reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Z97X-Gaming 3: na hry levně

19.9.2014, Jan Vítek, recenze
Gigabyte Z97X-Gaming 3: na hry levně
Gigabyte nedávno vyslal na trh novou sérii základních desek G1 Gaming s čipovou sadou Z97X, přičemž jejím základním modelem se stal Z97-Gaming 3. A právě na tuto desku v ceně kolem 3000 Kč se dnes podíváme.

Pohled na základní desku


Dnes zkoumáme základní desku Gigabyte Z97X-Gaming 3 patřící mezi levnější modely. Jde tedy o desku formátu ATX, která je určena pro procesory Intel Haswell, Haswell Refresh a Broadwell do socketu LGA 1150. Deska je vybavena dle možností čipové sady Intel Z97 a není toho moc, co by nabídla navíc. Však jde také o nejlevnější model řady G1 Gaming, čili v takovémto případě nemůžeme chtít, aby Gigabyte desku vybavil řadou dalších kontrolerů a prvků navíc. Nicméně na druhou stranu drtivá většina uživatelů nebude potřebovat více jak šest portů SATA a nabídka šesti USB 3.0 a osmi USB 2.0 je myslím také dostatečná. Stejně tak nebude mnoho uživatelů, kteří využijí dvě grafické karty, ačkoliv v tomto případě jim to deska umožní.




- klikněte pro zvětšení -

Postupem času se tedy levné základní desky stávají čím dál více zajímavější. Však řadu důležitých funkcí na sebe převzal procesor a výbava čipových sad je také dostatečná. Stejně tak kvalitní komponenty pro napájení, s nimiž dříve bývaly problémy (především kondenzátory), jsou samozřejmostí právě i u levnějších modelů, i když dražší přeci jen nabízí ještě kvalitnější součástkly. Výrobci desek se tedy snaží zaujmout něčím jiným, a to především bohatou výbavou a přídavnými funkcemi, jako je například zvuk se sluchátkovým zesilovačem, přídavné karty s rozhraním Wi-Fi a Bluetooth, speciální funkce pro přetaktování, atd. To vše je sice hezké, ale jde o to, že svou základní funkci taková deska splní v podstatě stejně jako podstatně levnější model, jako je i náš Gigabyte Z97X-Gaming 3.




- klikněte pro zvětšení -

Pak se ale můžeme ptát, jak si tato deska zasloužila své zařazení mezi herní modely? Když se podíváme na její specifikace, pak tu jsou dvě podstatné věci, které ji odlišují od modelu Gigabyte Z97-D3H, jenž je bez přívlastku. Jde o síťovku Atheros Killer E2201 a osmifázové napájení procesoru oproti čtyřfázovému. Za toto si uživatel připlatí necelých 400 korun. Zmínit bychom tedy mohli ještě zvukové řešení Sound Blaster X-Fi MB3, ale to je pouze softwarová platforma, která jinak využívá stejný kodek.

Co se týče PCB, pak Gigabyte Z97X-Gaming 3 má tmavou barvu, která ale nezakrývá žilky jejích obvodů. Detaily, tedy zde pouze chladiče, jsou vyvedeny ve vínové barvě a nesou označení G1, jak je vidět dole na fotografii s procesorovým socketem. Obvyklým prvkem pak je LED cestička oddělující audio obvody od zbytku desky. Sama o sobě je tedy pochopitelně pouze optickým prvkem a nemá žádný praktický význam. Na fotografii má žlutou barvu, ale po zapnutí desky se rozzáří červeně.




- klikněte pro zvětšení -

Nabídka zadních I/O portů je zde veskrze standardní, i když nabídka dvou samostatných konektorů PS/2 pro klávesnici a myš tak obvyklá není. Vedle nich tu máme D-Sub, DVI-D a také HDMI pro připojení monitoru v případě použití integrovaného grafického čipu. Nabídka USB čítá čtyři USB 3.0 a stejný počet USB 2.0, přičemž další jsou na headerech, pak nesmí chybět RJ-45 gigabitového Ethernetu od Qualcommu (zmíněný Killer E2201) a pak pět 3,5,mm zvukových konektorů s optickým S/PDIF.




- klikněte pro zvětšení -

Napájení socketu LGA 1150, potažmo procesoru Intel Core, pochopitelně nevyužívá žádné Driver MOSFETy jako PowIRstage IR3550, ale samostatné neidentifikované MOSFETy v páru. Stejné to je i s osmi zalitými cívkami, které mají označení R68 L1413. Pod procesorovým socketem si jako obvykle našel místo slot M.2, který je připraven pro kartičky s délkou 42, 60 nebo 80 mm.




- klikněte pro zvětšení -

Napájení desky zajistí 24pinový konektor ATX a osmipinový EPS. Zmínit můžeme také napájecí konektory ventilátorů. Je jich pět a všechny jsou čtyřpinové s podporou PWM. Dva pak máme hned vedle slotů DIMM u horního okraje desky, na další dva narazíme naopak u spodního okraje desky a poslední je umístěn hned nad vrchním slotem PCI Express x1, aby byl připraven pro zadní skříňový ventilátor.

Řada desek má kolem paměťových slotů a hlavního napájecího konektoru různé prvky, jako třeba tlačítka pro zapnutí počítače, vymazání BIOSu, vývody pro měření napětí pomocí multimetru, diagnostický displej, apod. V tomto případě narazíme poouze na jedinou využitelnou věc, a sice headery dvou portů USB 3.0.




- klikněte pro zvětšení -

I chladič čipové sady má v sobě zakomponováno označení G1, což můžeme vidět zboku. Pod tímto chladičem můžeme vidět dva osminohé šváby pro hlavní a záložní BIOS, ale především tu máme porty SATA 6 Gbps. Dva z nich plus jeden další malý konektor tvoří rozhraní SATA Express, čili jeho zapojením přijdeme o dva klasické SATA. Jsou tu také dva větší čipy ITE a jde o nezbytný I/O kontroler a pak o čip pracující jako můstek mezi rozhraními PCI Express a PCI. Ten je tedy určen pro blízký slot PCI.




- klikněte pro zvětšení -

U spodní hrany desky máme obvyklé headery. Začínáme zleva, kde se nachází konektor pro přední audio porty, následně S/PDIF, ventilátorový konektor, sériový port, konektor pro TPM (Trusted Platform Module), další ventilátorový konektor, dvoje headery se čtyřmi porty USB 2.0 a nakonec barevné headery pro LED, tlačítka, apod.




- klikněte pro zvětšení -

Nakonec se podíváme na část desky s audio obvody, kde by se měl pod kovovým pouzdrem s označením AMP-UP AUDIO nacházet kodek Realtek ALC1150, jen je součástí řešení Sound Blaster X-Fi MB3. Malý odkrytý čip s osmi vývody je sluchátkový zesilovač, jenž zvládne impedanci až 600 ohmů. 

reklama