reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte GA-EP45-DS3R: levná a přesto kvalitní

28.7.2008, Jan Černý, recenze
Gigabyte GA-EP45-DS3R: levná a přesto kvalitní
Zelené technologie poslední dobou prostě letí díky stále stoupající ceně energií. Tím pádem každá ušetřená koruna přijde vhod. Určitě nikdo nechce mít v místnosti „takovou tu hlučnou topící krabici“. Vhodným základem může být i nový Gigabyte GA-EP45-DS3R.

Základní deska


Na dně papírové krabice se v antistatickém sáčku nachází základní deska polepená několika reklamními nálepkami:


Víte, co si kupujete? Ultra Durable 2 základní desku s podporou DES



Všechny konektory se nacházejí na okraji desky, což usnadňuje montáž.



Pro instalaci do počítačové skříně, stejně jako u všech současných desek, slouží 9 instalačních děr. Protože se jedná o levnější model, nejsou ze zadní strany osazeny žádné součástky.




Nízký hliníkový chladič čipsetu P45...


... a ještě nižší na ICH10R

Oba chladiče chipsetu jsou z hliníku. Přenos mezi čipem a heatsinkem je realizován šedou pastou u severního a silikonovou fólií u SouthBridge. Připevněny jsou k základní desce pomocí plastových kolíků s pružinou. Pro lepší přítlak se u dražších desek používají šrouby.



V okolí patice je dostatek manipulačního prostoru - není třeba žádných chladičů pro MOSFETy, ty pocházejí z dílen známého výrobce polovodičů Intersil. Protože mají velmi nízký odpor, produkují minimum ztrátového tepla. Kondenzátory a cívky jsou nízké a 8pinový konektor EPS 12V je v horním okraji, přičemž ničemu nepřekáží. Pro slabší a nepřetaktované konfigurace bude zcela jistě postačovat zdroj se čtyřmi piny, přesto jeho kvalitu nepodceňujte a porozhlédněte se po produktu některého z renomovaných výrobců. Ušetříte si do budoucna případné problémy se stabilitou.

Pro dosažení co nejmenšího zvlnění Vcore je osazeno 9 kondenzátorů 820μF / 2,5V Sanyo OSCON. Oproti MSI P45 Platinum je jich o dva méně. Pro názorné srovnání jsem sestavil jednoduchou tabulku:

Srovnávací tabulka napájecích obvodů
Ikona Odkaz na databázi
MSI P45 Platinum
GA-EP45-DS3R
Počet CPU fází
5
6
Kondenzátory
Nippon Chemi-Con
Sanyo OS-CON
Množství
11x 820μF / 2,5V
9x 820μF / 2,5V
Série
PSC
SEPC
Impulzní proud
6100 mA
6100 mA
Počet RAM fází
2
1
Počet P45 fází
2
1


Vyznačení napájecího obvodu pro P45 (zeleně) a paměti (červeně)


Tento zdánlivý nedostatek v počtu 9 kondenzátorů je kompenzován šestifázovým napájením. Impulzní proud je katalogová hodnota pro jeden kondenzátor při 105° C. Ta nám udává maximální proudovou zatížitelnost. Tato hodnota s každým poklesem o 10 °C stoupá dvojnásobně. Pokud jde o parametrové porovnání 2 kondenzátorů vůči sobě, jsou téměř identické. Liší se jen výrobcem. Sanyo začalo vyrábět kondenzátory s pevným dielektrikem v roce 1983 a stejně jako Nippon Chemi-Con patří ke špičce v oboru. SEPC je nejvyšší řada z jeho současné nabídky. Minimální životnost je udána jako následující:
  • 105°C -> 2000 hodin
  • 95°C -> 6324 hodin
  • 85°C -> 20000 hodin
  • 75°C -> 63245 hodin


Možné komplikace a usnadnění montáže




Přestože na první pohled vypadal layout desky velmi dobře, nevyhnulo se mu několik drobných chyb. Jako klasiku lze považovat kolizi slotů pro paměti s grafickou kartou. Nejenom při neopatrné manipulaci během instalace paměti se může velmi snadno stát, že zavadíte o SMD součástky na zadní straně grafické karty a nezvratná nehoda je na světě a odpadá jakýkoli nárok na reklamaci.





Nemilé překvapení je nepraktické umístění konektoru pro připojení předního audia. Leží až poblíž zadního panelu a kratší kabely k němu nemusí dosáhnout.



Zatímco šest SATA portů je umístěno „nastojato“, IDE port je pootočený o 90°.



Nejvíce si cením odlišení headerů pomocí textového popisu. Zleva: sériový a paralelní port, přední panel (HDD, reset, atd.), FireWire a dvojice USB. Díváte se opravdu správně, to jen nějaký horlivec otočil popisy při návrhu desky.


Základní podoba testovací sestavy (pro zvětšení klikněte)


Gigabyte GA-EP45-DS3R + Asus 8800GTS (pro zvětšení klikněte)


Gigabyte GA-EP45-DS3R + Asus 8800GTS ve druhém PCIe 16x slotu (pro zvětšení klikněte)

Ke kolizím mezi grafickou kartou a konektory nedochází, pouze se připravíte o první PCI-e 1x, případně v režimu CrossFire pak o první PCI slot. I když na fotce vypadá, že může docházet ke kolizím mezi grafickou kartou a SATA konektory, není tomu tak.


Decentní světýlka


Na rozdíl od okázalého MSI P45 Platinum se Gigabyte projevil velmi skromně. V pravém horní rohu je v jedné řadě 6 LEDek. Jsou barevně odlišeny na tři páry - červená, žlutá a zelená. Jejich účelem je inicializovat stav napájecích fází procesoru. V kapitole věnované spotřebě se dozvíme, zda jdou vypnout nebo ne.


reklama