reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Z77X-UD3H: Nadstandard střední třídy

13.6.2012, Martin Dvořák, recenze
Gigabyte Z77X-UD3H: Nadstandard střední třídy
Základní desky od Gigabyte se dočkaly upgradu v podobě nových modelů s čipovou sadou sedmičkové řady, určenou pro procesory Intel Ivy Bridge. Zajímavou volbou by mohl být model Z77X-UD3H, který uspokojí i náročnější uživatele.
Výbava této desky je nekompromisní, k šesti interním USB 2.0 máte k dispozici čtyři USB 2.0/3.0 přímo z čipsetu (dva interní) a čtyři z přídavného řadiče VIA VL800 (vyvedeny na zadní panel). I šest SATA portů (dva SATA 6 Gb/s) je dostatečných, přesto se najdou uživatelé, kteří jich potřebují více. Ti mohou sáhnout po Z77X-UD5H s dalšími dvěma SATA, které zajišťuje přídavný řadič. Pokud by vám nestačil počet PCIe linek např. při použití režimu SLI či CrossFire dvou výkonných grafik, museli byste se podívat po platformě se socketem LGA 2011 a čipsetem X79 nebo na nejvyšší model Gigabyte G1.Sniper 3, který umožňuje i 4-way SLI.





Deska se chlubí hned několika hardwarovými vylepšeními oproti obyčejným deskám, které mají přispět nejen k delší životnosti desky, ale také k odolnosti vůči vnějším vlivům a k vyšším hodnotám při přetaktování.





Čtvrtá generace technologie Ultra Durable sdružuje hned několik opatření. Tím prvním jsou dvakrát silnější vnitřní měděné vrstvy pro napájení – namísto 35 µm mají obě tloušťku 70 µm, což má za následek poloviční impedanci. To přináší nižší zahřívání desky a účinnost napájení jednotlivých komponent. Další výhodou je vyšší kvalita signálů a nižší elektromagnetické rušení (EMI), což přináší vyšší stabilitu systému a větší potenciál k přetaktování.




Silnější měděné vrstvy


Další, čím se Gigabyte chlubí, je nové zpracování samotné desky plošného spoje. Skelná vlákna, ze kterých je deska vytvořena, už nejsou v kulatých svazcích, ale ve zploštělých, takže jsou mezery mezi nimi mnohem menší. To přináší vyšší odolnost vůči vlhkosti. Orosené PCB při chlazení tekutým dusíkem tedy nemusí znamenat zkázu desky. K zahození tato technologie není ani při běžném nasazení, ve vlhkém studeném prostředí (markantní to je hlavně v jiných částech světa, kde je vyšší vlhkost vzduchu než u nás; typickým příkladem je Taiwan).



Větší odolnost vůči vlhkosti


Při manipulaci s deskou už nemusíte mít uzemněné rukavice, což sice platí u všech desek, avšak Gigabyte přichází s třikrát účinnějšími vybíjecími obvody, které mají ještě více desku ochránit před statickou elektřinou.



Ochrana proti elektrostatickému výboji


Porucha BIOSu, jeho špatné nastavení nebo nepodařený upgrade není až tak výjimečnou záležitostí. Gigabyte má proto na svých deskách s označením Ultra Durable rovnou dva čipy s BIOSem – hlavní a záložní. Pokud hlavní selže, naběhne systém díky záložnímu a z něj se také provede obnova hlavního. Pokud by k takové poruše došlo na desce jen s jedním BIOSem, často by vám nezbylo nic jiného, než ji dát k servisní opravě.




Hlavní a záložní BIOS


Základní deska by také měla vydržet přepěťové špičky, které by mohly ohrozit citlivé komponenty. Už se tedy nemusí stát, že by méně kvalitní zdroj základní desku ohrozil.



Přepěťová ochrana


Už dlouho se Gigabyte chlubí použitím kvalitních japonských kondenzátorů a MOSFET tranzistorů s velmi nízkým RDS (odpor mezi Drain a Source v dopředném směru). Ani ty u Ultra Durable 4 nechybí. Kondenzátory snesou vyšší teploty po mnohem delší dobu, ale i při nízkém zahřívání mají značně delší životnost než klasické elektrolyty. Byly jimi nahrazeny všechny kondenzátory na desce bez výjimky. U MOSFETů je zase co nejnižší RDS důležité pro nižší ztráty průchodem proudu, a tady i nižší zahřívání.




Japonské kondenzátory a MOSFET tranzistory s nižším RDS



reklama