reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte GTX 980 Ti G1 Gaming: Titan X přišel o trůn

1.9.2015, Pavel Šantrůček, recenze
Gigabyte GTX 980 Ti G1 Gaming: Titan X přišel o trůn
Mnohem levnější alternativou GeForce GTX Titan X jsou grafické karty řady GeForce GTX 980 Ti, postavené na lehce oříznutém čipu GM200. Jednou z těchto karet je Gigabyte GTX 980 Ti G1 Gaming. Jak se jí vede v souboji proti Titan X? Právě o tom je tento článek!

Syntetické testy


Texture fill rate test


Texture fill rate test je, kromě jiného, závislý na počtu a frekvenci texturovacích jednotek (TMU). Díky nejvyššímu počtu TMU je pak favoritem GTX Titan X, který disponuje celkem 192 TMU. Protože však grafická karta Gigabyte GTX 980 Ti G1 Gaming běží na daleko vyšší frekvenci, poměrně lehce se svými "pouze" 176 TMU Titan X předstihla.


Texture fill rate test 1302


Pokud bychom u těchto grafických karet nastavili frekvence totožné (1302 MHz), situace by se samozřejmě obrátila ve prospěch GTX Titan X.


Color fill rate test


Pixel fill rate test udává schopnost grafické karty v procesu rasterizace vytvářet pixely (resp. jejich barvy) ve frame bufferu pro zobrazení na monitoru počítače. Teoreticky je test závislý na počtu a frekvenci ROP jednotek a propustnosti VRAM, ale svou roli zde také hrají i další faktory, jako je výkon rasterizéru a v neposlední řadě také použití barevné delta komprese. Díky vyšší frekvenci je zde opět favoritem Gigabyte GTX 980 Ti G1 Gaming a o chlup vyhrává nad GTX Titan X.


Color fill rate test 1302


Nastavíme-li u obou grafických karet frekvenci stejnou, měli bychom se také dočkat u obou karet výsledku stejného. Frekvence je stejná, počet ROP jednotek je stejný i barevnou kompresi obě karty využívají stejnou, tak proč jsou výsledky rozdílné?

Jak už bylo řečeno v úvodu, GTX 980 Ti sice disponuje celkem 96 ROP jednotkami, ale díky dvěma neaktivním SMM není možné 8 ROP z nich využít pro pixel rate. GTX 980 Ti se tedy chová jako grafická karta, která obsahuje celkem 88 ROP jednotek.


Shader math test

Díky absolutně nejvyšší frekvenci je grafická Gigabyte GTX 980 Ti G1 Gaming vítězem tohoto testu. A to i přes nižší počet výpočetních jednotek (stream procesorů), než kolika disponuje GTX Titan X.


VRAM copy test


Výsledek tohoto testu určuje především šířka a frekvence paměťové sběrnice (šířka pásma), pomocí které je VRAM ke GPU připojena. U tohoto testu jdou všechny typy kompresí stranou a podle očekávání zde Gigabyte GTX 980 Ti G1 Gaming i Titan X podávají vyrovnané výsledky.

Syntetické testy máme tedy za sebou a můžeme se směle vrhnout na testy praktické, tedy testy výkonu v počítačových hrách.

reklama