reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
16.8.2007, Petr Popelka, recenze
Obsahem dnešní recenze je základní deska Gigabyte GA-MA69G-S3H, která je založena na čipové sadě AMD 690G, Jedná se o FullATX desku s integrovaným grafickým jádrem Radeon X1250, která by díky svému vybavení mohla uspokojit i náročnější uživatele. Cena se přitom pohybuje okolo rovných 2 000,- korun včetně DPH. Zbývá už jen podívat se, jak si tato deska povede v dnešní recenzi.
Pekoxx | 27.5.200823:19
Moze byt pocitac s touto doskou ­"zobudeny­" cez integrovanu sietovu kartu pomocou magic­-packetu ­(WOL ­- Wake On LAN­) ?
Odpovědět0  0
riccardo (2) | 13.2.200811:32
Pomóc !!! Nechápu jak je to možné, ale mně v BIOSU chybí možnost časování paměti a podobně. Prostě tam jedno menu chybí. Jde jenom zvýšit napětí a zíkladní fravence, ale třeba paměti s rpzšířeným EPP profilem tam jedou na základní časování. Neví někdo, jak je to možné ?
Odpovědět0  0
riccardo (2) | 13.2.200816:22
Jé, to chce CTRL+F1 ! A vono je to napsáno i v manuálu, jak se tak dívám. No nic.

Ale víte co, stejný problém mám i u MSI K9NGM2­-FID ­- v manuálu je ukázaná stránka z BIOSU, kde je ­"CELL Values­". Ono to sice nic moc neumí, ale aspoň něco ­- a to já tam taky nemám !!! Není taky pro MSI nějaká kouzelná klávesa ?
Odpovědět0  0
dan_m (1) | 25.12.200722:27
Dobry den, musi byt nutne zapojeny 4­-pinovy konektor u procesoru, nebo je to potreba pouze u procesoru s vyssi spotrebou. Dekuji za odpoved
Odpovědět0  0
PcWifi | 25.12.200723:08
musi byt zapojen vzdy,ackoliv by spotrebu slabsich cpu utahl i zakladni 20pin konektor,jiz nejakou dobu je standartem,ze musi byt tzv. P4 napajeni vzdy zapojene.Troufnu si rici,ze zadna zakkadni deska bez nej nenabehne...
Odpovědět0  0
pixla | 19.12.20079:38
1­)Dobry den chtel bych se zeptat jestli muzu propojit DVE RUZNE grafike karty od Ati pres Crosfire?
2­)zdali slot PCIe 4x nebude spomalovat chod obou grafikych karet?

Dekuji za odpoved
Odpovědět0  0
Sorensen (3) | 26.10.200718:05
Pořídil jsem si tuto desku. Asi měsíc jsem jel na integrované grafice a pak dokoupil Radeon HD 2600 XT. Přestal mi ale fungovat zvuk u integrované zvukovky Realtek. Ve Windows XP ve správci zařízení vypadá vše v pořádku, v Realtek control panelu nejde u jednotlivých vstupů­/výstupů kliknout na výběr volby, co je k čemu připojeno. Ta zvukovka je nastavena jako výchozí zařízení pro přehrávání i záznam, ale stejně nefunguje. Nesetkal se někdo s podobným problémem? Ještě bych doplnil, že ve windowsovském ovládání hlasitosti mám vyšedlé ­"Ztlumit­" u Front, Rear, Subwoofer, Center a Side. Když se snažím přehrávat hudbu např. ve Winampu, ekvalizér se hýbe, jako by hudba běžela, ale neozývá se nic. Použil jsem tedy zvukovku do PCI slotu, ale stejně bych rád přišel na to, proč to nejde.
Odpovědět0  0
Ing.Jaroslav Zakouřil | 12.11.200710:41
Mám taky potíže se zvukem.
Závady jsem si všiml poté, co se při nahrávání z TV karty Winfast DTV2000H počítač zasekl a druhý den ráno již nenaběhl. Musel jsem přeinstalovat systém a po spuštění jsem zjistil, že z lišty vpravo dole zmizela nejen ikona ovladače Realtek High Definition Audio Driveru, ale i ikona hlasitosti zvuku. Po otevření okna Zvuk a zvuková zařízení z Ovládacích panelů jsem se dověděl, že zvukové zařízení neexistuje, a veškerá nastavení zvuku jsou nedostupná ­(šedá­). Správce zařízení hlásí u ATI HDMI Audio kód 10 a u Realtek High Definition Audio kód 28. Přeinstalace ovladačů ale možná není, okno se vůbec neotevře.
