reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Radeon HD 7970 OC: 1 GHz a WindForce 3X

26.1.2012, Petr Štefek, recenze
Gigabyte Radeon HD 7970 OC: 1 GHz a WindForce 3X
V dnešní recenzi se podíváme na zbrusu novou grafickou kartu Gigabyte Radeon HD 7970 edice OverClock s jádrem taktovaným na 1 GHz, která se pyšní chladičem WindForce 3X a slibuje podstatně nižší teploty a hlučnost.
Gigabyte Radeon HD 7970 OverClock je grafickou kartou určenou především těm nejnáročnějším hráčům a přetaktovávačům. Mezi největší devizy této karty patří již z výroby zvýšený takt jádra na rovný 1 GHz a vynikající chladič WindForce 3X. Zvýšené takty samy o sobě příliš mnoho neznamenají, neboť každý referenční Radeon HD 7970 jde velmi dobře taktovat až k hranici jednoho 1.1 GHz pro jádro.

Gigabyte ale dnes zabodoval především tím, že velmi rychle uvedl svou verzi Radeonu, který díky WindForce 3X získal tišší a výkonnější chlazení, než je tomu u referenční verze. Naměřené teploty hovoří jasně a můžeme říci, že Gigabyte ve svých marketingových materiálech příliš nepřeháněl. V případě, že srovnáme teploty jádra, tak se pohybují v případě stejných frekvencí GPU o zhruba 8-9 stupňů níže než u referenční verze.



Zkusili jsme také přetaktování, kde karta v normálním režimu bez zvýšené voltáže zvládla maximum toho, co nabízejí Catalysty, tedy frekvenci 1125 MHz pro jádro a 6300 MHz pro paměti. Výkon samozřejmě ještě výrazně poskočil a dle mého již nebude příliš vzdálený GeForce GTX 590 (tu jsme bohužel neměli k dispozici) na základních frekvencích.

Co je ale nejdůležitější, jsou naměřené teploty, které v případě hraní poměrně náročného Metra 2033 byly na chlup srovnatelné s referenční verzí, která je ovšem o 200 MHz níže(!). To je velký úspěch, ale nesmíme zde opomenout, že z velké části zde pomáhá také dobře větraná skříň systému. Hluk opět zůstává na akceptovatelné úrovni, ale stále je subjektivně tišší než referenční verze při stejné zátěži.




Ocenění TREFA získává Gigabyte Radeon HD 7970 OC
za špičkový výkon a perfektní chlazení. Logo ocenění je ke stažení
zde.


Radeony HD 7970 jsou po uvedení ještě poměrně drahé a pokud byste si rádi pořídili referenční model, musíte z kapsy vytáhnout bez mála 13 tisíc korun. A to je opravdu hodně. Speciální verze Gigabyte Radeon HD 7970 OC bude ještě o nějakou tu stokorunu dražší a podle předběžných zjištění se bude pohybovat na hranici 14 tisíc Kč. Gigabyte si pro dnešek odnáší ocenění za high-endový kus hardware, který potěší všechny ty, kteří nemají jako prioritu číslo jedna poměr ceny ku výkonu.


Vysoký výkon
Vyšší cena
Výkonnější chlazení než u referenční verze
Ikona Odkaz na databázi
Tišší chlazení než u referenční verze
Ikona Odkaz na databázi
OC GPU při nezvýšené voltáži
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 14 000 Kč s DPH


Za zapůjčení karty děkujeme firmě Gigabyte
reklama