reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte GA-MA790FX-DQ6: konečně High-End pro AMD

12.11.2007, Petr Popelka, recenze
Gigabyte GA-MA790FX-DQ6: konečně High-End pro AMD
V dnešní recenzi se podíváme na horkou novinku ze stáje Gigabyte, která disponuje zbrusu novou a dlouho očekávanou čipovou sadou AMD 790FX. Ta s sebou přináší nejen podporu pro nové Phenomy spojené se socketem AM2+, ale také Hyper Transport 3.0, PCI Express 2.0 a podporu ATI CrossFireX pro celkem až 4 grafické karty. Dnes recenzovaná deska s aktuální cenou okolo 5 700,- CZK zastupuje High-End pro AMD platformu a pozvolna se dostává do našich e-shopů.
Dnešní recenze se bude věnovat zbrusu nové základní desce Gigabyte GA-MA790FX-DQ6, která je osazena nejnovější čipovou sadou pro procesory AMD s označením AMD 790FX (AMD RD790). Jedná se o dlouho očekávanou novinku pro AMD platformu s podporou procesorů AMD Phenom. Úvod recenze věnujeme přímo této čipové sadě a ve zkratce si ji představíme.


Čipová sada AMD 790FX


O této čipové sadě se toho napsalo již hodně, ať už to byly střípky oficiálních informací a nebo všemožné spekulace. Jedná se o nejvýkonější verzi čipové sady AMD 7-series, podívejme se tedy na nejdůležitější vlastnosti tohoto nového čipsetu:
  • NorthBridge RD790(RS790) + SouthBridge SB600 (vzájemná komunikace za pomoci 4 linek PCI-E)
  • Socket AM2+ s podporou pro budoucí procesory AMD Phenom
  • 16-bit HyperTransport 3.0 s podporou až 5,2 GT/s
  • Podpora pamětí DDR2 v Dual Channel režimu s frekvencí až 1066 MHz (v závislosti na konkrétní základní desce a pamětech)
  • 42 linek PCI Express 2.0 sběrnice zpětně kompatibilní s PCI-Express 1.1
  • Podpora technologie AMD OverDrive (manuální nebo automatické ladění/přetaktování z prostředí OS)
  • Podpora technologie CrossFireX, která zahrnuje multiGPU řešení pro 2, 3 nebo 4 grafické karty


AMD RD790 na základní desce Gigabyte GA-MA790FX-DQ6

Kromě výše uvedených specifikací pak jistě překvapí opravdu velmi malé rozměry samotného čipu. Je vyroben 65nm výrobním procesem a jeho spotřeba dosahuje pouhopouhých 10 W TDP. Srovnáme-li tuto spotřebu například s nedávno uvedeným nejvýkonějším řešením společnosti Intel, zjistíme, že čipset Intel X38 spotřebovává 2,5krát více energie (jeho TDP činí 26 W; nezapomínejme však na velké rozdíly v architektuře mezi platformou AMD a Intel; AMD má například paměťový řadič integrován v CPU, Intel v NorthBridge)

Jistě největší předností tohoto čipsetu je podpora nového standardu PCI Express 2.0 a celkový počet linek PCI-E, díky kterému je možné provozovat až 4 grafické karty AMD/ATI v režimu CrossFire (každá z grafik by v tomto případě využívala 8 linek). Jako SouthBridge je použit starý známý AMD SB600.



Nyní se ale již vrhněme na samotnou základní desku, na níž si tento nový čipset patřičně prověříme. Internetem kolují zvěsti o frekvencích blížících se až k 600 MHz, tak jsem moc zvědav, jaké budou výsledky v našem testu.


Gigabyte GA-MA790FX-DQ6


Dnes recenzovaná základní deska společnosti Gigabyte nevybočuje svým designem z řady DQ6. Známý systém chlazení Silent-Pipe a CrazyCool, kvalitní filtrace napájení procesoru a použití kvalitních součástek. Následující tabulka obsahuje všechny důležité vlastnosti modelu GA-MA790FX-DQ6.



SouthBridge nabízí pouze 4 SATA porty, k celkovému počtu 8 portů SATA 3Gbps si Gigabyte vypomohl dvěma přídavnými řadiči, z nichž jeden obsluhuje dva fialové porty po straně desky a druhý dva eSATA porty na zadním panelu. Pozastavím se ještě u rychlosti DDR2 pamětí, která sice může být až 1066 MHz, ale pouze s patřičným procesorem - například v kombinaci s našim referenčním Athlonem X2 5000+ je možné nastavit pro paměti maximálně 800 MHz.


