reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte GA-X48T-DQ6: nejvyšší High-End pro Intel

5.12.2007, Petr Popelka, recenze
Gigabyte GA-X48T-DQ6: nejvyšší High-End pro Intel
Dnes se podíváme na horkou novinku, která se blíží na naše trhy - základní desku s čipsetem Intel X48 ze stáje společnosti Gigabyte. Rozdíly ve specifikacích mezi čipsety X38 a X48 jsou takřka nulové, jediným podstatným rozdílem je vlastně jen podprora až 1600MHz DDR3 modulů a údajně výborné možnosti přetaktování, což se v dnešní recenzi samozřejmě pokusíme ověřit.
Jsme na samém závěru dnešní recenze, ve které jsme se na zoubek podívali horké novince, která využívá čipset Intel X48 Express. Pokud se základní desku Gigabyte GA-X48T-DQ6 pokusíme srovnat s dříve recenzovanou Gigabyte GA-X38-DQ6, krom podpory pamětí a upraveného pasivu na NorthBridge budeme hledat rozdíly jen velmi těžko. Čipová sada X48 Express by měla nabídnout maximální možný výkon v kombinaci s novými 45nm procesory Intel a dvěma grafickými kartami. X48 by měl mít oproti X38 navrch především při přetaktování, což dnešní recenze bohužel nepotvrdila. Pomyslný pes bude zakopán zcela jistě v BIOSu, který je potřeba doladit, čímž se taktování na této desce jistě posune dál. Je to bohužel nevýhoda každé novinky, která se objeví na trhu - ovladače a BIOS jsou ve stádiu ladění a dotáhnutí maximálního výkonu si žádá svůj čas. Nelze tedy zatím pronést žádný finální verdikt, X48 zatím svůj údajný potenciál nepotvrdil, nezbývá než čekat na optimalizaci BIOSu a teprve poté provést nějaké objektivní zhodnocení.

Pokud se podíváme na desku jako takovou, provedena je opravdu výtečně, ať se to týká návrhu PCB, systému chlazení nebo možností ladění BIOSu. Zde hodnotím desku ryze kladně - v tomto ohledu je provedení výtečné. Práce s paměťmi a jejich laděním byla taky vesměs bezproblémová a nedostatky (nefunkční některé děličky; chybně uváděná hodnota Command Rate), které jsem během používání této desky zaznamenal jistě vyspraví nový BIOS.



Jak jsem již v této recenzi několikrát zmiňoval, dnes recenzovaná deska je takřka totožná s modelem GA-X38-DQ6. Ten si ode mě odnesl vesměs kladné hodnocení za dobré provedení, stejně hodnotím i dnes recenzovaný model. Tato deska bude jistě vhodným kandidátem pro náročné herní PC.

Pokud hodláte postavit nové PC založené na výkonném CrossFire systému, může být tato deska přesně tím, na co čekáte. Ti uživatelé, kteří touží po SLI, nemají stále jinou možnost, než se poohlédnout po desce s čipsetem nForce 680i (LT). Dle mého názoru je ale zcela zbytečné pořídit si tuto desku s úmyslem provozovat ji pouze s jednou grafickou kartou. V tomto případě plně dostačují schopnosti kvalitních základních desek s čipsetem P35 Express.

Deska se po všech stránkách chovala korektně a během používání jsem s ní nezaznamenal žádné problémy. Cena prozatím není známa, ale soudě dle ceny předchozího modelu s čipsetem X38 bych ji odhadoval na 6 000 až 7 000,- Kč včetně DPH. Pokud se do té doby podaří BIOS odladit, neviděl bych žádný důvod, proč tuto desku nedoporučit počítačovým nadšencům jako základ náročného herního PC.


Výborně navržené PCB
Pouze průměrné přetaktování
Dva sloty PCI-E 2.0 x16
Vyšší spotřeba
Bezhlučné, celoměděné chlazení s HP
Absence PCI-E x4 slotu
Podpora až 1600MHz DDR3 modulů
Problémy s některými paměťovými děličkami
Podpora 1600MHz FSB a 45nm procesorů
Ikona Odkaz na databázi
Orientační prodejní cena: Neznámá

Za zapůjčení základní desky Gigabyte GA-X48T-DQ6 děkujeme společnosti T.S.Bohemia



reklama