reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Goldmax Storm: 15,4" v herním provedení

14.8.2009, Jan Vítek, recenze
Goldmax Storm: 15,4" v herním provedení
Dnes je na řadě notebook Goldmax Storm, což je vyloženě herní systém s 15,4" obrazovkou a především výkonným hardwarem. V České a Slovenské republice je prodáván společností Goldmax Laptops, která je zde jediným oficiálním distributorem Eurocom Corporation, jež se zasadila o prosazení notebooků označovaných jako Desktop Replacement, tedy náhrada za desktopy.
Notebook Goldmax Storm nabízí také nepříliš tradiční možnosti v podobě plné konfigurovatelnosti a budoucí upgradovatelnosti. Grafická karta NVIDIA GeForce 9800M GT se tak může v budoucnu vyměnit za lepší modely z řady GTX 2xxM nebo i pokročilejší, prostě nějakou v podobě MXM-III Graphics Card Module PCI-Express x16. To samé platí i pro procesor, takže až se nám dodaný Intel Core 2 Duo P8400 omrzí, koupíme si třeba čtyřjádrový model z řady Extreme. A pak je možné notebook doplnit i o Blu-ray mechaniku, televizní tuner, SSD, atp. Omezeni jsme tak v podstatě pouze rozhraním.

Společnost Goldmax Laptops také dle svých informací nabízí individuální slevy, protože ceny jejích produktů nejsou pevné. V případě notebooků také prodává vedle herních modelů Gaming také pracovní stanice (Workstation). K notebookům standardně nabízí myš (viz Goldmax Price-Cut na webu), brašnu a 8GB flash disk (po vyplnění dotazníku). K notebooku dodává český návod k obsluze, jenž ale nebude v recenzi k dispozici.

Balení bylo v našem případě nevýrazné, protože šlo o testovací model a ne notebook určený k prodeji, a tak si onu jednotvárnou krabici ani ukazovat nebudeme.

Podívejme se nyní na specifikace dodaného notebooku Goldmax Storm:

Model
Goldmax Storm
Procesor
Intel Core 2 Duo P8600
Frekvence apod.
2,4 GHz, 3 MB L2 cache, 1066MHz FSB
Čipová sada
Intel PM45 + ICH9-M (82801M)
RAM
4 GB DDR3-1066 MHz
Pevný disk
Seagate 250 GB 7200 RPM (ST9250421ASG)
Úhlopříčka displeje
15,4 palce
Rozlišení displeje
WSXGA+ 1680 x 1050
Grafická karta
NVIDIA GeForce 9800M GT
Zvuková karta
Realtek High Definition Audio
Mechanika
Opticarc DVD-RW AD-750S
Reproduktory
Stereo
Zvukové vstupy/výstupy
2x 3,5mm jack, 1x S/PDIF
Polohovací zařízení
touchpad + 2 tlačítka
PS/2
ne
USB/eSATA
3x USB 2.0 / 1x USB 2.0+eSATA
Výstup na externí monitor
DVI (+ redukce na D-Sub) a HDMI
S-Video výstup (TV out)
ne
Express Card / PCMCIA
ano
FireWire (IEEE 1394)
ano, miniport
Čtečka karet
MS/MS PRO/ MS DUO/ MMC/ MSMMC/ SD/Mini SD
Bluetooth
ano (nutno aktivovat pomocí Fn+F12)
Infra port
ne
Bezdrátová rozhraní
Intel WiFi Link 5300
Modem
Motorola SM56 Data Fax Modem
LAN
Realtek RTL8168 Gigabit Ethernet
Webkamera
2Mpix webkamera
Speciální výbava
čtečka otisků prstů, myš, brašna, 8GB flash disk jako bonus
Otvor pro zámek Kensington
ano
Typ baterie
8článková Li-Ion 4400 mAh
Deklarovaná výdrž baterie
až 2,5 hodiny
Rozměry
364 x 269,5 x 29~41 mm
Hmotnost
3,2 kg i s baterií
Operační systém
OS Microsoft Windows Vista Ultimate 64