Zkusil jsem tedy nainstalovat ovladače znovu z dodaného CD, ale instalace vždy skončí chybou s kódem 10. Pokus přehrát jakýkoliv zvuk nyní končí hlášením, že v počítači není přítomno žádné zvukové zařízení, nelze přehrát ani systémové zvuky a videoje též bez zvuku. Také program dxdiag pro kontrolu DirectX má všechny testy zvuku nedostupné a upozorňuje na nepřítomnost hardwarové akcelerace zvuku. Usoudil jsem, že selhala integrovaná zvuková karta, což podle příznaků potvrdil e­-mailem i technik od TS Bohemia, a proto jsem ji poslal na výměnu. Desku mi promptně vyměnili, ale závada stále trvá. Takže vada desky to asi není. Neví někdo z vás, co s tím ?
Odpovědět0  0
Ing.Jaroslav Zakouřil | 15.11.200716:48
Jestli jste někdo četl o mých potížích s touto deskou, tak můžu sdělit, že už je všechno OK. Poradili mi, abych nainstaloval čisté Windows a pak všechny ovladače znovu. Já jsem to udělal, dokonce jsem i příslušný diskový oddíl zformátoval a ono to opravdu pomohlo. Takže deska je v pořádku.
Odpovědět0  0
Sorensenjeden | 2.2.200812:07
Nakonec jsem to vyřešil reklamací. Desku mi vyměnili za novou.
Odpovědět0  0
MMike | 20.10.20070:04
Zdravim,potkal sem problem u teto desky a to v situaci,kdy pouziji redukci HDMI­-DVI.Pripojim li pres DVI monitor a zapnu pc,vse je ok,odpojim li monitor ale behem chodu PC a zapojim li zpet,obrazu se nedockam...proc fakt nevim...pomuze jen tvrdy reset a pak vse nabehne jak ma,klasika... zajimava chyba u teto desky...

Co se vykonu tyce, s X2­-4000+ jedou NFSMW v 640x480 medium pri cca. 25­-35fps,hratelne je to s prehledem.Samozrejme s on board VGA.
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 22.10.20076:17
Odpojim­/zapojim je ekvivalentni s vypnu­/zapnu, nebo musi byt skutecne fyzicky odpojene kabely?
Odpovědět0  0
MMike | 22.10.20078:51
odpojim = odpojit ­- vytahnout kabel odnekud,treba z DVI vystupu...zapojim = zapojit­-treba kabel do DVI....Vypnout = vypnu ­- ze zasuvky nebo tlacitkem­/vypinacem,zapnu = zapnu tlacitkem nebo vypinacem :o­) je to tak proste :o­)­)­) jak ale rikam,je to situace,s kterou se clovek snad nikdy nesetka...takze tak.co mne ale zarazi,je ze kdyz sem pripojil usb flash disk,ze se ozyvaly slabe zvuky jakoby pisteni­/vrceni odnekud z desky...buh vi co to ,proc to...

Odpovědět0  0
cml11 (419) | 22.10.20079:06
Prosté to je, ale lepší si být jistý jak přesně to autor myslí, protože kdyby to dělalo při pouhém vypnutí­/zapnutí připojené TV za běhu PC, tak je to úplně jiná kategorie závady. A to by pak už opravdu vadilo.
Odpovědět0  0
rost | 12.9.200714:43
mam obycejnou televizi se scartem a cinch konektory, u sveho minuleho PC jsem mohl sedet u monitoru a dite se divalo v televizi na film spusteny v dvd­-romce, pujde to i tady?
dik za odpovedi
Odpovědět0  0
slowak1982 (6) | 12.9.200715:12
graficka karta s Tvoutem
Odpovědět0  0
Libor A. (17) | 14.9.200716:23
Ano půjde to, ale za těchto předpokladů:
1. Dokoupíte si TV­-bracket
2. Monitor podporuje digitální vstup ­(HDMI či DVI­) , protože kombinaci D­-SUB a TV Out tato deska nepodporuje
Odpovědět0  0
chulio | 10.9.200721:45
Na straně 2 a 3 jsou obrázky rozdílných desek i obrázek zadních konektorů je jiný. Vypadá to, jako by na jedné straně byly fotky ATX a na další mATX desky? To si toho nikdo nevšimnul?
