reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte GeForce GTX 670: odlehčený Kepler

28.5.2012, Petr Štefek, recenze
Gigabyte GeForce GTX 670: odlehčený Kepler
GeForce GTX 670 je levnější možností, jak si do svého výkonného herního počítače pořídit novou architekturu GPU Nvidie pod názvem Kepler. V tomto testu se podíváme, jak si povede oproti konkurenci v podobě Radeonu HD 7970.
Gigabyte GeForce GTX 670 OC je kartou, která poskytne výkon plně srovnatelný s Radeonem HD 7970 nebo GeForce GTX 680 a svou cenou pod 10 000 Kč posílá oba zmiňované konkurenty do pozadí. Dle mého názoru dává koupě GeForce GTX 670 větší smysl než u obou dražších grafických karet. Překvapením je zcela vyrovnaný výkon s dražším modelem, což dává tušit, že plnohodnotný Kepler je poněkud omezován užší paměťovou sběrnicí.

Přetaktování GPU bylo poněkud zklamáním, i když výsledek 1055 MHz není nijak špatný, uvážíme-li, že se jedná o 140 MHz navíc oproti referenčnímu taktu běžné GeForce GTX 670. Paměti se podařilo přetaktovat také o relativně malý kousek, neboť konečná v tomto případě byla 6400 MHz. Přetaktování pamětí ale rozhodně pomůže celkovému výkonu.





Cena GeForce GTX 670 OC se pohybuje okolo 9700 Kč, což je zhruba o 2500 Kč méně, než je běžné u stejné edice GeForce GTX 680. Příplatek 1700 Kč na Radeon HD 7870 si už musí zvážit každý sám, ale GeForce GTX 670 je podstatně výkonnější než zmiňovaný Radeon a spotřebou v zátěži konkuruje spíše mainstreamu. A to už jsou zatraceně dobré argumenty k zamyšlení. Pozor ovšem, pokud plánujete využívat akceleraci pod CUDA nebo OpenCL, kde tento "herní" Kepler opravdu neexceluje. Nvidia zde chystá odlišný čip, který bude určen výhradně pro profesionální využití.


Plusy


+ vynikající poměr ceny ku výkonu
+ spotřeba a teploty GPU
+ obrazové výstupy (3 monitory)
 
 

Minusy


- přetaktování by mohlo být lepší
 
 
Cena v době testování: cca 9.700 Kč s DPH
reklama