reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
6.5.2008, Petr Popelka, recenze
Dnešní recenze bude o základní desce od Gigabyte s novým čipsetem AMD 780G, jenž má nový NorthBridge i Southbridge, socket AM2+, integrovanou grafiku Radeon HD 3200 s podporou technologie ATI Hybrid Graphics, PCI-Express 2.0 sběrnici a podporu AMD OverDrive.
vydra (1) | 1.11.200812:17
Problem neni v ovladacich. staci googlit. Futuremark ma update pro system check. Pak jedou 3d marky bez problemu. Vyzkouseno. Mel jsem stejny problem????
vysvětli prosím googlit??
Odpovědět0  0
pcwifi | 19.9.200819:28
zdravim...

utahne tato sestavicka ­(s on board VGA­) v testu HD video,mysleno BD film z BD mechaniky v plnem HD ? Dekuji za nazory ­/ info
Odpovědět0  0
darkmagic (7) | 30.8.200812:01
Dobry den, chtel bych bych vedet, zda se tato deska umi nastartovat, kdyz k tomu dostane signal po mistni siti. Podobne jako, kdyz se pusti pres klavesnici nebo mys.
Z obrazku biosu jsem to nevykoumal, mozna v podmenu smart LAN.
Dekuji
Odpovědět0  0
Hanush | 10.5.200820:47
Tuhle desku mam. Nejde na ni spustit 3DMark 2003, 2005, 2006 jsem nezkousel. Koupil jsem si k ni grafiku Radeon 3650 a problem nezmizel. Jdu vyzkouset ten googlit
Odpovědět0  0
mstejska (8) | 11.5.200822:54
Jeste jednou: Futuremark vydal patch pro 3DMark 2003 a vyssi. Podivej se na futuremark
Odpovědět0  0
Fangorn (50) | 7.5.20088:42
Prip pohledu na zkouseni ty noctuy me napadlo, jestli je to typickej chladic ­(zrovna­) pro tuhle desku ­(o:
Odpovědět0  0
jiri458 | 6.5.200817:34
jaký je rozdíl oproti Intelu G35 ? Nikde jsem nenašel srovnání
Odpovědět0  0
mech13 (422) | 6.5.200817:55
dost velky. uz 690G bylo vykonem nej IGP, 780G mu jeste uteklo...
Odpovědět0  0
olsen (191) | 9.5.200815:14
kompletní dekódování H.264 a VC­-1 video streamů. Když si budete pouštět BluRay, budete mít ve výsledku nižší spotřebu než s Intelem ­(ptrotože CPU bude idlit­). Na anandtech byly nedávno testy.
Odpovědět0  0
Gattuso | 6.5.200814:37
Tahle varná deska je nepochybně vážným konkurentem vyráběných chipsetů od fy MORA ­- Gorenje. Snad ještě výhřevnější by mohla být připravovaná Gigabyte GA­-G45M­-DS2M. Třeba jednou někdo udělá plotnu mATX bez integrované grafiky, ať si tam každý vrazí low­-endovou solo grafiku ­- na co tam safra 100% výrobců mATX cpe ten grafický slot :­-­) ­- proč ho teda rovnou nezrušit a máme po starostech....
Odpovědět0  0
m856 | 6.5.200816:14
tušim, že do něj lze dát jakoukoliv pcie kartu ­(1x, 4x, ...­), takže proč nemít rovnou 16x, když to sežere cokoliv
Odpovědět0  0
tomik2 | 6.5.200816:23
Já jsem si tuhle desku pořídil hlavně kvůli tomu, že má integrovanou grafiku. Jelikož ji používám v testovacím serveru pod linuxem, tak jsem v biosu stáhnul frekvenci grafického jádra z 500 na 150 MHz, pro jistotu na čipset přidal větráček a teď mám spíš obavy aby nenastydl. Bios hlásí 35°C. Za tyhle peníze se na lowendovou grafiku můžu .........
Odpovědět0  0
tomik2 | 6.5.200816:25
Zapoměl jsem ještě dodat, že PCI­-E není jenom na grafiku, ale třeba na HW RAID.
Odpovědět0  0
pulcik (1) | 7.5.200822:45
Desku vlastním, a chci se jen optat. Opravdu mohu do PCI­-e 16x vrazit i PCI­-e 1x? Přebere si to. Mě by se to hodilo, jelikož potřebuji tento slot převést na vodorovnou pozici ve skříni ­(desktop­).
Odpovědět0  0
RiMr (27) | 6.5.200810:11
v manželčině HTPC a spokojenost. Protože si holky občas chtějí zahrát, tak jsem za cca 850,­- přikoupil HD3450 abych teda jako prubnul onen Hybrid Graphics ­(měl by ­"téměř­" odpojit 3450 když není třeba její výkon­) a spokojenost. Všechno šlape, stěrače stírají, klakson troubí... Na Crysis a podobné hitech novinky to není ­(ani určeno­), ale takový Flatout2 tam střílí v nativním rozl. 20­" LCD naplno cca 40­-50 FPS... Mám tam Visty32, ošetřený MediaCenter přehrává i DivX­/XVid­/H.264 i s titulky, nevypínáme to, pouze suspend to RAM ­- probuzení do plného provozu 2s...