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1033) | 10.9.200722:53
Jedná se pouze o momentální chybu, která vznikla dnes večer špatným zadáním nového článku. Během chvíle bude opravena.
Odpovědět0  0
RomanL2 | 7.9.200710:00
ale TV­-Out na desce nikde nevidím? Kde dělám chybu?
Odpovědět0  0
Libor A. (17) | 7.9.200713:17
Slepý tak úplně nejste, TV Video signál je vyveden na desce v podobě headeru, takže musíte mít tv­-out bracket
Odpovědět0  0
9z9 (27) | 17.8.200719:13
Opakuji se u kazde vasi recenze 690G a napisu to i tady. BUDETE nekdy zkouset tyto desky pripojene na HDready TV ?! FullHD je vsude vyzkousene a funguje, ale jak se to bude chovat na 1366*768 ? Na Asus co jsem mel to nefungovalo ­(DVI­-HDMI­), ciste HDMI­-HDMI pripojeni jsem nemel moznost vyzkouset. To jak integrovana grafika zvlada dekodovat HD video je mi ukradene, X2 dnes stoji pakatel, ale zda zvlada potrebne rozliseni nikde nic :­-/
Odpovědět0  0
DaveP | 17.8.200710:38
Skoda ze ta deska nema integrovane wifi a treti PCI slot. A kdyz se tak divam, tak tohle reseni GB vlastne ani nenabizi. Kvuli tomu jsem koupil Asus M2N DH, sice se starsim chipsetem a od nVidie, ale chodi to dobre a netaktuju.
Odpovědět0  0
Petr Popelka (252) | 17.8.200710:41
Co se týče výbavy, tak tento Asus má jednoznačně navch. Dva PCI sloty by podle mě i stačily, ovšem to by se musely běžně prodávat rozšiřující karty do PCI­-E ­- těch je však stále jako šafránu.
Odpovědět0  0
Mands | 17.8.20070:34
Mužete mi prosim zodpovědět jak ste změřily teplotu čipu NB?? díky
Odpovědět0  0
Petr Popelka (252) | 17.8.20070:44
Digitálním multimetrem s teplotní sondou připevněnou na pasiv.
Odpovědět0  0
pcmaker (263) | 16.8.200722:25
Porad rikas, ze je MB low­-end a pak tam nacpes hi­-end komponenty. Do tehle desky nebude nikdo hazet takove ramky a uz vubec ne 8800GTS­/X. Pak desku zkritizujes, jak je tam malo mista a nevhodne umistene konektory a blablabla.... :o)
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1033) | 16.8.200722:44
Pro testování určitého typu komponent máme vždy referenční sestavu, aby byly výsledky jednotlivých testů­/recenzí navzájem porovnatelné. To, že tato deska má problém s osazenm rozměrné grafické karty sice v segmentu, pro který je určena, nemusí až tolik vadit, jako v případě jiných desek, nicméně přesto se jedná o informaci, která by v recenzi rozhodně neměla chybět, jelikož by mohla někoho nepříjemně překvapit.
Odpovědět0  0
Bezy (66) | 16.8.200723:15
Souhlasím, jen mi přide že taktovat s procesorem AMD Athlon 64 X2 5000+ není zrovna vhodné. Násobič je sice o jednotku snížený, ale daná frekvence je víceméně strop K8. Nešlo by se s nižším násobičem vyšplhat na vyšší frekvenci? Mám s754 Sempron64 2800+ s HTT 300Mhz­(2,4GHz, zvládne i 2,6Ghz­), a chtěl bych upgradovat na X2 3800+­/4000+ a zde by se mi hodilo přetaktování, které z těchto levných procesorů udělá solidní kousky, jenže na to je HTT 250Mhz naprosté minimum.
Odpovědět0  0
Petr Popelka (252) | 16.8.200723:32
Násobič jsem snižoval podle potřeby, narážíte zřejmě na screenshot z CPU­-Z, kde se takt procesoru blíží 3 GHz hranici, což je opravdu hranice těchto procesorů. Můžu Vás ujistit, že zjišťování frekvence probíhá s nižším násobičem, ale poté, co najdu strop FSB, zvýším násobič tak aby frekvence nepřesahovala 3 GHz ­(strop tohoto referenčního CPU je přibližně 3,06 GHz­) a testuju stabilitu a zároveň výkon v aplikacích jako SuperPI nebo Everest pro ověření, že deska po přetaktování podává odpovídající výkon.
