reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte GeForce GTX 560Ti: karta s povolením zabíjet

7.2.2011, Petr Štefek, recenze
Gigabyte GeForce GTX 560Ti: karta s povolením zabíjet
V dnešní recenzi se podíváme na nejrychlejší GeForce GTX 560Ti na trhu. Tato karta k nám přichází z dílen Gigabyte a má ambice na to, aby pořádně zatopila Radeonu HD 6950, který disponuje novou architekturou AMD.
GeForce GTX 560Ti sbírá ovace a ceny téměř na všech hardwarových webech a nejinak tomu bude i u nás. Každá mince má ovšem dvě strany a také GeForce GTX 560Ti má tu svou. Přetaktovaná edice Gigabyte nabízí špičkový výkon GeForce GTX 570 nebo starší GeForce GTX 480, což je za její cenu nevídané. V tomto ohledu je GeForce GTX 560Ti Super Overlock skutečnou bombou pro ty, kdo chtějí maximální výkon a nechtějí si hrát s přetaktováním a hledat po diskuzních fórech všemožné rady a návody jak zvýšit výkon.
 
Když se podíváme na srovnání výkonů Radeonu HD 6950 2GB a této speciální edice, tak vidíme situaci, kdy jsou obě karty bok po boku, ale přesto lze říci, že s rostoucím rozlišením Radeon profituje. Obyčejná GeForce GTX 560Ti proti Radeonu HD 6950 nemá šanci, ale Gigabyte vytvořil skutečného "zabijáka" dražších high-endových karet.
 


Nyní každý asi očekává ještě nějaké ovace a udělení zaslouženého ocenění, ale dnes tomu tak nebude přes všechny kladné vlastnosti a špičkový výkon GeForce GTX 560Ti Super Overclock. Ocenění uděluji jen výjimečně, a proto jej dám vždy jen té nejlepší (dle mého názoru) kartě v dané třídě. GeForce GTX 560 Ti mě přesvědčila o svých kvalitách, ale bohužel pro ni se v jejím cenovém teritoriu zahnízdila 2GB verze Radeonu HD 6950, která stojí stejně a už na základních frekvencích dokáže konkurovat této nejvýkonnější edici GeForce GTX 560Ti. Navíc ji lze poměrně jednoduchým způsobem "předělat" na high-endový Radeon HD 6970 a přetaktovat na stejné takty jádra i pamětí. Obrázek o výkonu takového řešení si můžete z našich grafů sami.

Na finální verdikt si budete tedy muset počkat do zjištění, jak na tom bude s přetaktováním finální prodejní verze GeForce GTX 560Ti SO z produkce Gigabyte a jak si poradí s přetaktovaným Radeonem HD 6950 bez úprav a s úpravami na plný počet výpočetních jednotek. Jedno je jisté, máme v cenové relaci okolo 6 000 Kč dvě velmi dravé štiky v rybníku.


vynikající výkon
nulové přetaktování
teploty jádra
vysoká spotřeba
CUDA a PhysX
Radeon HD 6950
DirectX 11
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 6250 Kč s DPH

reklama