reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte GA-EP45-DS3R: levná a přesto kvalitní

28.7.2008, Jan Černý, recenze
Gigabyte GA-EP45-DS3R: levná a přesto kvalitní
Zelené technologie poslední dobou prostě letí díky stále stoupající ceně energií. Tím pádem každá ušetřená koruna přijde vhod. Určitě nikdo nechce mít v místnosti „takovou tu hlučnou topící krabici“. Vhodným základem může být i nový Gigabyte GA-EP45-DS3R.

Konfigurace referenční sestavy






Software a verze ovladačů

  • Operační systém: Windows XP (Service Pack 3)
  • Ovladače čipových sad Intel: Intel Chipset Device Software 9.0.0.1008
  • Ovladače grafické karty NVIDIA GeForce 8800GTS: ForceWare 175.19 WHQL
  • DirectX 9.0c květen 2008
  • Realtek HD audio driver 1.97 WHQL


Maximální FSB a taktování obecně


Už od počátku jsem věděl, že deska není příliš pro přetaktování. Přece jenom i na základních taktech byl malý hliníkový chladič na čipsetu horký a jakékoliv pokusy, byť jen o 5 MHz, skončily neúspěchem.

Nebudu se bránit spekulacím, protože na internetu jsem se setkal s několika kusy schopnými pracovat kolem 500 MHz FSB. Ve všech byly instalovány procesory s jádry vyrobenými 45nm výrobním procesem. Je více než pravděpodobné, že výrobce se v současné době zaměřil na optimalní možnosti ladění pro Intelem současně preferovaná jádra. Nerozeznal jsem rozdíl mezi BIOSy F4 až F8.


Core 2 Duo E6750 Engineering Sample na základních taktech



Taktování pamětí


Prohlídka BIOSu slibovala mnohé, opravdová pastva pro oči, srdce každého ladiče musí doslova plesat blahem. Bohužel žádný ze současně dostupných BIOSů se mi nepovedlo zprovoznit s agresivním časováním ani s jedním z redakčních paměťových modulů. Procházel jsem seznamy certifikovaných / doporučených / odzkoušených modulů u několika výrobců základních desek a ani jakákoliv zmínka o modulech populární značky A-data.

CSXO-CEC-1066-2GB-KIT (1066 MHz; 2x 1024 MB; 6-7-7-24)

I přes všechny možnosti pro optimální ladění a slibovaná vylepšení pomocí BIOSu desce naše testovací paměti příliš neseděly. Ne nadarmo nejsou obsaženy v seznamu kompatibilních pamětí. Můj subjektivní dojem je, že o čím novější verzi BIOSu se jednalo, tím byla kompatibilita horší a nepomohly tomu ani od výrobce posunuté fáze signálu v poslední verzi F8.

Pro představu přidávám výsledek paměťové propustnosti a detailní výpis pomocí programu MemSet.


Výsledky s pamětmi CSX 1066 MHz (6-7-7--24 2T
- kliknutím zvětšíte -


Výpis časování pamětí pomocí programu MemSet 3.5


Teplota


Měření teploty probíhalo v uzavřené skříni Cooler Master Mystique 632. Zde byly použity dva ventilátory Cooler Master při nízkých otáčkách (700 až 900 RPM) v kombinaci s ventilátorem na chladiči CPU, který běžel na plné otáčky (1100 až 1200 RPM). Stoupající teplý vzduch odváděl zdroj Enermax pomocí teplotně řízeného 140mm ventilátoru.

Teplotní testy dnes recenzované desky byly provedeny při teplotě v místnosti v rozmezí 22°C až 23°C. Po spuštění počítače, kdy systém nebyl nijak zatížen (plocha systému Windows), se teploty během přibližně 15 minut ustálily na 45°C pro NorthBridge a na 43°C pro SouthBridge. Teploty byly měřeny teplotním čidlem připevněným ke chladiči vždy co nejblíže k jeho základně (tj. co nejblíže k samotnému zdroji tepla).

Na otestování teplot NorthBrige jsem zvolil 30minutovou zátěž pomocí programů Prime95 (blend) a 3DMark03, přičemž teplota NorthBridge vzrostla až na 56°C a teplota SouthBridge se ustálila na 51°C.

Jak je vidět, malé kousky hliníku Intel P45 příliš neochladí.


DES - Dynamic Energy Saver




Neaktivní ovládací panel Dynamic Energy Saver Advanced

Jak spustíme DES do provozu?


Ovládání je velmi jednoduché, stačí kliknout na tlačítko modré logo DES, následně se rozsvítí LEDky na základní desce (jak prosté, pokud Vám vadí světlo, které produkují, jednoduše ukončíte aplikaci). Celá levá strana se stane aktivní, a můžeme začít šetřit energii.


