reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Radeon HD 5770: DirectX 11 v mainstreamu

13.10.2009, Petr Štefek, recenze
Gigabyte Radeon HD 5770: DirectX 11 v mainstreamu
Minule jsme si otestovali novou vlajkovou loď ATI v podobě Radeonu HD 5870 a dnes se podíváme na zástupce stejné generace s podporou DirectX 11. Radeon HD 5770 patří do skupiny levnějších karet, které hráči nabídnou stejnou technologii jako vlajková řada ATI.
Samotná karta je podstatně menší než Radeon HD 5870 a s jeho umístěním nebudete mít problém ani v menších skříních.



Bohužel i přes 40nm výrobní proces a menší plochu jádra spolu jednodušším PCB se nepodařilo snížit spotřebu natolik, aby nebyl potřeba přídavný konektor napájení. To ale není žádné překvapení, neboť limitem pro PCIe slot je stále pouze 75 W, a to je dnes málo skoro i v low-endovém segmentu. Každopádně nižší energetické nároky budou všichni kvitovat s povděkem. K provozování karty si vystačíte i se starším 400W zdrojem.



Na kartě jsou přítomny 4 výstupy, ale dva z nich patří pod standard DVI. Třetí konektor je dnes již relativně zdomácnělý HDMI (pro LCD a plazma TV) a čtvrtým konektorem je relativně exotický Display Port pro nejmodernější monitory. Případný zájemce může provozovat až 3 monitory naráz a vytvořit si tak opravdu velkou pracovní plochu.



Jádro karty pracuje na 850 MHz a jeho limity v přetaktování odhalíte až pomocí speciálních utilit, jelikož ovladače Catalyst mají pro přetaktování poměrně ostré limity 900 MHz pro jádro a 5200 MHz pro paměti. To znamená, že můžete kartu přetaktovat o 50 MHz na jádře a rovných 100 MHz na pamětech GDDR5, které ovšem efektivně pracují na čtyřnásobku své frekvence, a tak je výsledný takt po přetaktování 5200 MHz.



Paměťové čipy jsou značky Hynix a jsou využity také v případě Radeonů HD 5870, které mají ovšem 256bitovou paměťovou sběrnici.
reklama