reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
19.11.2012, Pavel Kovač, recenze
Když se řekne grafický monitor, všichni si nejspíše představíte EIZO nebo NEC. A máte samozřejmě pravdu. Víte ale, co se vlastně skrývá za označením "grafický monitor"? Nejde totiž jen o prosté kalibrování barev. Je toho mnohem víc.
Dalimil Novotný (77) | 21.11.20129:38
Dobrý den, může mi tu někdo říct, jestli je nutné mít k 10bit panelu profi kartu? Neboli ­- není zbytečné utratit 15k+ za 10bit LCD a připojit ho za ­(IMHO­) 8bit herní GPU?
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 23.11.20127:03
Nutné to samozřejmě není. Nevyužijete však celý jeho potenciál. Každopádně onen 10­-bit je taková třešnička na dortu. Pokud si totiž koupíte 10­-bit monitor tak s největší pravděpodobností bude obsahovat téměř všechny v článku popsané technologie.
Odpovědět0  0
Dalimil Novotný (77) | 23.11.20129:45
Díky za reakci
Je mi jasné, že nebudu mít černou obrazovku :­). Jde mi o tohle: vyfotím fotku do AdobeRGB a budu jí chtít upravovat na tomhle monitoru. Nebude potom herní GPU ­(GTX560Ti­) tím úzkým hrdlem, které investici do ­(patrně Eiza 2433­) částečně znehodnotí? Když kupuji monitor, tak chci využít maximum jeho vlastností.
Neřeším, jestli je lepší sRGB nebo AdobeRGB. Jen si říkám, není­-li lepší pořídit nativně 8­-bit panel ­(NEC P241W­). Chtěl bych ale fotit kvůli gradientům do AdobeRGB. Asi míchám v případě bitové hloubky a gamutu hrušky a jablka, ale tyhle věci jdou u kvalitnějších monitorů ruku v ruce.
Odpovědět0  0
zjs (83) | 23.11.201210:38
Pokud chcete pracovat s AdobeRGB, tak logicky ty barvy budete chtít vidět. Jak jinak s nimi pracovat? Ten Nec je dražší než to Eizo. ­(Recenzi jsem nečetl.­) http:­/­/www.jantac.net­/lcd­/lcd.htm
Odpovědět0  0
Dalimil Novotný (77) | 23.11.201213:08
Ono to Eizo dost zlevnilo. Ještě nedávno stálo okolo 19k :)
Odpovědět0  0
zjs (83) | 23.11.201214:43
Pak vám to volbu dost usnadnilo. Jděte do toho :­-­).
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 23.11.201211:10
Ano ­"trošku­" pletete hrušky s jablkama. 10­-bit panel je jen pro lepší přechody. Rozhodně není lepší si pořídit nativně 8­-bit panel ­(ve smyslu kvality obrazu­), sice ušetříte peníze, ale často jste také ochzeni o další funkce. Zkrátka převzorkování na 10­-bit se kvalita neztratí. Pokud chcete slyšet toto ;­-)
Odpovědět0  0
Dalimil Novotný (77) | 23.11.201213:14
Nějak se s tím poperu :­-D
Díky!
BTW, co takhle nějaký polopatický článek o gamutech a barevných prostorech a profilech ve vztahu k hardwaru? ;­-­)
Odpovědět0  0
zjs (83) | 23.11.201214:44
To už by jste se nerozhodl vůbec. Někdy je lepší vědět méně :­-­).
Odpovědět0  0
Dalimil Novotný (77) | 23.11.201214:49
Jj, sladký život BFU :­-D
Je přeci jasné, že čím tenčí monitor­(TV­), tím lepší... 8­-D
Odpovědět0  0
Lokomotiva2 | 4.12.201211:13
Uff, tak to zkusim poporadku... Je to totiz skutecne michani ovoce :o­)
1­) Herni grafiky od NV, nebo ATI nepodporuji 10­-bit vystup. To umi az Quatro a FirePro pres OpenGL. Takze aby 10­-bit fungovalo, tak musi fungovat cely retezec, tedy od aplikace ­(napr. novejsi Adobe Photoshop­) az po monitor. U grafiky je to otazka BIOSu a ovladace. Sice se da najit na netu uprava BIOSu, ale nezkousel jsem to a ani bych se do toho nepoustel. Pokud jde o monitor, tak v tech ­"levnejsich­" 10­-bit ­(napr. vetsina CG rady EIZO­) je stale jen 8­-bit panel a tech 10­-bit tam kouzli elektronika, nicmene to celkem funguje. Nativni 10­-bit panel ma, pokud se nepletu snad jen CG232W s cenou nad 150 litru. Pokud to shrnu, tak bych se s 10­-bit netrapil. Videt to sice je, nejlepe na prechodech u č­/b fotografie, ale pro amaterske pouziti to za to asi nestoji.
2­) Zda sRGB nebo AdobeRGB, tedy take resit nebudu... Pokud jde o AdobeRGB, tak opet plati, ze pokud to ma fungovat, tak CMS musi podporovat cely retezec, tedy od aplikaci, az pripadne po tiskarnu. Zde vsak plati i to, ze jak monitor, tak tiskarna by mela projit kalibraci. Zjednodusene receno, bude lepsi provozovat sRGB na kalibrovanem monitoru, nez AdobeRGB na nekalibrovanem wide gamut lcd... ;­-)
Odpovědět1  0
kurtd. | 19.11.201217:51
"Navíc i pokud vezmete monitor a připojíte jej k jinému počítači, barvy se vždy zobrazí se stejnou přesností. Jediný rozdíl může být v gamě, protože gamu řídí operační systém. Např. Apple počítače používají gamu 1,8 a Windows 2,2­"

