reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte iSolo 210: nový kabát

11.10.2007, Jan Vítek, recenze
Gigabyte iSolo 210: nový kabát
Gigabyte nedávno vydal nový model z oblasti MiddleTowerů - iSolo 210. A vzhledem k ostatním modelům skříní Gigabyte tato novinka určitě stojí za zvýšenou pozornost a zjištění, zda alespoň dosahuje kvalit svých soukmenovců, a naplní tak očekávání.

Instalace


Vnitřní design a rozvržení montážních prvků pro jednotlivé komponenty tedy není ani zdaleka nic nového, a tak je jasné, že s osvědčeným uspořádáním žádné větší problémy vzniknout nemohou. Kolem základní desky je zde dostatek místa ve všech směrech, což můžeme na fotografii jasně vidět. Příspívá k tomu také otočená šachta pro pevné disky, která na druhou stranu činí uspořádání kabelů těžším. Gigabyte si to však uvědomuje, takže v balení můžeme nalézt řadu spon a sponek pro zkrocení kabelů a ty nepotřebné se s klidem v srdci mohou smotat a umístit nahoru vedle zdroje a připnout ke stropu. Také pět pozic pro 5,25" mechaniky je pro klasický počítač více než dost a ty se tedy také dají snadno využít pro odložení přebytečných kabelů, nebo zastrčení příliš dlouhých kabelů.


- klikněte pro zvětšení -

Plastové zámky pro ukotvení karet jsou jednotlivé a fungují tedy nezávisle na sobě, což je dobře, protože i naše dvouslotová grafika jimi mohla být připevněna, aniž by se zámky o ni zasekly. Na druhou stranu bych jim věřil tak maximálně to, že dokáží těžkou grafickou kartu udržet, aby nevyklouzla při připojování konektorů k monitoru. Avšak při převážení počítače bych karty pro jistotu ještě zajistil šroubky. Nechtěl bych ani vidět, jakou paseku by poletující GeForce 8800 dokázala uvnitř nadělat. Zámky mechanik mají naštěstí pojistku, takže podobné nebezpečí zde snad nehrozí. Při instalaci jsem také zkoušel odolnost konstrukce, kterou bych označil jako průměrnou. Skříň je sice sestavena na pohled kvalitně, ale nejsou zde žádné zpevňující přepážky ani rohové výztuže a SECC plech má navíc tloušťku pouze 0,7 mm. Bez bočnic se tedy iSolo 210 trochu poddává tlaku.

Instalované komponenty:
  • Základní deska: DFI LANParty-UT nF4 Ultra-D
  • Procesor: Athlon 64 FX55@2.6GHz
  • Chladič a ventilátor: Thermalright XP90C + Papst 3412 N/2GLE (92mm, 1600RPM) + pasta Arctic Cooling MX-2
  • Operační paměť: V-Data 256MB DDR400
  • Grafická karta: MSI NX8800GTS T2D32OE - NVIDIA GeForce 8800GTS 320 MB RAM
  • Pevný disk: Western Digital 80GB (WD800JB)
  • Zdroj: Cooler Master RS-450-ACLY – 450W


Teplotní testy


Při chlazení se skříň spoléhá na 120mm ventilátory v zadní a přední pozici a pomáhá si také bočním perforovaným panelem. A vzhledem k uspořádání přední části je celkem jasné, že přední ventilátor bude mít vliv především na teplotu pevných disků a jejich koš proudění vzduchu dál do skříně bude zamezovat. Právě proto se zde boční průduchy hodí, aby zbytek komponent soustředěných na základní desce také dostal svůj přístup ke studenému vzduchu. Konfigurace ventilátorů byly tedy nasnadě. Nejdřív jsem vyzkoušel, jaké teploty dostaneme při využití obou ventilátorů a poté jsem zkusil přední ventilátor vypnout. K teplotním testům jsem využil opět klasickou sestavu benchmarků a zatěžovacích aplikací Prime95, 3DMark03 (Mother Nature) a h2benchw. Teploty pak snímaly aplikace SpeedFan a Rivatuner. Okolní vzduch měl 22°C.


120mm OUT + 120mm IN
CPU
31°C
48,5°C
Chipset
38°C
51°C
GPU
61°C
82,5°C
HDD
N/A
32°C

Teploty zde celkem odpovídají tomu, že skříň obsahuje jeden pomaloběžný ventilátor pro odvod vzduchu (nepočítáme-li ventilátor ve zdroji). To se projevuje zejména u grafické karty, která například u minule testovaného Chieftec CH-02B-B byla o cc 5°C nižší, ale tam měla skříň také k dispozici dva rychlejší 120mm ventilátory pro odvod vzduchu ze skříně (navíc výkonné Papsty 4412 F/2GL).

120mm OUT
CPU
31,5°C
49°C
Chipset
38°C
51°C
GPU
61°C
83°C
HDD
N/A
38°C

Vypnutý přední ventilátor se pak již dle očekávání podepsal především na teplotě pevného disku a ostatní komponenty si toho příliš nevšimly a když, tak zanedbatelně.


reklama