reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HAL3000 Gold II: český notebook

30.6.2008, Josef Brož, recenze
HAL3000 Gold II: český notebook
Dalším modelem se zajímavým poměrem ceny a výkonu je HAL3000 Gold II. Nabízí dvoujádrový procesor Intel Core 2 Duo T7250, samostatnou grafickou kartu NVIDIA GeForce 8600M GT a 2 GB paměti. Značku HAL3000 na náš trh dodává společnost 100MEGA Distribution.
Svůj asusovský původ notebook Hal3000 Gold II nezapře ani po stránce vzhledu. Svým designem vychází ze starších modelů řady Asus Portability. Přestože se z dnešního pohledu jedná o poněkud překonaný koncept, stále může uživateli velmi dobře posloužit. Linie notebooku jsou klasicky asusovsky strohé, místy zvýrazněny zaoblenou hranou nebo jiným designovým prvkem. Dominantním materiálem je šedivý plast, který pokrývá nejen zadní stranu displeje, ale i základnu přístroje. Černé plasty naopak pokrývají přední část LCD panelu a prostor nad klávesnicí. Kvalita použitých plastů je poměrně dobrá, rovněž dílenské zpracování nevykazuje výraznější nedostatky. Spoje jsou pevné a slícované plochy plastů nevržou. Lze proto předpokládat, že notebook bude dobře odolávat i méně šetrnému zacházení.


HAL3000 Gold II

Poněkud "nápaditější" je provedení vrchního krytu notebooku. Vnější šedivá plocha je v podstatě rozdělena na dvě části pomocí černého plastového proužku. Barevná jednota vnější strany displeje je dále narušena chromovaným logem produktu HAL3000.


Robustní spojení záklany a displeje

Starší koncepci notebooku odpovídá i pojistka, která udržuje panel displeje na základně notebooku. Moderní notebooky vetšinou využívají konstrukční řešení bez pojitky. Zavřený panel drží pomocí samosvornosti kloubů apod. Pojistné háčky jsou v případě modelu HAL3000 Gold II umístěny v obvodové hraně panelu displeje. Notebook lze bez problémů otevřít pouze jednou rukou. Hmotnost přístroje zaručuje určitou stabilitu, takže notebook při otevírání „necestuje“ po stole.


HAL3000 Gold II – kontrolky

Kontrolky, které zobrazují stav přístroje, jsou umístěny v pravém rohu přístroje. Při zavřeném notebooku však nejsou vidět.. Druhá řada kontrolek (HDD, CapsLock apod.) se nachází v pravé horní části spolu s funkčními klávesami pro powermanagemet apod.


HAL3000 Gold II – kontrolky


Klávesnice a Touchpad


HAL3000 nabízí plnohodnotnou klávesnici s neoddělenými kurzorovýmí šipkami. Barevné řešení je tradiční - černé klávesy s bílými popiskami. Zdvih kláves je přiměřený, rozložení v podstatě standardní, snad pouze klávesa Enter by u 15" notebooku mohla být dvouřádková. Klávesy Pause, PrtScr, Ins a Del tvoří jeden celek s funkčními klávesami (F1-F12). Na asusovské "dědictví" narazíte i u klávesnice. Podobně jako u některých Asus modelů, rovněž v případě HAL3000 Gold II je klávesa Fn nalevo od Ctrl. Osobně mi popisované uspořádání příliš nevyhovuje, ale po delším používání daného modelu je to spíše otázka zvyku.


Klávesnice HAL3000 Gold II

V pravo nad klávesnicí se nachází čtyři speciální funkční tlačítka a vypínač přístroje. Funkční tlačítka slouží k ovládání profilů spotřeby, vypínání touchpadu, spouštění maileru apod.


Touchpad

Pracovní plocha touchpadu je na rozdíl od základny přístroje černá. Vlastní touchpad je zapuštěn pod povrchem základny. Tlačítka jsou oddělená a podobně jako zbytek touchpadu černá. Stisk tlačítek nevyžaduje větší námahu, a ovládání notebooku je proto velmi pohodlné. Rolování v browseru nebo dokumentech je realizováno přes hrany touchpadu.
reklama