reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7: řádný základ pro Coffee Lake

17.10.2017, Jan Vítek, recenze
Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7: řádný základ pro Coffee Lake
Gigabyte si stejně jako jiní výrobci desek připravil nové modely pro Coffee Lake a my se z této nabídky dnes podíváme na model Z370 AORUS Gaming 7. Ten bude patřit v celkové nabídce mezi ty dražší, a tedy i lépe vybavené modely.

Pohled na základní desku


Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7 je základní deska formátu ATX s klasickými rozměry 305 x 244 mm. Stále tu máme socket LGA 1151, ale v nové podobě LGA 1151v2 do nějž můžeme nainstalovat pouze procesory generace Coffee Lake, a to kvůli pozměněnému napájení. Využita je čipová sada Z370 Express schovaná pod rozlehlým, ale nízkým chladičem pod rozšiřujícími sloty, který je také podsvícený. Gigabyte zde sází také na estetiku, takže černé PCB s bílými doplňky tu dokresluje několik RGB LED, jejichž svit a efekty budeme moci sami ovládat.
 
Dnes již přitom nestačí jen cestička oddělující audio oblast od zbytku desky či různě posázené LED. Máme tu podsvícené chladiče čipsetu i VRM, kryt zadních portů a vůbec podporu LED pásků i celých polí s až 300 kusy. To vše samozřejmě nemá žádný praktický význam a jde spíše jen o snahu odlišit se od ostatních výrobců, jenomže výrobci desek mezi sebou neustále opisují, takže takové snahy přichází vniveč. Dnes by se tak odlišil spíše ten, který by podsvícení desky úplně vypustil. 
 
- klikněte pro zvětšení -

Na zadní straně základní desky není jako obvykle nic zajímavého. Vidět je pouze to, že veškeré chladiče či plastové štítky jsou přišroubovány, což je jistě lepší řešení než plastové trny, za něž je však přidělaný zmíněný kousek plexi pod paměťovými sloty. Z připájených pinů pod sloty PCI Express x16 je také jasně vidět, že z druhého a třetího slotu plných 16 linek opravdu nevymáčkneme. Ušetřené místo alespoň může být využito pro další datové či napájecí spoje. 
 
 - klikněte pro zvětšení -
 
Deska je tudíž vybavena třemi kovem posílenými sloty PCI Express 3.0 x16. První dva jsou napojeny na procesor a dokáží se podělit o 16 linek, zatímco třetí obslouží čipová sada, která mu propůjčí maximálně 4 linky PCI Express 3.0. Více vzhledem k propustnosti sběrnice DMI spojující sadu s procesorem není třeba a také je třeba vědět, že pokud zapojíme SSD do slotu M2M_32G, pak se se 4 linek stanou jen 2 (sloty se o 4 linky podělí). Zbylé tři sloty jsou PCI Express 3.0 x1. Pro SSD tu máme celkem tři sloty M.2, z nichž jsou dva 110mm a jeden 80mm. První slot M.2 je přitom osazen malým pasivním chladičem. 
 
 
 - klikněte pro zvětšení -
 
Nabídka zadních I/O portů je celkem obvyklá, ovšem mohlo by v ní být více portů USB. Řada z nich je pozlacena a také tu máme jako barevně rozlišené USB porty, což si zaslouží vysvětlení. Žluté jsou USB 3.0 určené speciálně pro připojení externích zvukovek (slibují nezarušené napájení), modré zase běžné USB 3.0 a zbývá červený, který značí USB 3.1 s 10 Gb/s. Gigabyte už zde zcela vypustil USB 2.0/1.1, jež bývají klasicky černé, ale zase tu je jeden nový USB typu C, který využívá verzi USB 3.1. 

Pak tu je PS/2 pro klávesnici, nebo myš, obrazový DisplayPort 1.2, který má navrch nad HDMI 1.4, neboť dokáže při 60 Hz nakrmit i displej s rozlišením 4K, dva Ethernetové porty obsluhují kontrolery Intel (že by I217-V?) a Killer E2500 a zbývají 3,5mm jacky 7.1kanálového audia plus optický S/PDIF. 
 
 
 - klikněte pro zvětšení -
 
Chladič této desky se rozléhá nad 10fázovým napájením, které využívá jednočipové MOSFETy Smart Power Stage. Co není na fotografiích vidět, je malý ventilátorek ukrytý v části chladiče s logem AORUS. Ten se však zapne při opravdu vysoké zátěži a v našem případě to bylo jen při přetaktování Core i7-8700K na 5,2 GHz. Zde ale bude záležet především na tom, v jak horkém prostředí deska bude pracovat, respektive jak dobré chlazení skříně jí zajistíme.  
 
 
 - klikněte pro zvětšení -
 
Paměťové sloty DIMM pro až 64 GB DDR4 mají mezi sebou také barevnými LED prosvícené kousky plexiskla, takže u této desky bude moci barevně zářit i prostor mezi moduly RAM. Světlem se ohlásí také zapnuté profily XMP, které mají svou kontrolku přímo v PCB u samotného rohu. Gigabyte umožní desku osadit moduly s frekvencí až 4133 MHz. 
 
Pak tu máme také tlačítka Power pro snadné zapnutí desky i bez připojení k tlačítku skříně, což se bude hodit především pro pokusy se sestavou rozloženou na stole nebo prostě v jiných případech. Nicméně zkušený uživatel by si i tak snadno našel příslušné piny pro zkratování. Pak tu jsou i menší tlačítka pro reset BIOSu a klasický reset (černé a bílé). 

Dále v této části narazíme na 24pinový konektor ATX pro hlavní napájení a také dva headery rozhraní USB. Jedno je evidentně klasické USB 3.0 a hned vedle u podsvíceného proužku plexi máme menší kovový header pro přední USB 3.1 typu C. 
 
 - klikněte pro zvětšení -
 
Ve spodní části desky zabírá velký prostor chladič čipové sady Z370 Express, který nese velké a podsvícené logo AORUS. Z této desky už zmizelo rozhraní U.2 pro připojení výkonných a samostatných SSD a stejně tak už zde konečně nemáme ani SATA Express, které ještě v generaci desek se Z270 bylo zcela běžné. Toto rozhraní už je dávno mrtvé, respektive ono nikdy ani nebylo živé. Byl to jeden velký omyl a zatímco výrobci desek byli na SATA Express připraveni a podporovali ho, my jako zákazníci jsme v podstatě neměli možnost, jak ho využít. 
 
 - klikněte pro zvětšení -
 
Na spodním okraji narazíme na obvyklé headery, mezi něž se počítá jednak obvyklý soubor konektorů pro přední panel skříně, dva headery pro USB 2.0/1.1, číslicový displej zobrazující chybové kódy, tři ventilátorové konektory s PWM nebo také konektor audia. Stejně tak tu máme troje headery pro připojení dalších LED nebo TPM (Trusted Platform Module).   
 
 - klikněte pro zvětšení -
 
Audio obvody jsoou z větší části schované pod krytem, ale Gigabyte pyšně ukazuje čtveřici kvalitních audio kondenzátorů WIMA vedle již obvyklých kondenzátorů Nichicon zlaté barvy. Pod krytem je jednak audio kodek ALC1220 a pak také DAC ES9018Q2C (Sabre 9018 - specifikace zde). 

reklama