reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HAL3000 NUC: česká konkurence

23.4.2014, Jan Vítek, recenze
HAL3000 NUC: česká konkurence
Dnes se podíváme na další minipočítač, tentokrát z produkce HAL3000. Těšit se můžeme na nízkou spotřebu a díky využití skříně Akasa Newton i na pasivní chlazení, a tedy absolutně bezhlučný provoz.
Počítač HAL3000 NUC je dle výrobce určen do digitálních kiosků, jako multimediální přehrávač, malý domácí server nebo pro nenáročné využití v kanceláři. To všechno jsou naprosto rozumné způsoby využití PC, jehož výhodou je velmi nízká spotřeba, bezhlučný provoz, ale na druhou stranu i nízký výkon a velmi omezené možnosti rozšíření.





Skříň Akasa Newton je velmi dobrou volbou pro takovýto počítač, neboť právě ona zajistí bezhlučný provoz i možnost montáže počítače pomocí systému VESA (100 x 100) třeba na zadní stranu monitoru. Procesor Celeron 847 z generace Sandy Bridge je již postarší pán, který má pouze dvě 1,1GHz jádra, ale i tak nám postačí na kancelářskou práci, přehrávání filmů či brouzdání po webu. Výhodou je poměrně nízká cena takovéhoto řešení, kde však přeci jen platíme za to, že jde o desku s velmi malými rozměry. Nasnadě je pak srovnání s novou platformou AMD AM1 pro čipy Kabini, která v porovnání s deskami NUC nabídne výrazně lepší poměr ceny a výkonu a ve srovnání s testovaným počítačem i celkově vyšší výkon a lepší výbavu. Jenomže systémy NUC jsou zase kompaktnější, mají lépe vyřešeno napájení a mohou dosáhnout i výrazně nižší spotřeby.

HAL3000 NUC je tedy malý, jednoduchý a nízko výkonný počítač, jehož provoz vám peněženku rozhodně nevysaje, a tak se bude hodit třeba jako malý server. Problémem je, že jako takový nemůže nést vlastní disk, takže zbývá NAS nebo externí USB disky. Alespoň tu je ale možnost využít volný konektor USB, který se nachází uvnitř na základní desce a zapojit k němu USB flash disk, díky čemuž si snadno rozšíříme základní úložnou kapacitu výrobcem montovaných SSD (30 nebo 60 GB).

Jinou možností je vzít věci do vlastních rukou a tento počítač si postavit doma. Veškeré výrobcem použité komponenty jsou totiž volně v prodeji a sestavení takovéhoto počítače je otázkou čtvrt hodiny, pokud víte, co děláte. Tak si aspoň můžete vybrat vlastní komponenty, tedy základní desku s procesorem, RAM a SSD. Na druhou stranu pak nebudete moci využívat výhod služby Bezstarostný servis HAL3000 a nebudete mít záruku na celek po dobu 3 let.


Počítač je vhodný pro:

  • Uživatele nenáročné na výkon a úložný prostor
  • Vytvoření tichého a úsporného počítače
  • Instalaci tam, kde není místa nazbyt
 

Plusy


+ Bezhlučný provoz
+ Dobré chlazení
+ Malý počítač s podporou VESA
+ Slušná cena
+ Nízká spotřeba
+ Bezstarostný servis, telefonická podpora
+ Záruka 3 roky
 
 

Minusy


- Slabší výkon
- Vyšší spotřeba v klidu než Intel NUC s Core i3
- Chybí audio výstup na 3,5mm jack (audio pouze přes HDMI)
 
 
Za zapůjčení HAL3000 NUC děkujeme HALshop.cz.

 
 
Cena v době testování: cca 7 500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:


Jak hodnotíte počítače HAL3000 NUC?
V anketě šlo hlasovat od 23.4.2014 do 23.4.2015. Počet hlasujících: 4
Výborné0 %
Průměrné25 %
Špatné75 %
reklama