Jednoduše ­- spokojenost.
Odpovědět0  0
631275 (287) | 6.5.200812:52
mohl bych se zeptat na to ­"ošetření­" media center? lehce s tím bojuji a hodila by se rada. Největší problém mám s titulky :­( Děkuju za případnou odpověď
Odpovědět0  0
MJay | 6.5.20089:48
Tuhle desku mám cca týden, spokojenost maximální, akorát mě trochu trápí grafika ­- nezvládá druhej monitor přes DVI při délce kabelu 10 metrů... Zkoušel jsem možné i nemožné, ale prostě nechce spolupracovat :­)­))
Odpovědět0  0
ksg (6) | 6.5.20089:17
Zdar,

test dobrý, deska jistě také dobrá, ale to už víme skoro 2 měsíce, co se objevili první testy na netu, v ČR pak Computer, Živě, Extrahardware, a myslím že jsem test viděl i jinde. Přece Gigabyte není jediná firma která dělá desky s čipsetem 780G, co takhle Biostar, Asus, Saphire? Myslím že by to bylo přínosnější pro lidi než třicátý test jedné desky který prostě nic nového co ještě nevíme přinést nemůže.
Odpovědět0  0
spora (13) | 6.5.200814:08
naprostý souhlas!
Odpovědět0  0
mstejska (8) | 6.5.20088:14
Mate nekdo zkusenosti s AMD Overdrive? i kdyz mam zapnuto expert, tak mi jde pretakotovat pouze CPU a ne GPU ­(v amd overdrive­) Bez zmeny napeti jsem dostal AMD4400+EE na 2.9GHz ­(orig 2.3GHz)
Odpovědět0  0
Hanus2 | 31.7.200814:20
Ta integrovana grafika se pretaktovava v biosu. Ja jsem Athlon 4400+ pretaktovat az na 3150 ale to uz hazel chyby.
Odpovědět0  0
mstejska (8) | 6.5.20088:05
Problem neni v ovladacich. staci googlit. Futuremark ma update pro system check. Pak jedou 3d marky bez problemu. Vyzkouseno. Mel jsem stejny problem
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 6.5.20086:52
Díky za recenzi. Chtěl bych se zeptat, jestli už byl u 780G vyřešen problém s občasně poblikávajícím DVI výstupem který se u desek s 690G vyskytoval docela zhusta? Na DVI výstupu 690G bylo ­"něco shnilého­", byl velmi citlivý na použitý DVI kabel a i při použití kvalitního se v kombinaci s mnoha LCD stává, že displej připojený na DVI má čas od času krátké blackouty. Toto jsem osobně viděl jako dosud největší nevýhodu 690G. Jako kladný přínos hodnotím určitě technologii Hybrid Graphics, rozčarovaný jsem z toho, že stále není možné současné použití dvou digitálních výstupů a ze zvýšení spotřeby desky primárně určené pro stavbu HTPC.
Odpovědět0  0
mstejska (8) | 6.5.20088:07
Tuhle desku mam 14 dni zapojenou na HP2465 zcela bez problemu a zadne poblikavani jsem nepozoroval.
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 6.5.20088:13
Díky za povzbudivou informaci.
Odpovědět0  0
gigik (81) | 6.5.20089:26
u kamose taky frci bez problemu ­(pres dvi do 20­" lcd­-noname za 4000,­-)
Odpovědět0  0
guzii (375) | 6.5.200815:01
Pokud je mi známo, tak byla tato chyba­(poblikávání­) ostraněno v 2 měsíce starých driverech. Máte poslední drivery?
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 7.5.20086:14
Zkusím, ale uvěřím až uvidím.
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 31.7.20087:30
Tak nebyla, stále bliká...
Odpovědět0  0
nadjc (2) | 6.5.20085:42
Jen bych rád upozornil, že od revize 1.0 již tato deska nemá zvýšený chladič northbridge, ale podobný jaký máte zde na obrázkách southbridge. Na fotkách máte revizi desky 0.2, a ta by se do obchodů asi dostat neměla...

A ještě otázka pro majitele této desky ­(popř. čipsetu­): Nahodil jsem XP SP2 a nainstaloval všechny ovladače z DVD ­(zvolil jsem tu automatickou instalaci­). Ve Firefoxu ­(nejnovější verze 2.0.0.14­), když se načtou velké obrázky např. z Imagevenue a automaticky se zmenší na šířku obrazovky, tak je prakticky nemožné rolovat nahoru a dolů. Vypadá to jakoby procesor vůbec nestíhal a dokonce zazní varovný zvuk chyby z beeperu. Když je zvětším na 1:1, tak je vše OK. Nevíte někdo, zda to způsobují některé ovladače ­(např. grafiky nebo Cool­'n­'Quiet­) nebo čím to může být? V žádné jiné situaci se počítač nechová nijak divně... díky.
