reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte GA-EP45-DS3R: levná a přesto kvalitní

28.7.2008, Jan Černý, recenze
Gigabyte GA-EP45-DS3R: levná a přesto kvalitní
Zelené technologie poslední dobou prostě letí díky stále stoupající ceně energií. Tím pádem každá ušetřená koruna přijde vhod. Určitě nikdo nechce mít v místnosti „takovou tu hlučnou topící krabici“. Vhodným základem může být i nový Gigabyte GA-EP45-DS3R.

Co říci závěrem?


Tento model nejen díky svému poměru cena / výkon předčil má očekávání. Za relativně málo peněz bude hodně muziky. Oproti dříve testované MSI P45 má o něco málo vyšší spotřebu, na druhou stranu má dvě síťové karty a jdou mu vypnout LEDky.

Po stránce výkonu je na tom stejně jako konkurence - propustnost pamětí není stále zcela optimální, ale upřímně, kdo při reálném použití pozná rozdíl mezi 6900 a 7000 MB/s? Daleko větším problémem je kompatibilita s 1066MHz moduly.

Gigabyte nám opět ukázal, že základní desky vyrábět umí. Rozvržení desky je velmi dobré, jako jediný a ne neřešitelný problém je umístění konektoru pro připojení předního audia. Zpracování BIOSu je ještě přehlednější než dříve. Rozsahy různých nastavení jsou přímo královské, přesto většinu z nich jen stěží využijete. Největší přínos přisuzuji 8 položkám pro ukládání vlastních profilů, které deska má, přestože není stavěna pro přetaktování. Tomu pak odpovídá chlazení NorthBridge - pro zvyšování napětí je zcela poddimenzované.

Pochvalu si Gigabyte taktéž zaslouží za výběr výrobců součástek. Nippon Chemi-Con, Sanyo a Intersil patří ke špičce ve svém oboru. Použité MOSFETy jsou jasným důkazem, že když výrobce správně vybere, není potřeba na ně nesmyslně osazovat chladiče nebo dokonce heatpipe.

Po celou dobu testovaní a instalace se s naší konfigurací neobjevil žádný problém, ať už v podobě samovolných restartů nebo mrznutí systému. Ani u žádného z námi instalovaných ovladačů se neobjevil sebemenší problém.

Pokud se chcete podělit o své zkušenosti nebo dojmy s touto základní deskou, budeme rádi, když zavítáte na naše diskuzní fórum. Určili jsme jí následující vlákno.


Podtrženo sečteno, můžeme jen doporučit!

Tato základní deska je díky ceně okolo 2500 Kč ideálním kandidátem na stavbu levného, a přesto kvalitního PC pro celou rodinu. Nabízí veškeré současné standardy, výbava bude zcela jistě většině uživatelů dostačovat, a protože obsahuje nejnovější čipset od Intelu P45, má dostatečnou rezervu do budoucna. Zejména oceňuji možnost osadit celkem 16 GB DDR2 paměti a vynikající poměr cena / výkon. Proto Gigabyte GA-EP45-DS3R dostává naše ocenění TREFA:





Ocenění TREFA získává základní deska Gigabyte GA-EP45DS3R
za výborný poměr cena/výkon. Logo ocenění je ke stažení zde.


Největší klady a zápory si ještě na úplný závěr shrneme v obvyklé tabulce:


Výborný poměr cena / výkon
Prozatím horší kompatibilita s pamětmi
Výborně navržené PCB
Dimenzování chlazení severního mostu
Vize do budoucna
Hůře přístupný header pro přední audio
Možnosti BIOSu
Špatné výsledky přetaktování FSB
Cena v době testování: 2 500 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech:


Graf ceny produktu Gigabyte EP45-DS3R, 8xSATA, 4xDDR2, GLAN, RAID, 1394 poskytuje server Heureka.cz


Za zapůjčení desky Gigabyte GA-EP45-DS3R děkujeme T.S.Bohemia


reklama