Aktivní ovládací panel Dynamic Energy Saver Advanced

Na ovládacím panelu se nachází:
  • Mode - toto tlačítko slouží k přepínání mezi aktuální (Meter) a celkovou spotřebou (Total)
  • CPU Voltage Level 1 (Default - Normal Power Saving), Level 2 (Advance Power Saving), Level 3 (Extreme Power Sawing)
  • CPU Throttling - zapíná a vypíná Intel Speed Step
  • 6 válců motoru - symbolizují počet aktivních fází procesoru, stejně jako LEDky v pravém rohu základní desky

Porovnání jsem prováděl stejně jako v minulé recenzi MSI P45 Platinum. Zvolil jsem Intel TAT 2.05.2006.0427, ATI Tools 0.26 a Prime 95 25.5.

Intel Thermal Analysis Tool (TAT) je navržen pro dvě různé funkce - jako monitor a jako nástroj pro zátěžový test. Je určen výhradně pro použití s procesory Intel a v současné době je plně funkční s 65nm modely. S jeho pomocí můžete sledovat a ukládat důležitá data týkající se teplot. Dále obsahuje zátěžový test procesoru (jádra lze zatížit i samostatně). V našem případě jsem zatížil obě jádra.

Pro zátěž grafické karty jsem zvolil postarší ATI Tools 0.26. Funkcí Scan for Artifacts dochází k vysoké zátěži. Po několika praktických pokusech jsem zvolil legendární Prime 95. A to z toho důvodu, že moderní platformu plně nevytíží a zbytek prostředků se může věnovat hledání artefaktů. Celková spotřeba systému je o 10 W vyšší než v kombinaci AT + TAT.

Souboj EPU vs. DES. mluví mírně ve prospěch Gigabytu a dnes se podíváme na porovnání oproti MSI GreenPower.

Legenda
Ikona Odkaz na databázi
Název desky
Ikona Odkaz na databázi
MSI P45 Platinum
Ikona Odkaz na databázi
Gigabyte GA-EP45-DS3R
    Vliv DES na spotřebu a porovnání MSI GreenPower byl proveden následujícím způsobem:
    • Obě sestavy s s vypnutým C1E a EIS, GreenPower a DES nebyly spuštěné
    • Intel Core 2 Duo E6750 (default), A-Data 2x1GB (5-5-5-15 2T), Asus GF8800GTS 640 MB (default)



    V prvním případě vyšel jako vítěz Gigabyte, a to z důvodu, že Dynamic Energy Saver Advanced nepotřebuje ke svému běhu spustit žádnou podpůrnou aplikaci. Je to praktické, protože nemusíte kontrolovat, zda máte na pozadí puštěný pomocný software, a není třeba konfigurovat jakékoliv nastavení. Oba procesory běží na plné frekvenci.
    • GreenPower Optimize vs. DES Level 2, Throtling
    • Intel Core 2 Duo E6750 (default), A-Data 2x1GB (5-5-5-15 2T), Asus GF8800GTS 640 MB (default)



    V relativních hodnotách se může zdát Gigabyte úspornější, ale jen o 10 W. Tato úspora je vykoupena podstatnou ztrátou výkonu. Inu, posuďte sami, oba výrobci zvolili úplně jinou techniku. Zatímco Gigabyte podtaktoval procesor na 936 MHz (6 * 156 MHz), snížil jeho napětí a ponechal aktivní pouze dvě fáze, MSI provozuje na 2000 MHz (6 * 333 MHz) - tedy na dvojnásobné frekvenci, snížil v rozumné míře napětí a vypnul pro tuto chvíli poloviční počet fází.
    • GreenPower max saving vs. DES Level 3, Throttling
    • Intel Core 2 Duo E6750 (default), A-Data 2x1GB (5-5-5-15 2T), Asus GF8800GTS 640 MB (default)



    Při maximální úspoře se karta obrací. Gigabyte už nemá kam ustupovat - jednoduše řečeno, už nemá co vypnout, pouze snížil napájecí napětí procesoru. MSI však nechává běžet procesor na 1600 MHz (6 * 266MHz) a kde to jen jde, drží počítač při životě pomocí jedné fáze.
    • Idle - systém bez zátěže, plocha ve Windows
    • Odběr procesoru - Intel TAT, plná zátěž obou jader
    • Grafická karta - ATI Tools, hledání artefaktů
    • Paměti - Prime95, test paměťového systému Blend
    • Maximální možný odběr - ATI Tools a Prime 95 test maximální zátěže In-place large FFTs
    reklama