reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Z97X-Gaming 3: na hry levně

19.9.2014, Jan Vítek, recenze
Gigabyte Z97X-Gaming 3: na hry levně
Gigabyte nedávno vyslal na trh novou sérii základních desek G1 Gaming s čipovou sadou Z97X, přičemž jejím základním modelem se stal Z97-Gaming 3. A právě na tuto desku v ceně kolem 3000 Kč se dnes podíváme.

Závěrem


Základní deskou Z97X-Gaming 3 společnost Gigabyte útočí na trh s nejlevnějšími herními modely, kde se téměř setkává i s modelem Gigabyte Z97-D3H, kterou jsme recenzovali dříve. Nedá se ani říci, že by tyto desky byly určeny pro nenáročné uživatele, ale spíše pro uživatele, kteří nemají zvláštní požadavky. Však výbava desky s čipovou sadou Intel Z97 musí stačit naprosté většině uživatelů a zde se navíc setkáme s jistým nadstandardem, který desku Z97X-Gaming 3 odlišuje od modelu Z97-D3H, který nemá žádné zvláštní určení.




- klikněte pro zvětšení -

Můžeme jmenovat 4 podstatné věci, v nichž se tato deska liší:
  • podpora režimů AMD CrossFire a NVIDIA SLI, přičemž karty AMD mohou být až tři.
  • osmifázové napájení procesoru
  • herní síťové řešení Qualcomm Atheros Killer E2201
  • software Sound Blaster X-Fi MB3.
Zvláště díky dvěma posledním si testovaná deska zaslouží být zařazena mezi herní modely a ospravedlňuje se tak její cena, která je v porovnání se Z97-D3H o necelých 400 Kč vyšší.

Konkurence v podobě MSI má podobně pojmenovaný herní low-end, a sice Z97 GAMING 3, který má v našich obchodech v podstatě stejnou cenu jako Z97X-Gaming 3 od Gigabyte, přičemž jejich výbava je srovnatelná. Co se týče firmy Asus a jejích řad ROG a TUF, pak ta v této cenové hladině nemá nic, ovšem ASRock za cenu mírně nad 3000 Kč prodává Fatal1ty Z97 Killer, což je opět velmi podobně vybavená deska. Všechny tři jmenované využívají stejné síťové řešení Killer E2201, chlubí se svým kvalitnějším zvukem, ať už jde o Sound Blaster X-Fi MB3, Sound Blaster Cinema 2 nebo Purity Sound 2 a spoléhají se na nabídku čipové sady Z97 potažmo procesorů Intel.

Nyní již záleží pouze na vás, co si z této nabídky vyberete. Ceny jsou stejné a nabídka desek se liší jen minimálně, takže na trhu s levnými herními modely s čipovou sadou Z97 je velmi těsno, čili zde už mohou rozhodovat spíše sympatie k danému výrobci a zkušenosti uživatele.
 
 

Plusy


+ Technologie Ultra Durable
+ Slušná cena za herní desku s Intel Z97
+ Osmifázové napájení
+ Killer E2201
+ Sound Blaster X-Fi MB3
 
 

Minusy


- Nic významného
 
 
Za zapůjčení desky Z97X-Gaming 3 děkujeme Gigabyte.

 
 
Cena v době testování: cca 3 000 Kč s DPH 



Vývoj ceny testovaného produktu:


Jak hodnotíte desku Gigabyte Z97X-Gaming 3
V anketě šlo hlasovat od 19.9.2014 do 30.9.2015. Počet hlasujících: 9
Výborná67 %
Průměrná33 %
Špatná0 %
reklama