V běžně velkém těle, které je ale o něco tluštší než jiné moderní notebooky s úhlopříčkou 15,4", nám je nabídnutý 2,4GHz procesor Intel Core 2 Duo s jádrem Penryn. Model P8600 je však již celkem běžný i mezi neherními notebooky, což ale neznamená, že by byl špatnou volbou. Sekundují mu celé 4 GB paměti typu DDR3 na 1066 MHz a především výkonná grafická karta NVIDIA GeForce 9800M GT. Pokud bychom chtěli ale jinak postavený model, pak si můžeme pořídit až s procesorem Intel Core 2 Extreme QX9300 se čtyřmi jádry na 2,53 GHz, grafickou kartu GeForce GTX 260M, 8 GB DDR3 RAM a místo pevného disku SSD.

My máme tedy v testu o něco nižší konfiguraci, jež dále u svého displeje nabídne rozlišení WSXGA+, tedy 1680 x 1050 pixelů, což je na úhlopříčku 15,4" poněkud dost. Dále je nám nabídnut 250GB pevný disk a i když je to na dnešní dobu spíše podprůměr, ale zase jde o model se 7200 otáčkami za minutu. Co se týče portů, pak poněkud netradiční je tu přítomnost portu DVI-I s možností využít dodávanou redukci pro připojení D-Sub. Vedle toho výrobce nezapomněl ani na HDMI, takže pro obraz a jeho výstup tu máme slušné možnosti.

Konektivitu zajišťuje především gigabitový Ethernet s čipem Realtek a pak také Intel WiFi Link 5300 zvládající také standard 802.11n. V námi testovaném kusu byl rovněž Bluetooth, i když ten si musíme aktivovat kombinací Fn+F12 (klávesa není označena) a také jsme se dočkali klasického modemu v podobě Motorola SM56. Optická mechanika Opticarc DVD-RW AD-750S lze také, jak již bylo podotknuto, vyměnit za Blu-ray kombinovanou s DVD.

Nejnižší konfigurace tohoto notebooku začíná na 33495 Kč bez DPH, přičemž námi testovaná konfigurace přijde na necelých 50000 Kč s DPH, ovšem bez operačního systému. Ten je tu v podobě Microsoft Windows Vista Ultimate 64. Záruka je typu "Pick up and Return" a nabízeno je rozšíření až na 3 roky. Specifikace celé řady jsou zde.


Příslušenství


Jak je již psáno na začátku recenze, mezi bonusy u tohoto notebooku patří brašna, myš a 8GB flash disk, k čemuž je třeba vyplnit dotazník na webu. Verze, která příšla k nám, však nebyla určena k prodeji, a tak jsme se ničeho z tohoto nedočkali, což platí i pro lokalizovaný manuál.



Zde je tedy pouze telefonní kabel, redukce DVI - D-Sub a manuál v angličtině, němčině, francouzštině, španělštině a italštině. Napájecí adaptér je taková menší černá cihlička, což je u takového notebooku očekávatelné. Adaptér pochází od společnosti Li Shin International a dodává 20 V a 6 A, takže maximální výkon činí 120 W.


Baterie


Dodávaný battery pack se do těla notebooku zasouvá zespodu a vypadá jako čtverec s vykouslým rohem. Její výrobce není zdůrazněn, pouze se dozvíme, že byla vyrobena v Číně, ale co dnes nebylo.



Specifikace hovoří jinak o napětí 14,8 V a kapacitě 4400 mAh, což má stačit dle výrobce na maximálně 2,5hodinovou výdrž, i když to záleží na celkové finální konfiguraci. Každopádně 2,5 hodiny je dnes pod průměrem, i když u herních notebooků je toto normální.


Software


Kromě 64bitových Windows Vista Ultimate 64 jsme příliš mnoho softwaru nedostali, i když jednak nejde o prodejní verzi a potom u ostatních notebooků dostáváme spíše jen freewarové programy, nebo zkušební a časem omezené verze.

Tu je tedy jinak nainstalován BisonCam pro využívání webkamery, Hotkey zobrazující OSD informace třeba při změnách podsvícení, Protector Suite QL 5.6 pro ovládání čtečky otisků prstů a pak tu jsou v podstatě již jen ovladače.
reklama