Odpovědět0  0
Bezy (66) | 17.8.20078:23
Díky za vysvětlení.
Odpovědět0  0
mbart001 | 17.8.20078:27
To mi neříkejte ani žertem že je problém osadit rozměrnější karty.Mám tu desku objednanou a budu tam dávat rx1950pro.Nejde spíš jen o to že není možné při vsunuté kartě vytáhnout ide kabel?­(pak by stačilo jen kartu ve slotu povytáhnout a je to­)­-pokud ano je to jen zbytečné strašení lidí.A s teplotou čipsetu bych si moc hlavu nelámal,momentálně mám nforce4­-4x který topí až 90° a vše šlape normálně,mimoto není nakonec problém přidat onen přídavný větráček do 100,­-Kč,pro jistotu a je klid :)
Odpovědět0  0
Petr Popelka (252) | 17.8.200710:38
Já nic takového neřekl. Věřte mi, že kdyby opravdu nebylo možné použití rozměrné grafiky, bylo by to v textu jasně napsáno a dozajista by to bylo i v závěru. Po osazení rozměrnou grafikou spočívá problém v zamezení přístupu k pinům pro reset CMOSky a rovněž manipulace s kabelem PATA portu není možná bez vyndání karty. Váš Radeon x1950Pro by tedy zřejmě desce neměl mít problém. Nikoho nestraším a příště doporučuji pozorněji číst. A ještě k teplotě ­- to, že si s ní Vy hlavu moc nelámete je jedna věc, ale s teplotou nad 80°C se u tohoto čipsetu se začíná objevovat nestabilita systému a není proto možné tuto teplotu přehlížet. Vy si třeba přidáte větráček, mnozí pak vymění celý chladič NB za výkonější, ovšem běžného uživatele vůbec nenapade zabývat se takovýmito detaily ­- když si koupí novou základní desku, tak jednoduše předpokládá, že bude fungovat. To máte jako kdybyste si koupil nové auto a po pár najetých kilometrech zjistil, že musíte vyměnit část motoru, protože jinak byste s ním moc daleko nedojel...
Odpovědět0  0
mbart001 | 17.8.200717:05
Reagoval jsem na příspěvek výše od pana Polívky,který doslova píše že deska MÁ problém s OSAZENÍM větší graf.karty,ono to tak i dle fotek divoké nebude.Trošku sranda může být třeba s tím vynulováním CMOS­(zvlášť když mám na grafice ještě accelero s1­)­-tak nezbude než kartu povysunout,no,nebo s výběrem chladiče na CPU.Ono taky očekávat dokonalost za 2000,­- není možné,to nelze ani v mnohem mnohem vyšší kategorii...
Odpovědět0  0
olsen (191) | 17.8.200716:46
NO, jednoduché řešení je tam mít ten IDE kabel zasunutý nastálo. Je placatý a konektor je na boku, takže to půjde rovnou na bočnici skříně a zavazet to nebude. Tedy v případě klasické kšandy, pozor na kulaté kábly, aby se tam vlezly...
Odpovědět0  0
mbart001 | 17.8.200717:08
A on taky nastálo bude,kolik procent uživatelů taky bude několikrát za měsíc přepichávat kabely,že ? :­):­):)
Odpovědět0  0
M4rKuS | 16.8.200716:41
Tak já mam Teploty v poho až na NB ten má asi 60°C v zátěži. Jinak zbytek teploty v pohodě viz obrázek :
http:­/­/www.ukazto.com­/?img=Gigabyte690G.jpg

PS: na ten NB sen nadal větráček z mojeho celerona:D a teploty nepřesáhnou 45°C
Odpovědět0  0
Bezy (66) | 16.8.200713:44
Planoval jsem koupit tuto desku, na internetu jsem videl vysledky OC 260­-330MHz. Tech 330 samozdrejme se snizenym nasobicem procesoru. Chlazeni bych si dokoupil lepsi, ale po precteni recenze dost zklamani. Asi prece jen pujdu do mATX Biostar TA690G, pretakt moznosti podobne, a navic ma vyvedene DVI i HDMI.
