reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Z370 Aorus Ultra Gaming: střed pro Coffee Lake

24.10.2017, Jan Vítek, recenze
Gigabyte Z370 Aorus Ultra Gaming: střed pro Coffee Lake
Základní deska Gigabyte Z370 Aorus Ultra Gaming se uplatnila v naší recenzi šestijádrového Core i5 generace Coffee Lake a nyní je čas podívat se přímo na ni. Jde o desku střední třídy vhodnou i pro sestavy se dvěma grafikami. 
Gigabyte Z370 Aorus Ultra Gaming je z cenového hlediska i hlediska výbavy střední třída mezi deskami s čipsetem Z370 Express pro procesory Coffee Lake. Tato deska se tak nespoléhá zcela na základní výbavu danou oním čipsetem a rozhodně by měla uspokojit i náročnější uživatele, kteří však přeci jen nepotřebují tři sloty pro M.2 SSD, dvě LAN, silné napájení pro výkonné vodní pumpy, apod. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Co se týče novinek, jež nová generace desek připravila, můžeme mluvit především o dvou změnách, jež však nejsou zrovna zásadní. Jednak jde o to, že už konečně zmizelo rozhraní SATA Express, které je klasická slepá větev, pro niž jsme ani téměř nemohli najít využití. A pak je tu nový typ headerů určený pro napojení rozhraní USB typu C, k čemuž ale musí být připravena naše počítačová skříň.
 
Zde nejde o verze USB, ale o samotný fyzický konektor, však v tomto případě je na něj vyvedeno rozhraní USB 3.0 s propustností 5 Gb/s, zatímco deska Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7 má na něm USB 3.1 s 10 Gb/s a ještě lepší desky by na něm mohly mít i rozhraní Thunderbolt 3. Lze také očekávat, že časem se tyto headery rozšíří stejně tak, jako jsou dnes rozšířeny klasické headery USB 2.0/1.1 a USB 3.0. 
 
Gigabyte Z370 Aorus Ultra Gaming lze jinak využít i pro vysoké přetaktování procesorů Coffee Lake. Použili jsme ji i v recenzi procesoru Core i5-8600K, jenž na ní pracoval na taktu až 5,2 GHz. Deska pak zvládne i dvě moderní SSD ve slotech M.2 s PCIe 3.0 x4 a podporuje i dvě grafické karty napojené na procesor a dělící se o jeho 16 linek. Může se tak stát základem velice výkonného počítače. 
 
 

Plusy


+ USB 3.0 typ C jako header
+ kondenzátory WIMA
+ RGB Fusion a Smart Fan 5
+ Konečně už bylo vypuštěno rozhraní SATA Express
Kupón na 20 eur pro utracení na Steamu

 

Minusy


- Rozmístění portů SATA nemusí vyhovovat všem
 
 
Za zapůjčení desky Z370 Aorus Ultra Gaming děkujeme Gigabyte.

 

Cena v době testování: cca 4 600 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




reklama