reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte GA-MA69G-S3H - AMD 690G pro každého

16.8.2007, Petr Popelka, recenze
Gigabyte GA-MA69G-S3H - AMD 690G pro každého
Obsahem dnešní recenze je základní deska Gigabyte GA-MA69G-S3H, která je založena na čipové sadě AMD 690G, Jedná se o FullATX desku s integrovaným grafickým jádrem Radeon X1250, která by díky svému vybavení mohla uspokojit i náročnější uživatele. Cena se přitom pohybuje okolo rovných 2 000,- korun včetně DPH. Zbývá už jen podívat se, jak si tato deska povede v dnešní recenzi.
Dostali jsme se až na samý závěr dnešní recenze a čeká nás tedy zhodnocení základní desky Gigabyte GA-MA69G-S3H. Vezmu-li to popořadě, Gigabyte nám připravil základní desku postavenou na poměrně novém čipsetu z dílen AMD, přičemž deska nabízí slušnou výbavu i příjemnou cenu. Rozložení jednotlivých prvků na desce je opravdu příkladné a problémy se najdou jen zřídkakdy. Co však již příkladné není, je použitý chladič NorthBridge a opravdu vysoké teploty čipsetu. Tato skutečnost zcela zbytečně degraduje i jinak slušné možnosti přetaktování a celkově sráží kvalitu této základní desky.



Z hlediska výkonu deska ničím nepřekvapila, ale ani nezklamala, což lze ve výsledku brát jako pozitivum. V praxi se tato deska řadí mezi ostatní modely s čipovou sadou AMD 690V/G, nabízí však solidní možnosti rozšíření nejen díky PCI a PCI-E x1 slotům, ale také díky slotu PCI-E x4, díky němuž by neměl být problém na desce použít i režim CrossFire. Deska rovněž nabízí zcela nadstandardní tři porty FireWire 400, naproti tomu, přítomnost pouze dvou konektorů pro připojení ventilátorů je zklamáním.

Další výhody a nevýhody se již týkají konkrétně čipové sady AMD 690G a nikoliv desky samotné. Přítomnost portu HDMI jistě potěší (to je ostatně jeden z hlavních rozdílů oproti čipsetu AMD 690V), naproti tomu výkon při dekódování HD videa je dost rozporuplný. Této části bych v budoucích recenzích rád věnoval daleko více často, proto to berte i jako drobný příslib pro budoucí recenze.

Když se vrátím k úvodu dnešní recenze, základní deska Gigabyte GA-MA69G-S3H by si opravdu mohla najít místo u spousty uživatelů, především pak u těch, kteří nechtějí nebo jednoduše nemůžou do základní desky investovat velkou sumu peněz. Za danou cenu tato FullATX deska nabídne slušný základ i pro výkonné procesory a grafické karty a nebýt oněch tolikrát omílaných vysokých teplot čipsetu, získala by nejspíše i naše ocenění, ostatní výtky se totiž týkají spíše drobností.

Dobře navržené PCB
Vysoké teploty NorthBridge
Solidní možnosti rozšíření
Pouze 2 konektory pro ventilátor
Propracovaný BIOS
Absence bracketu s TV výstupy
Technologie CrossFire
Ikona Odkaz na databázi
Poměr cena/výkon
Ikona Odkaz na databázi
Orientační prodejní cena: 1 688,- bez DPH (Czech Computer)

Za zapůjčení všech základních desek Gigabyte děkujeme společnosti T.S.Bohemia



Za zapůjčení základních desek MSI K9AG Neo-F, Asus M2N-E SLI a Asus M2N-VM DH děkujeme společnosti BGS LEVI



Za zapůjčení základní desky Asus M2A-VM HDMI děkujeme společnosti Asus
reklama