Odpovědět0  0
šarik (59) | 16.8.200713:15
Nefungují odkazy na fotky.
Odpovědět0  0
mreasy (14) | 16.8.200712:53
Uz sem to psal na jinem foru tak to dam jeste sem:

mam tento proc ­- AMD Athlon 64 X2 3800+ EE s GA­-MA69G­-S3H. Celkova spotreba proc+deska+ram+cpufan+1HDD+zaplaintegrovanagrafarna+aktivnisitovka +vbiosuvsechnointegrovaneON=35W!!!se zapnutym a aktivnim CaQ.
Rozdil mezi starou graf. do pci a integrovanou graf. je z hlediska spotreby nerozpoznatelny. Defaultni chladice na chipsetu budu muset vymenit za lepsi, protoze se docela hreji i kdyz masina nic nedela. Neni to, ale nic strasnyho. System je naprosto stabilni s ovladacema z cd ­- jiny sem nezkousel. Celej den to jede pod naporem prime­-orthos, cpuburn atd. a vse bez chyb.
V klidovem stavu s CaQ ma proc 20C!! Chipset je jina liga, tam to neklesne pod 40C, standartne 43C. Cpu pod zatizenim nevyleze na 39C!

Podtaktovani nema zadnej vliv na teplotu ani na spotrebu. Kdyz sem vymenoval defaultni chladice tak ty chipy sou maly ludry, coz znamena ze nestihaj skrze tak malou plochu odevzdavat teplo. Tedy vymena chladicu na prvni pohled neprinesla zadnej velkej uspech, protoze 1­-2 stupne za 350kc opravdu nestoji. Nicmene cekam, ze novy chladice az bude deska usazena ve skrini, kde bude slusnej vofuk tak skrze svou velikost budou schopny slusne chladit. Kdyz sem vrazil 8cm fan primo na novej chladak chipsetu tak to spadlo na nakejch 32­-33 stupnu oproti 42­-43.

Mel sem tu desku na stole 14 dni a hral si sni. Nejvetsi problem, ale nevidim v chipsetu, kde se daj chladice vymenit, ale v napajecich civkach­(ty tri cerny kosticky u patice­), ktery se nevysledovatelne obcas po nejakym restartu zahrivaji natolik, ze se na nich neda urzet prst. A jindy zase jsou vlazne. Na tech. podpore fi. GA mi rekli­(reakce po 11 dnech­), ze se s tim nikdy nesetkali a ani jim nikdo s podobnym problemem nepsal. Je jedno jake nastaveni v biosu je, jedno jaka verze...ted mam tu posledni. Deska je jinak pomerne slusna, ovsem vyrobce silne nezvladl prislusenstvi, kdy chybeji zakladni vyvody zarizeni na desce.
ps. udelal jsem par fotek:

http:­/­/www.nahraj.cz­/uploads­/1263201271­/0d0d6c20391d8e44858b82735­dc6e442­/plnyzatizeni.jpg
http:­/­/www.nahraj.cz­/uploads­/1268961359­/a­ca36ba3c48aac5af45b5410beb2565d­/idle.jpg
http:­/­/www.nahraj.cz­/uplo­ads­/1275856991­/424f1d702861cb526af53689fba7bb45­/original.jpg
http:­/­/www­.nahraj.cz­/uploads­/1251866117­/991cfc7cbf043fb7392870241a177148­/novychla­dice.jpg
http:­/­/www.nahraj.cz­/uploads­/1258206649­/330815a245ebf21c844c76­4df4cd217c­/desklow1.JPG
http:­/­/www.nahraj.cz­/uploads­/1216937161­/2a­9698d2ff59f2494c170f915ba22b7b­/deskhig1.JPG
http:­/­/www.nahraj.cz­/u­ploads­/1242548363­/73f2faeb877d33579ed82e577f4a0bfa­/testram65.jpg
Odpovědět0  0
Jiří Mrázek (89) | 16.8.200711:42
Mám tuto základní desku také a napíši zde pár postřehů, které jsem stihl udělat za 24hodin, do té doby muselo PC běhat na 111% stable. První co mě po zapnutí desky velmi znepokojilo byly a jsou vysoké teploty, přiložil jsem prst na pasiv a docela slušně jsem se spálil, těch 80C mohla klidně mít a to jenom v BIOSu! Poté se mi nepozařilo s BIOSem F1 rozběhat A­-DATa cl 800MHz na cl4 ale pouze na cl5 s procesorem Athlon X2 4200+ EE, nyní už je BIOS F4, tak tam by to už snad šlo, nevím nemůžu vyzkoušet. Jinak deska maká nádherně a s intalací ovladačů nebyl žádný problém.

