reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Z97-D3H: levná, ale moderní

2.9.2014, Jan Vítek, recenze
Gigabyte Z97-D3H: levná, ale moderní
Mezi základní desky firmy Gigabyte s čipovou sadou patří i model Z97-D3H, která figuruje také v našich doporučených sestavách, a to konkrétně v sestavě GAME. Dnes se tedy na tento model podíváme blíže.

Závěrem


Základní deska Gigabyte Z97-D3H je jednou z nejlevnějších dostupných základních desek formátu ATX, které jsou vybaveny čipovou sadou Intel Z97. Určena je tak pro procesory Intel Haswell, Haswell Refresh a zvládne i budoucí Broadwell, takže se nemusíte bát, že byste snad kvůli nové generaci 14nm procesorů Intel museli měnit i desku.



- klikněte pro zvětšení -

Za částku cca 2 650 Kč s daní nemůžeme očekávat tu nejlepší výbavu, však ty nejlepší modely se Z97, jako je například Gigabyte Z97X-Gaming G1 WIFI-BK, se dnes prodávají za více než devět tisíc. Tato deska tedy nemá ani třetinovou cenu, ovšem její výbava bude většině uživatelů jistě stačit. Pokud nepotřebujete provozovat výkonnou sestavu s dvěma a více grafickými kartami, nepotřebujete ten nejlepší integrovaný zvuk s možností výměny operačních zesilovačů, připojit deset a více úložných zařízení, honit se za každým megahertzem přetaktovaného procesoru, vystačíte si se šesti porty USB 3.0 a zkrátka potřebujete desku pro sestavení výkonné sestavy s rozumnou cenou, pak vám Gigabyte Z97-D3H jistě dobře poslouží.

Gigabyte tedy sice šetřil, ovšem i tak vytvořil desku, která se v provozu v zátěži chovala stabilně a nabízí v podstatě vše, co má ve výbavě její čipová sada Intel Z97. O nic z její výbavy nás tedy nepřipraví, tedy ani o podporu rozhraní M.2 a SATA Express a potěší i jiné věci, jako jsou dva BIOSy nebo kvalitní kodek Realtek ALC1150. I tento model také patří do rodiny desek s komponenty Ultra Durable, takže slibuje ochranu konektorů před elektrostatickými výboji, kvalitní kondenzátory, pozlacené piny v procesorovém socketu, atd.

Osobně jsem na ní také nenašel výraznou slabinu, a tak tuto desku nelze než doporučit, což jsme tedy již učinili v rámci našich doporučených sestav (sestava GAME). Nicméně sluší se také dodat, že ve stejné cenové hladině mají i jiní výrobci (Asus, MSI, ASRock, ...) velmi podobné desky, jež mohou posloužit stejně dobře. Některé z nich uvádíme dole v podobě odkazů na server Heureka.
 
 

Plusy


+ Gigabyte Ultra Durable
+ Slušná cena za desku se Z97
+ M.2 a SATA Express
 
 

Minusy


- S/PDIF pouze na headeru
- Pouze nejnutnější příslušenství
 
 
Za zapůjčení desky Z97-D3H děkujeme Gigabyte.

 
 
Cena v době testování: cca 2 650 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:


Jak hodnotíte desku GA-Z97-D3H?
V anketě šlo hlasovat od 2.9.2014 do 30.5.2015. Počet hlasujících: 14
Výborná43 %
Průměrná57 %
Špatná0 %
reklama