Bejvávalo

Od Snow leoparda je default gamma 2,2

http:­/­/en.wikipedia.org­/wiki­/Mac_OS_X_Snow_Leopard
Odpovědět0  0
zjs (83) | 19.11.201216:29
Simulace barev tabletu nebo mobilu jde to dost proti logice. Viděl by to správně jenom jeden zákazník toho jednoho zařízení, protože tablet nebo telefon nemáte kalibrovaný, takže ostatní uvidí něco jiného. Naopak Tablet nebo telefon kalibrovat na standard sRGB nebo Adobe už smysl dává. Pak bych chtěl ještě podotknout, že problematika softwarové kalibrace je mnohem větší, složitější, to by bylo na samostatný článek.
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 19.11.201217:43
No problematika barev obecně je velmi složitá a obsáhlá. To ovšem přesahuje zaměření našeho webu.

Jinak ohledně kalibrace na tablet logiku dáv. Ale opravdu jen v případech, kdy například vybavíte celou firmu jedním produktem. Jak jsem uváděl v článku je to extrémní případ. Dále je potřeba si uvědomit, že nejde o samotnou ­"optimalizaci­" pro tablety, ale i pouhý fakt, že si chcete ověřit jak to daný uživatel uvidí.
Odpovědět0  0
el_kabat | 19.11.201211:46
První odstavec o sRGB mě dost pobavil ­- ne, opravdu si nedělejme iluze :­-D Chytnu­-li se těch her, některé zážitky s obrazem u hráčů s herní grafou ­(nedejbože nV­) a TN LCD se dají považovat za hororové. Pamatuji si dobu, kdy přišel DOOM3, což byl nejen solidní test odezvy tehdejší mainstreamové monitorové produkce ­- kolikrát jsem se málem po**** a patrně to nebylo zamýšleným obsahem této hry...
Odpovědět0  0
JanoX | 19.11.20129:54
V LCD je procesor jenom na úpravu parametrů panelu a dalších drobných věcí a bývá tam nějaký slabší jednočip, vlastní obraz zpracovávají zákaznické jednoúčelové obvody, popř. FPGA, procesory jsou na tohle silně nevhodné, datový tok až 10 Gbps by jim spolehlivě srazil vaz.

Přepočet 8­-bit­->10­-bit má smysl jen proto, že když mám 10­-bit LCD a mám pouze 8­-bit signál, potom se vyplatí provádět výpočty například barevné korekce v rozlišení 10­-bitů, nedochází tak ke zbytečné ztrátě přesnosti a obraz bude mírně lepší. Kvalitu takového panelu ale samozřejmě dělá hlavně drahý 10­-bit zobrazovač, není to tak že kdyby se do pouze 8­-bit panelu daly 16­-bit výpočty z EIZO, že by se zlepšil obraz.
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 19.11.201211:39
To není tak úplně pravda. Pokud se i do 8­-bit panelu dá elektronika co zpracovává signál např. 12bit, tak se zlepší obraz. Pokud neprovede žádné korekce, tak ne, ale pokud se začnou upravovat barvy, tak je elektronika s vyšší přesností již využita a přechody jsou zkrátka lepší.
Odpovědět1  0
kurtd. | 19.11.201217:57
ten procesor co dávájí výrobci zvládá dost věcí ;­-­)

http:­/­/www.st.com­/internet­/imag_video­/product­/252129.jsp

Většinou je to nějaký MIPS nebo nově nějaký ARM

Např. tady ten http:­/­/www.st.com­/internet­/imag_video­/product­/252129.jsp

od této firmy do sředních modelů dávalo i Eizo ;­-­)

Dokonce podporuje kompenzaci rovnoměrnosti podsvícení: Panel backlight RGB uniformity compensation
Odpovědět0  0
8-bit (38) | 4.12.20122:36
Otevřte ten zkrácený datasheet a na 1. straně je blokové schéma. Můžete mi ukázat, kde proboha vidíte nějaké procesorové jádro, tj. věc, obsahující ALU a řadič, která vykonává nějaké instrukce z paměti? Též bych rád viděl ARM jádro, které dokáže v reálném čase zpracovávat obraz s datovým tokem skoro 1 GB­/s..
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.