Ted k recenzi: Pěkná a mě osobně se líbíla, ale jenom bych se chtěl zeptat, to se testovali s BIOSem F2 když už je F4? Nebo v době psaní recnze, ješte nebyl k dispozici?
Odpovědět0  0
Petr Popelka (252) | 16.8.200711:53
Koukám, že F3 vyšel 27.07. a F4A 3.8. V době kdy se s testováním začínalo ještě opravdu nebyl novější k dispozici, pokusím se v průběhu dne zkusit nejnovější BIOS a podívat se na rozdíly
Odpovědět0  0
Petr Popelka (252) | 16.8.200717:37
Tak nový BIOS opravdu zvednul strop pro OC, avšak samozřejmě jen s dodatečným chlazením. S ofukováním rozpáleného pasivku se maximální frekvence FSB zvedla na přibližně 268 MHz. Bez zchlazení se ale taktovat dost dobře nedá.
Odpovědět0  0
petr_su (2) | 22.8.20078:06
Mám ji také cca 2 měsíce. Po startu ­(na konci POST­) před zahájením natažení windows se objevuje hlášení ­"Verifying DMI Pool Data, K8 NPT Data Change... Update New Data to DMI!­", pak se systém bez problémů zavede. Nevím co toto hlášení signalizuje a jak se dá odstranit. Kontaktoval jsem i podoporu výrobce v Gigabyte, podle jejich doporučení je třeba nahrát poslední verzi BIOS ­(F4A­). To jsem učinil ­(z F1 na F4A­) ovšem hlášení je tu pořád. Je někdo, kdo má podobný problém? Děkuji.
Moje konfigurace:
CPU: Athlon 64X2 3800+ ­(35W­),ADD3800IAT5CU, 2GHz
HD: WD Caviar SE 120G WD1200JB ­(IDE­)
RAM: Kingston KVR667D2N5K2­/2x1G, 667MHz
Power Supply : 350 W
Odpovědět0  0
Michal-servis | 23.5.20088:16
Hmm, dělá mi to samé. O to horší je, že dost často nejde zapnout vůbec­- třeba až napotřetí najede a pak vše OK. Zkoušel jsem výmenu zdroje, komponent, pamětí..... no, je to v desce. Dávám jí ještě týden a pokud se to nevyřeší tak putuje k výrobci do kontejneru :­-(
Odpovědět0  0
umi (23) | 16.8.20079:42
takto vypadaji teploty na brisbane 4800+@2600Mhz s C­'n­'Q:
$ sensors
k8temp­-pci­-00c3
Adapter: PCI adapter
Core0 Temp:
+14°C
Core0 Temp:
+13°C
Core1 Temp:
+21°C
Core1 Temp:
+5°C

it8716­-isa­-0228
Adapter: ISA adapter
VCore: +1.12 V ­(min = +0.00 V, max = +4.08 V­)
VDDR: +3.33 V ­(min = +3.82 V, max = +4.08 V­) ALARM
+3.3V: +0.00 V ­(min = +0.00 V, max = +4.08 V­) ALARM
+5V: +5.00 V ­(min = +0.00 V, max = +6.85 V­)
+12V: +12.10 V ­(min = +0.00 V, max = +16.32 V­)
in5: +0.00 V ­(min = +0.00 V, max = +4.08 V­) ALARM
in6: +0.00 V ­(min = +0.00 V, max = +4.08 V­) ALARM
5VSB: +5.03 V ­(min = +0.00 V, max = +6.85 V­)
VBat: +3.25 V
fan1: 933 RPM ­(min = 3245 RPM­) ALARM
fan2: 0 RPM ­(min = 3245 RPM­) ALARM
temp1: +31°C ­(low = ­-1°C, high = +127°C­) sensor = diode
temp2: +40°C ­(low = ­-1°C, high = +127°C­) sensor = thermistor
temp3: +25°C ­(low = ­-1°C, high = +127°C­) sensor = thermistor
vid: +1.550 V

40C neni moc, v bocnici je ale umisten Thermaltake SilentWheel 130mm @800rpm.
