reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte GeForce GT520: (r)evoluce pro HTPC?

4.10.2011, Petr Štefek, recenze
Gigabyte GeForce GT520: (r)evoluce pro HTPC?
GeForce GT520 není žádnou novinkou, ale jen málokdo ve svých recenzích nakoukl pod pokličku technologie této grafické karty a jejích schopností v akceleraci videa. My si dnes srovnáme použité GPU s konkurenčními čipy.
Gigabyte GeForce GT520 je velice levnou grafickou kartou, která měla ambice být přední volbou pro HTPC nebo levný domácí počítač. Samotný čip GF119 je díky své velikosti a minimu výpočetních jednotek velmi nenáročný na spotřebu, respektive chlazení. Bohužel se ukázalo, že ovladače nebo čip mají problémy s některými úkony v akceleraci videa, které ostatním účastníkům zájezdu problémy nedělají.

Není bez zajímavosti, že GeForce GT520 je teoreticky připravena dokonce na 4k video (nástupce Full HD), ale v praxi bohužel neexceluje ani v současných video formátech. Starší GeForce GT430 můžeme bez uzardění označit za podstatně lepší volbu pro HTPC a Radeony HD 6000 nemá smysl zmiňovat vůbec, protože v současné době je Radeon HD 6570 tou nejlepší volbou pro HTPC.
Gigabyte v případě GeForce GT520 OC zvolil mírné navýšení taktů pro jádro (20 MHz navíc) a vybavil kartu aktivním chladičem, který poněkud kazí dojem z celku. Pro HTPC si totiž naprostá většina z nás vybere pasivně chlazenou kartu s minimálním odběrem. Tuto variantu Gigabyte také nabízí (stejně jako jiní výrobci), ale stále zde zůstává problém s akcelerací videa, kterou snad vyřeší některé další ovladače.


nízká cena
problémy s akcelerací videa
low-profile
aktivní chlazení
tichý chladič
nízký výkon
Cena v době testování: 1200 Kč s DPH

reklama