reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HAL3000 Gold II: český notebook

30.6.2008, Josef Brož, recenze
HAL3000 Gold II: český notebook
Dalším modelem se zajímavým poměrem ceny a výkonu je HAL3000 Gold II. Nabízí dvoujádrový procesor Intel Core 2 Duo T7250, samostatnou grafickou kartu NVIDIA GeForce 8600M GT a 2 GB paměti. Značku HAL3000 na náš trh dodává společnost 100MEGA Distribution.
Rovněž rozmístění portů a rozhraní je víceméně shodné s běznými notebooky Asus (např. modely F3). Robustní konsrukce základny je osazena čtyřmi USB porty. První dva jsou v souladu s ergonomií umístěny na pravém boku poblíž panelu s výstupy na monitor s TV (S-Video). Výrobce nemusel řešit problémy s nedostatkem místa, a proto notebook disponuje dvěma výstupy na monitor a LCD. Výbavu na pravé straně přístroje doplňují LAN a modem konektory, Express Card a především FireWire (IEEE 1394b).


Pravý bok

Většinu levé strany zabírá DVD mechanika. Audio panel se nachází napravo od touchpadu. Čtečka karet je poněkud neprakticky umístěná zcela vlevo, poblíž hrany přístroje. Osobně toto řešení považuji za nedomyšlené, neboť audio kabely překáží při práci a slot pro paměťovou kartu většinou po paměti hledám na bocích přístroje. Výdech ventilátoru s žebrováním je na zadní straně notebooku nedaleko zbývajících USB portů. Na zadní straně najdete rovněž zbylé dva USB porty.


Levý bok

Přestože se notebook hlásí ke čtvrté generaci platformy Centrino, WiFi připojení zajišťuje "starší" čip společnosti Intel 3945ABG. K ethernetu se uživatel může připojit pomocí gigabitového LAN rozhraní, které je realizováno přes čip Realtek RTL8169/8110. V krajní nouzi lze použít vytáčené připojení pomocí 56kbit modemu Motorola SM56 Data Fax. Pro komunikaci s mobilním telefonem, PDA apod. slouží integrovaný Bluetooth; infraport ve výbavě však nenajdete.


WiFi


Baterie a provoz


Specifikace se pro jistotu o výdrži notebooku příliš nezmiňují. Nevyšší spotřebu má tradičně procesor, jehož spotřebu udává hodnota TDP (Thermal Design Power). Maximální spotřeba procesoru Core 2 Duo se pohybuje kolem 35 W, podobně jako u předchozí verze procesoru T7200. Mezi úsporné čipy nepatří ani samostatná grafická karta NVIDIA. Rovněž disk si při běžném provozu ukousne až 4,5 W. Notebook vybavený 4800 mAh baterií proto vydrží pracovat pouze dvě hodiny.


Li-on baterie 4800 mAh

Vlastní powermanagement HAL3000 je nápadně podobný řešení Asus. V systému však nenajdete oblíbený powermanagement software Power4Gear. Přepínání mezi nastavenými profily probíhá pomocí speciálního tlačítka s proslulým asusovkým "bleskem". Při stisknutí tlačítka se objeví i známé OSD (viz obrázek). Powermanagement však zůstává především v režii operačního systému Windows Vista.


Power management alá Asus

Frekvence procesoru se mění v závislosti na aktuálním zatížení systému. Dynamickou změnu frekvence a napájení jader umožňuje technologie Enhanced SpeedStep, která je v případě dvoujádrových Core Duo procesorů vylepšena o sdílený power management. V praxi popisovaná technologie snižuje multiplikátor, který ovlivňuje výsledný takt procesoru. Pro běžnou kancelářskou práci proto notebook vystačí s frekvencí 1,2 GHz. Při testování v 3DMark běží procesor na nominální frekvenci 2,0 GHz (FSB 200x10).
reklama