nevim jak ostatni desky ale tahle nema PCI­/PCI­-E lock, tudiz BEZ externi karty se urcite bude zvedat FSB lepe
Odpovědět0  0
Sorensenjeden | 16.8.20079:40
Mám tuto desku pár dnů doma a je fakt, že ta teplota je opravdu na můj vkus příliš vysoká. Deska se zatím neprojevuje žádnou nestabilitou, ale přesto bych raději vyměnil ten pasiv za jiný, výkonnější. Případně za nějaký aktivní chladič. Otázkou je také, co s teplotou chipsetu udělá použití grafické karty do PCI­-E slotu. Zatím jedu na tu integrovanou grafiku, stačí i na starší hry, ale tak do měsíce si koupím PCI­-E grafiku. Tak uvidím, jestli půjde teplota dolů. Myslím, že na zvýšené teplotě by se použití integrovaného grafického jádra mělo podílet. Tak snad se to už tak hřát nebude.
Odpovědět0  0
Petr Popelka (252) | 16.8.200710:24
Po osazení grafikou GeForce 8800GTS jsem zaznamenal v průměru o 4 až 5°C nižší teplotu.
Odpovědět0  0
Libor A. (17) | 16.8.20077:54
Tuto desku mám jako základ HTPC, proto mne dost překvapili informace o teplotě na chladičích northbridge a southbridge. Protože v současné době tento počítač dlouhodobě počítá BOINC výpočty, tak lze říci, že je vytížen na plno ­(tedy s výjimkou grafiky­). Otevřel jsem tedy case ­(Thermaltake Bach­) a ručně otestoval teplotu obou chladičů ­- na dotek jsou oba horké, ale nikoliv vařící, takže lepší chlazení by si opravdu zasloužili.
Další věc je otázka automatického nastavení ­(což využívá asi většina obyčejných uživatelů­). Ačkoliv mám paměti DDR2 800 ­(obyčejné A­-DATA­) tak je automatika nastavila na efektivních 350,8Mhz ­(CPU­/6 ­- Athlon X2 4000+ 2100MHz­).
Poslední věc, kterou bych zmínil je problematika audio chipu, resp. ovladačů. Po nainstalování ovladačů ­(pod WinXP­) z přiloženého CD nešli aktualizovat na novější. Pomohlo až reinstalace OS a nainstalování rovnou nových R1.72 ­- to se ale zase nenaistaloval HDMI audio, dodatečně jsem tedy nainstaloval i R1.68, která ovladače pro HDMI obsahuje. V nabídce zařízení pro vstup a výstup mi ale HDMI audio nefiguruje ­(při první instalaci z originálního CD tam bylo­) ačkoliv ve správci zařízení je. Zatím mne to netrápí ­(nemám zobrazovací zařízení s HDMI vstupem­) a až to budu potřebovat, tak to snad nějak rozchodím.
Odpovědět0  0
Vezir (10) | 16.8.20077:51
Také mě docela překvapilo jak se chipset zahřívá, neb na desce MSI K9AGM ­(690G­) jsem naměřil velice solidních 44° momentálně používám samostatnou grafiku AX2600XT a teplota chipsetu se drží od 39° do 45° ­(dle zátěže­).
Odpovědět0  0
olsen (191) | 16.8.20074:44
Hmm, mám Asus A7V600­-x...
Takže jsem dost koukal, že to má na jižní straně chladič ­- a ještě víc, když jsem četl, že teplota je stejně přes 50 stupňů... Kde jsou časy, kdy desky chodily dole bez?

Očividně si ta madre říká o něco tlustší pasivy ­- byl by to takový problém? Kdyby k tomu nedávali zbytečně 2ks CD, možná by se na pár gramů Al navíc prašule našly.