Odpovědět0  0
spora (13) | 6.5.200812:28
Ano, prodává se jiná deska ­- má pekelně horký plochý chladič NB a nemá vyvedeny piny pro chlazení NB!
Odpovědět0  0
nadjc (2) | 10.12.200818:11
Tak problém byl v ovladačích od ATI. Tato chyba byla odstraněna až dnes, kdy vyšel Catalyst 8.12. Je neuvěřitelné, že si toho žádný recenzent nevšiml a uživatelé museli čekat na odstranění chyby přes půl roku!!! Na internetu jsou hromady stránek, které se tomuto problému věnují, stačí do Googlu zadat ­"slow 2D­" a hned první odkaz vede na fórum AMD. Dokonce i na YouTube jsou videa, která tohle ukazují. Od teď už beru všechny recenze s velkou rezervou, když recenzenti nejsou schopni odhalit tak závažnou chybu a čtenáře na ni upozornit. Možná proto, že ve 2D by takhle velký bug nikdo nečekal, ale přesto... :­-(
Odpovědět0  0
iamqwertz | 6.5.20084:14
Se zaverem nesouhlasim. Tato deska si spise zaslolouzi ohodnoceni ­"NETREFA­". Pro HTPC je dulezity Video vystup ­(S­-video­). V pripade teto desky jeho absence, nuti zajemce o zakoupeni graficke karty. Cize narust spotreby o cca 100% ­(cenove +800 Kc­) se ztratou jednoho slotu. Sloty ktere na desce zustanou volne, dost obtizne postaci pro stavbu plne hodnotneho HTPC. Ovsem pro majitele LCD TV a nebo LCD monitoru + 26­" by se o ­"TREFA­" dalo uvazovat. Snad!
Odpovědět0  0
Ja nevim... | 6.5.20087:54
....no a to chces pouzivat S­-Video k prehravani HD videi nebo k cemu? Kdyz se nekdo rozhodne pro HTPC s touhle novou deskou, ma mit i odpovidajici TV, teda TV s digitalnim vstupem. S­-Video mi fakt nechybi.
Odpovědět0  0
iamqwertz | 7.5.20087:23
Muj komentar byl zameren na HTPC. To je min. spotreba a max vykon. TV pouzivam proto,ze neminim investovat do LCD ale pockam si na OLED.Pokud by deska mela TV vystup v jakekoliv forme ­(jako 690G­), pak je to trefa nesporne. Co se tyce ­"udelatek­" na TV vse jsem si nasel ale presto si pockam a predpokladam , ze jiny vyrobce vyuzije plneho potencialu 780G.Pak to bude TREFA kdy ozelim i pripadny nakup grafiky s Display port. Za clanek dik.
Odpovědět0  0
83 | 7.5.20088:38
Když autor označil desku za trefu, tak měl samozřejmě na mysli běžného uživatele. Asi netušil, že ve vesmíru existuje jeden magor, který používá moderní počítač s TV. Když vám tam ten výstup chybí, tak si vyberte jinou a nepindejte.
Odpovědět0  0
Pavlis42 | 6.5.20089:56
nesmysl neni treba externi grafika, staci si vyrobiti kabel z d­-sub na scart. Sam to takhle na teto desce provozuji uz docela dlouho ­(od zacatku prodeje­) a bez problemu. Takze neni problem provozovat i se starsimy televizory
Odpovědět0  0
RiMr (27) | 6.5.200810:04
Pardon, ale myslím že plácáte nesmysly... Nechcete tam i pětikolík na stereo? Myslím že je tam video konektivita zcela dostatečná...
Odpovědět0  0
guzii (375) | 6.5.20080:16
Stále mi uniká proč výrobci nevyužili možnosti osadit desku­(IGP­) přídavnou pamětí. Nechávaj si to snad jako ­"revoluční­" krok při uvedení novějšího modelu?
Odpovědět0  0
Petr Popelka (251) | 6.5.20081:08
myslím si, že svým způsobem nebudete daleko od pravdy, nezbývá než vyčkávat, co pro nás výrobci desek přichystají.
Odpovědět0  0
mech13 (422) | 6.5.20088:41
mam pocit, ze s touto moznosti se pocita u naslednika, 790GX nebo tak nejak
btw tento chipset drzi rekord v pretaktovani IGP, jde az pres 1GHz:­) padaji s nim vysledky kolem 2400 bodu v 3DM06
Odpovědět0  0
guzii (375) | 6.5.200814:49
Vím, že je výkon IGP ­"úžasný­", ale podle testů co jsem viděl ­(nějaká deska od JetWay­) se výkon s pamětí prakticky zdvojnásobňuje.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.