Krabice + příslušenství



Šedo(stříbrno)bílý design je novinkou, zbytek bych nazval konvencí spjatou s deskami řady DQ6



Výbava a "vychytávky", které pro vás Gigabyte připravil



První pohled na desku v plastovém obalu po vyjmutí z krabice

Příslušenství desky není nikterak obsáhlé. Tvoří jej podrobný manuál v anglickém jazyce, vícejazyčná QuickGuide příručka, instalační DVD s programy a ovladači, krytka zadních I/O portů, modrý IDE a FDD kabel, celkem 4 SATA kabely, z nichž 2 mají zahnutou koncovku, což v některých případech může být užitečné, dále zde nalezneme bracket, s jehož pomocí je možná realizace dalších dvou eSATA portů a to včetně napájení pro jeden disk. Výčet pak zakončuje známá modrá samolepka s logem Gigabyte.




Detailní pohled na desku

Gigabyte se drží zaběhlých zvyklostí a je to asi dobře, protože v případě dnes recenzované desky je vše v nejlepším pořádku. Použity jsou čtyři sloty PCI-Express x16 vedle sebe, což znamená, že v případě quad CrossFire není možné použít jiné grafiky než s jednoslotovým chlazením. Napájecí konektor pro PCI Express se nachází na levé straně desky vedle fialových SATA portů, což není zrovna optimální poloha, ale jeho použití je nutné pouze při osazení dvěmi a více grafikami. Na první pohled tedy vše vypadá výtečně.




Spodní strana desky s tepelnými rozvaděči CrazyCool

Patice AM2+ je fyzicky zcela totožná s AM2, nápis HT3.0 však jasně značí, že deska je pro nové procesory připravena. Filtrace napájení procesoru, jak je tomu u desek Gigabyte DQ6 zvykem, je provedena výtečně a zajišťuje ji celkem 10 zapouzdřených cívek, 20 MOSFETů ukrytých pod chladičem a samozřejmě kondenzátory s pevným dielektrikem. Umístění 8pinového konektoru pro napájení CPU je zvoleno dobře a kabel nebude nijak zasahovat do prostoru desky.



Deska nabízí celkem 4 sloty pro DDR2 paměti, které využívají Dual Channel. Aby byl Dual Channel aktivní, je nutné paměťové moduly párovat do slotů stejné barvy. Sloty se nacházejí poměrně blízko patice procesoru a po osazení našimi referenčními komponenty bylo znemožněno použití prvního žlutého slotu.





Použití 1.slotu v našem případě nebylo možné.

Následuje pohled na levý dolní roh desky, na kterém se nacházejí porty a headery. Čtyři oranžové SATA porty náleží SouthBridge, stejně jako IDE řadič. Fialové porty obsluhuje přídavný řadič JMicron přeznačený jako Gigabyte SATA2. Vedle headeru pro připojení tlačítek Power/Reset a signalizačních LED diod se nachází header pro připojení paralelního portu a dva headery pro celkem 4 USB porty. Piny pro reset paměti CMOS jsou umístněny u okraje desky (vedle baterie) a přístup k nim je bezproblémový i po osazení desky.



Kromě výše jmenovaného nalezneme po levé straně desky ještě konektor pro pomocné napájení PCI-Express slotů, 3pinový konektor pro ventilátor a 2 headery IEEE 1394a.



Možnosti rozšíření v případě dnes recenzované desky nejsou špatné. Kromě nezbytných slotů PCI, které se na desce nalézají celkem 2, tu je jeden PCI-E x1 slot a čtveřice PCI-E x16 slotů. Dva modré sloty mají plný počet linek (16), dva oranžové nabízejí pouze po 8 linkách. V případě, že se rozhodnete používat pouze jedinou grafiku, je zcela jedno, který slot použijete. Samozřejmě je vzhledem k vyššímu počtu linek výhodné použít jeden z dvojice modrých slotů. V případě osazení dvěma grafikami v režimu CrossFire je možné použít modré nebo oranžové sloty, nikoliv kombinaci modrý + oranžový. Samozřejmě je ale opět výhodnější použít modré sloty. V tomto případě by nenastal problém ani u grafických karet s rozměrnými (dvouslotovými) chladiči. Režim čtyřech grafických karet již vyžaduje grafické karty s jednoduchým, jednoslotovým chlazením. Modré sloty uvolní polovinu svých linek pro sloty oranžové, takže každá z grafických karet pak využívá po osmi linkách PCI Express sběrnice.



Na následujících dvou fotografiích si můžete prohlédnout situaci po osazení desky naší referenční grafickou kartou. Ani v jenom případě nedochází k žádné kolizi a ke všem portům či headerům je umožněn bezproblémový přístup.


Osazení 1.slotu PCI-Express x16


Osazení 2.slotu PCI-Express x16

První kapitola je za námi a deska si v ní vedla velmi dobře. Zamrzí snad pouze méně obsáhlé příslušenství vzhledem k ceně desky, které neobsahuje ani redukce napájení pro SATA zařízení.
reklama