují nad rámcem možností čipové sady dva gigabitové LAN adaptéry, řadič rozhraní FireWire 800 (3 porty), přídavný diskový řadič rozhraní SATA 3Gb/s (2 porty, dohromady disponuje deska šesti) a ATA133 (dva kanály, dále disponuje deska ještě jedním kanálem ATA100). Zvukovou stránku věci má na starosti Realtek ALC882M standardu High Definition Audio (7.1, Dolby Master Studio).

Kapitolu samu pro sebe tvoři nastavení Top Performance, což je už provoz mimo standardní parametry (to jasně naznačují i již zmíněné grafické artefakty při průběhu 3DMarku03). Ve finále lze hodnotit tuto desku jako kvalitní základ pro přetaktování. Mělo by se jednat i o vhodného kandidáta pro přetaktování procesorů Pentium D, což jsme si ani teď nemohli vyzkoušet v praxi kvůli absenci podpory doposud neuvedené revize (a proto to není v této době možné považovat za zápor) procesoru ze strany BIOSu základní desky. Výkonu podle dříve provedených testů nelze nic vytknout a výbava je nadstandardní. Bohužel se zde díky tomu setkáváme s vyšší cenou (za ty 3 měsíce, co jsme se s deskou setkali prvně, se snížila pouze o 100 Kč). Cenově mnohem zajímavější je verze Pro, avšak jaké jsou rozdíly z hlediska míry použitelného přetaktování nejsem schopen říci. Svůj lesk absolutního High-Endu pro platformu Intel však za ty 3 měsíce tato deska ztratila (vzhledem k tomu jsem čekal nějaký ten pokles ceny), jelikož tu máme čipovou sadu i975X, na níž se v praxi podíváme třeba zase příště.


Čipová sada i955X (SB ICH7R)
Vyšší cena
Nadstandardní výbava
Provedení přídavného ventilátoru pro NB
Ze strany výrobce podpora pro paměti DDR2 na frekvenci 888 MHz (při FSB 1066)
Umístění přídavného modulu U-Plus D.P.S. může činit problémy s rozměrnými chladiči
Výkon a možnosti přetaktování
Ikona Odkaz na databázi
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
Orientační cena: 5 130,- bez DPH (eXtraPoint)


Za poskytnutí pamětí Corsair TWIN2X2048-6400PRO (2x1024MB) děkujeme společnosti LEVI International
reklama