reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Radeon HD 7870 OC: správně kořeněný Pitcairn

26.4.2012, Petr Štefek, recenze
Gigabyte Radeon HD 7870 OC: správně kořeněný Pitcairn
Poslední příchozí karta z řady nových Radeonů s architekturou Graphics Core Next společnosti AMD má označení HD 7800 a bude bojovat především s postarší GeForce GTX 570 či GeForce GTX560Ti. Jak se jí to daří, se dozvíme v dnešním testu.
Gigabyte Radeon HD 7870 OC verze se vyznačuje chladičem WindForce 3x, což jinak znamená, že na něm najdeme trojici aktivních větráků.



Konkurence většinou využívá řešení se dvěma většími ventilátory, ale zde nebudeme polemizovat o tom, které řešení je lepší. Karta využívá GPU Pitcairn s 1280 stream procesory.





OC verze Gigabyte se snaží zákazníky nalákat na zvýšené takty. Pro jádro výrobce stanovil slušných 1100 MHz, což je o 100 MHz více než v případě referenční verze. Paměti jsou na tom ovšem zcela stejně jako u reference, kde je takt stanoven na 4800 MHz (efektivně). Vše zachraňuje přetaktování, kde jsme dosáhli s trochou laborování na pěkných 1250 MHz pro jádro a 5800 MHz pro paměti GDDR5.
Chladič WindForce 3x udržuje kartu na velmi slušných teplotách, které jsou i v případě zvýšeného taktu na jádru už z výroby a mírně vyšší voltáže o něco nižší než v případě reference. Okolo 75 stupňů udržíte jádro také po přetaktování, ale zde už za cenu o něco vyšších otáček. Stále se však jedná o zkousnutelnou hlučnost, která je nižší než v případě GeForce GTX 580 nebo Radeonu HD 6970.



Výstupy karty tvoří dvojice mini Display Portů, jedno HDMI a jedno DVI-D. Najednou tedy obsloužíte až 4 monitory. Většina uživatelů si velmi pravděpodobně vystačí s jedním nebo dvěma monitory pro práci. AMD nabízí v případě dražších modelů až podporu 6 monitorů. Extrémní plochy ovšem nejsou pro hraní současných her nijak zvlášť použitelné, ať se vám výrobci snaží namluvit cokoli.
reklama