reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Z77X-UD3H: Nadstandard střední třídy

13.6.2012, Martin Dvořák, recenze
Gigabyte Z77X-UD3H: Nadstandard střední třídy
Základní desky od Gigabyte se dočkaly upgradu v podobě nových modelů s čipovou sadou sedmičkové řady, určenou pro procesory Intel Ivy Bridge. Zajímavou volbou by mohl být model Z77X-UD3H, který uspokojí i náročnější uživatele.
Na nedostatek přiloženého softwaru si u Gigabyte rozhodně stěžovat nebudete. Jeho instalace je navíc velmi jednoduchá. Stačí vložit CD do mechaniky a zvolit „Install all“ – samy se nainstalují jak ovladače, tak veškerý software.

Samozřejmostí je přítomnost ladicího softwaru Easy Tune 6, který slouží především k přetaktování, zvyšování napětí, monitoringu a regulaci otáček ventilátorů. Měnit takt můžete dokonce i u integrované grafiky. Vítaná je také funkce Quick Boost, s níž můžete přetaktovat procesor jediným kliknutím bez nějakého složitého nastavování.




Pro podrobnější nastavení napětí, fází, napěťové, proudové a teplotní ochrany pak slouží software 3D Power, který využívá kompletního digitálního řízení napájení.




Aktivaci technologií od Intelu sdružuje aplikace EZ Setup, se kterou je konfigurace po vložení SSD (buď mSATA nebo klasického SATA) velmi snadná a rychlá.






BIOS a jeho možnosti


Gigabyte svou základní desku vybavil grafickým UEFI BIOSem, který má zpřehlednit nastavení tak, aby se ho nebáli ani laici. Už v úvodu vás uvítá univerzální fotka desky (odtud název 3D BIOS) a myší můžete kliknout na komponentu, kterou chcete nastavit. Pohybovat se i v tomto grafickém menu dá naštěstí bez problémů i pouze pomocí klávesnice. Český jazyk bohužel nenastavíte, podporovaná je jen angličtina, němčina, ruština a čínština.




Nastavení je však skutečně jednoduché, i když budou ti, kdo jsou zvyklí na klasický textový BIOS, zpočátku tápat. Kliknutím na procesorovou patici se dostanete rovnou ke změně násobičů, taktů i napětí; na chladič MOSFETů zase na podrobné nastavení veškerého napájení. Pro pokročilé je určeno menu Advanced, kde vše nastavíte ještě podrobněji. Možnosti nastavení BIOSu jsou skutečně velmi bohaté a nebylo zde nic, co by mi chybělo. I náruživí přetaktovávači budou spokojeni, rozsahy nastavení násobičů i napětí jednotlivých komponent jsou vysoké a s jemným krokem.


Možnosti BIOSu
Ikona Odkaz na databázi
rozsah
původně
CPU Vcore
0,800 – 1,900 V
1,130 V
CPU Vtt
0,800 – 1,700 V
1,050 V
RAM
1,100 – 2,100 V
1,500 V
IMC
0,715 – 1,400 V
0,925 V
Ikona Odkaz na databázi
rozsah
původně
Násobič procesoru
16 – 63×
35×
PCIe
80 – 133 MHz
100 MHz
Násobič paměti
8 – 32×
13,33×
Takt integrované grafiky
400 – 3 200 MHz
1 150 MHz



reklama