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 16.8.20076:50
Bůhví jak to vlastně s těmi teplotami na 690G je.Dělal jsem jedno PC s tímhle čipsetem a chladiče na SB i NB byly docela překvapivě chladné ­(Biostar TA690G­).Problémy byly výhradně s integrovanou grafikou, FSB jsem dal na 275MHz ­(vzhledem k použitému CPU­) na první nástřel, paměti šly nastavit taky naprosto korektně a vše běhá úplně v pohodě. Výš jsem nepotřeboval jít, takže kde je hranice nevím. Během týdne budu mít v ruce ještě jeden podobný PC, na desce MSI K9AG NEO2­-DIGITAL, kde už nespoléhám na integrovanou grafiku, ale budu doplňovat ATI HD2600Pro.Jsem sám zvědav jak velké reálné rozdíly mezi těma dvěmi deskami budou.
Odpovědět0  0
Petr Popelka (252) | 16.8.20078:04
Samotného mě taky teploty nemile překvapily, vše se ale zřejmě odvíjí částěčně od použité revize čipu a taky trochu od štěstí na daný kus. Všechny čipsety AMD 690G opravdu nemají takto vysoké teploty
Odpovědět0  0
Pif (94) | 16.8.200711:05
Suhlas, nechapem ­- mal som v rukach Biostar TA690G a potom nejaku micro atx MSI tiez s 690G. Sice mala MSI mensi pasiv, ale za tie vyrazne vyssie teploty urcite chladic nemohol. Musi v tom byt nieco ine ­(voltaz?)
Odpovědět0  0
Petr Popelka (252) | 16.8.200711:16
myslím si, že na vině bude samotný čip, resp. jeho různé verze. Je to dosti zvláštní, protože člověk by čekal rozdíly maximálně v řádech jednotek stupňů, tady se ale často jedná i o rozdíl několik desítek stupňů Celsia. Voltáž, u desek kde ji programy dokázaly diagnostikovat nebyla nijak zvýšena, vždy se pohybovala mezi 1,200 až 1,250 V.
Odpovědět0  0
mbart002 | 23.8.200720:59
Teploty jsou v klidu,na southbridge při spuštěném 3dmark05 udržím dlouhodobě prst,po přiložení čidla ukazuje 48°.A jižní?Ani nestudí ani nehřeje,tedy tak kolem 37°,zajímavé...Nutno podotknout bez používání integr.grafiky a otevřené bočnici,teplota v místnosti 26­-27°,zatím se zdá šlape krásně,jen ty cívky či co občas trochu zapískají...
Odpovědět0  0
petr_su (2) | 24.8.20077:59
A jakou používáš grafickou kartu?
Odpovědět0  0
mbart002 | 24.8.200710:30
Msi rx1950pro,procák 5200+ EE,paměti geil 3­-4­-4­-8 667mhz jedou na comm.rate 1T­(narozdíl od intelu???Všude testují jen s 2T ­).Přidal jsem vrtulku 8cm­-položil na pas.chladič accelero s1 na grafice a chladič čipsetu je na dotek jen vlažný­-přece jen pro klid a jistotu
Odpovědět0  0
mpod | 16.10.200714:58
jsem osadil NB novým chladicem ­(http:­/­/www.alfacomp.cz­/php­/product.php?eid=10512007N0CB000AHT­)
a teplota nepresahuje 45 stupnu měřeno teploměrem Raytek http:­/­/www.testequipmentdepot.com­/raytek­/noncontact­/mt2andmt4.htm. Bios ukazuje teplotu okolo 4O stupnu.
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 16.10.200715:12
Super. Nějaké problémy při instalaci? Jaká je rozeč děr?
Odpovědět0  0
mpod | 16.10.200715:32
Instalace je bezproblemova jen to chce trosku trpelivosti. Ten chladic je dost flexibilni takze roztec si clovek muze nastavit jak chce. Jinak k te teplote... na jiznim mustku jsem nameril teplotu 48 stupnu a i na dotek chladic jizniho mustku hral vice nez ten vymeneny na NB....rek bych tedy ze chladi dostatecne....
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 16.10.200715:51
Neviklá se po instalaci? V balení nevidím nic čím by se dala vypodložit plocha kolem samotného čipu. jde mi o to, aby nedošlo třeba k ulomení růžků čipu a chladič neměl tendenci sedět tak nějak divně jak napřu desky MSI.
Odpovědět0  0
mpod | 16.10.200717:02
No drzi pomerne dobre ale do stran jde celkem snadno naklanet... na podlozeni tam nic neni i presto bych rek ze sedi dobre.... zkusim to nejak nafotit a pak se hodim link...
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.