reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte GeForce GTS 250 1 GB - staronové železo?

11.3.2009, Petr Štefek, recenze
Gigabyte GeForce GTS 250 1 GB - staronové železo?
Lock & Load marketing NVIDIA se zasloužil o uvedení nové grafické karty GeForce GTS 250. Jedná se však v podstatě o starou známou GeForce 9800GTX+ s novým jménem a novými ambicemi, jež bude útočit na pozice v mainstremu. Přináší ale karta něco dalšího a podaří se jí přesvědčit uživatele o svých kvalitách?

GeForce GTS 250 je zbrusu novou grafickou kartou z dílen NVIDIE. Abych byl upřímný, tak je to nová karta jen tak na půl. Společnost má v high-endu dobře fungující značení GeForce GTX s čipy G200, které jsou ovšem docela drahé a pro mainstreamové produkty se nehodí. NVIDIA tento problém řešila čipem G92, který byl nasazován v modelech GeForce 9800. Marketing si nemůže dovolit zaspat a označení GeForce 9800 evokuje minulou generaci karet NVIDIA, proto bylo přikročeno ke změnám názvů u karet GeForce 9800GTX+ a GeForce 9800GT. Prvně jmenovaná dostala nový název GeForce GTS 250 a ačkoli to bude znít nudně, tak je to opravdu jen a jen přeznačená karta. Konec recenze.



Ano, tak by skutečně tento článek mohl končit. Musíme se ovšem nutně podívat na některé drobné rozdíly, jako je cena této "nové" karty a jak si vede s novými ovladači proti svým úhlavním rivalům ze stáje AMD. Jádro G92b u této karty tluče na taktu 740 MHz a je vyráběno 55nm procesem a relativně dobře se taktuje nad tovární nastavení. Podpora DirectX 10 je samozřejmostí a stejně tak můžete profitovat z podpory platforem CUDA a PhysX. Nová GeForce GTS 250 je ovšem standardně vybavena 1 GB paměti GDDR3, což je rozdíl oproti GeForce 9800 GTX+, kterou jsme byli zvyklí vídávat spíše s 512 MB paměti (modely s 1 GB jsou ovšem na trhu také).

Pokud se podíváme na specifikační tabulku, tak zcela zřetelně vidíme, že mezi posledními dvěma sloupci není žádný rozdíl, tedy až na samotný název karty. Bude tedy nová GeForce GTS 250 levnější? Musím vás zklamat. Cena nové GeForce se bude pohybovat mezi 4 a 5 tisíci v závislosti na značce a vybavení. V této kategorii nalezneme ovšem dravce, jako je Radeon HD 4850 1GB a ten může znamenat pro tuto kartu vážnou konkurenci. Musíme také vzít v úvahu, že na jen o pár set korun dráže najdeme i modely GeForce GTX 260 nebo Radeon HD 4870 1GB, které jsou výkonnější.

reklama