reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Z97X-Gaming 3: na hry levně

19.9.2014, Jan Vítek, recenze
Gigabyte Z97X-Gaming 3: na hry levně
Gigabyte nedávno vyslal na trh novou sérii základních desek G1 Gaming s čipovou sadou Z97X, přičemž jejím základním modelem se stal Z97-Gaming 3. A právě na tuto desku v ceně kolem 3000 Kč se dnes podíváme.
Dříve se Gigabyte u svých desek chlubil technologiemi Ultra Durable, ovšem nyní toto ustupuje do pozadí, neboť každý již v podstatě bere jako samozřejmost, že desky hlavních výrobců využívají kvalitní komponenty. Gigabyte také už upustil od číslování verzí Ultra Durable a nyní se omezuje toliko na logo "Insist on Ultra Durable". Slibuje nám kvalitní kondenzátory All Solid Caps, vrstvu mědi v PCB, které je chráněno proti vlhkosti, Low RDS(on) MOSFETy a pak tu jsou pozlacené kontakty v socketu LGA 1150.

Tato základní deska ovšem nenese ty nejlepší komponenty, jaké můžeme v rámci Ultra Durable získat. Nicméně Gigabyte už dávno přestal rozlišovat jednotlivé generace technologie Ultra Durable, a to jednoduše proto, že už v tom byl velký zmatek. Je zřejmé, že levná deska nemůže mít stejně kvalitní napájení jako hi-end model řady FORCE pro overclockery, takže pokud chceme o dané desce vědět více, nestačí se spokojit s Ultra Durable, ale je třeba se blíže podívat, čím je vybavena.





Vybrané modely ze série Black Edition slibují také stabilitu systému, na níž byly testovány po dobu sedmi dnů v továrně výrobce, ovšem to není náš případ. To nabízí například podstatně dražší model Gigabyte Z97X-Gaming G1 WIFI-BK (recenze).





M.2 a SATA Express pro moderní SSD


S příchodem desek s čipovými sadami Intel 9 Series se začala rozšiřovat i nová rozhraní, která prolomila hranici propustnosti 6 Gbps rozhraní SATA. Jedná se o M.2 a SATA Express nabízející shodně 10 Gb/s, a to díky dvěma linkám PCI Express 2.0. Nicméně to není konečná, neboť když se podíváme na nabídku ještě novějších desek s čipovou sadou Intel X99, pak ty často nabízí sloty M.2 vybavené pro čtyři linky PCI Express 2.0, což zvedne teoretickou propustnost na dvojnásobek.





V našem případě ale jde o desku se Z97 Express, čili tu máme M.2 a SATA Express se shodnou propustností 10 Gbps. Existují sice i desky se stejným čipsetem, které nabízejí u těchto portů i vyšší propustnost, ale standardem je právě 10 Gbps.


Killer E2200 Gaming Network


V poslední době se v základních deskách houfně objevují ethernetové kontrolery od Intelu (samozřejmě v případě desek pro CPU Intel). A pokud to nejsou ony, pak jde o Qualcomm Atheros Killer řady E2200, což je i náš případ. Toto řešení slibuje lepší odezvu při hraní online nebo streamování multimédií, k čemuž přispěje prioritizace provozu, čili upřednostnění určitých dat.


Zvukové řešení AMP-UP Audio: ALC1150 a sluchátkový zesilovač


Co se týče zvukového řešení, v tomto případě tu sice je řešení se zvučným jménem Sound Blaster X-Fi MB3, ale využit je obvyklý zvukový kodek Realtek ALC1150. Ten však nabídne nabídne slušné specifikace, jako je odstup signálu od šumu (SNR) 115 dB při přehrávání (DAC) a při záznamu zvuku (ADC) je to 104 dB. Ke snížení přeslechů má přispět to, že obvody pro levý a pravý kanál jsou na různých vrstvách PCB.





Deska obsahuje zvukové konektory pro připojení až osmi reproduktorů v zapojení 7.1, přičemž navíc jsou zde další dva nezávislé kanály pro výstup na přední porty počítačové skříně. Nezapomnělo se ani na výkonný sluchátkový zesilovač, který dokáže vybudit velká sluchátka s impedancí až 600 ohmů, což má deska společné s herními modely, stejně jako oddělené audio obvody na PCB od ostatních, což pomůže chránit zvuk od elektromagnetického rušení. To už se dnes stává standardem.

Sound Blaster X-Fi MB3 je softwarová platforma s funkcemi pro hráče, a to především EAX Advanced HD 5.0.


Gigabyte APP Center


Na dodaném disku se krom ovladačů a jiného nachází také software APP Center jako balík utilit a aplikací s unifikovaným uživatelským rozhraním, které umožní spouštět všechny aplikace od Gigabyte, které si do systému nainstalujete. A jaké to mohou být? Jednak je to EasyTune App, která slouží k pohodlnému ladění výkonu systému přímo z prostředí Windows, takže si v ní můžeme nastavit takt procesoru i jeho napětí.





Cloud Station je sada několika aplikací, které umožní využít chytrá zařízení pro komunikaci s počítačem, využití na něm uložených dat a jeho ovládání. Jednotlivě jde o aplikace HomeCloud (sdílení dat), HotSpot (vytvoří z počítače přístupový bod), Gigabyte Remote (vzdálené ovládání počítače), Remote OC (vzdálená přetaktování počítače) a Auto Green (aktivace funkcí pro šetření energií).


GIGABYTE DualBIOS (UEFI)


Dva BIOSy se objevují i u velmi levných modelů Gigabyte, takže i tento má pro všechny případy dva samostatné čipy, z nichž každý nese svou kopii BIOSu. Jedna z nich tedy slouží jako hlavní a druhá jako záložní pro případ selhání. To může nastat třeba při aktualizaci, nakažení virem, špatném nastavení, atd.


Game Controller: programovatelná klávesnice netřeba


Pokud nemáte ve své herní výbavičce programovatelnou klávesnici či herní myš, pak můžete využít běžný model společně se softwarem Gigabyte Game Controller. Ten nám umožní nastavit citlivost senzoru v myši a především tvořit makra, které pak lze přiřadit kombinacím kláves.





Vedle toho je pro myš připravena i funkce Sniper key, s níž se setkáváme u moderních modelů. Jde o tlačítko, jehož stiskem si dočasně snížíme rozlišení senzoru myši pro preciznější zaměření.

reklama