reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HD HQV Benchmark 2.0: osmero karet v testu

15.11.2011, Petr Štefek, recenze
HD HQV Benchmark 2.0: osmero karet v testu
V dnešním článku se budeme snažit zjistit, která z testovaných karet je nejlepším kandidátem pro akceleraci videa třeba v HTPC nebo v běžném domácím počítači. Dokonalou kartu pro HTPC však nedělá pouze kvalita akcelerace videa.
Z provedených testů vyplývá, že nejlépe jsou na tom Radeony řady HD 6000, které excelovaly v kvalitě přehrávání HD videa a také v zatížení procesoru při přehrávání videa. Spotřeba těchto karet se nijak neliší od předchozí generace Radeonů HD 5000 nebo GeForce GT430/520. Celkově svými vlastnostmi můžeme označit za ideální pasivně chlazený Radeon HD 6450, který splňuje všechny atributy, které by správná karta pro HTPC měla mít a navíc je levná. Dražší Radeony HD 6500/6600 jsou v naprosté většině případů aktivně chlazené a stojí podstatně více než výše zmiňovaný Radeon HD 6450. Nebude bez zajímavosti, že samostatné APU Llano A3850 s integrovaným Radeonem HD 6550 dosáhlo na velmi slušných 156 bodů.


Sapphire Radeon HD 6450


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Sapphire Radeon HD 6450 1GB DDR3 (11190-02-20G) poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>



Starší generace Radeonů HD 5000 už nestačí v mnoha ohledech držet krok s novými kolegy s podporou UVD3. Akcelerace videa se stále drží v lepším průměru, ale zatížení procesoru při přehrávání filmů nebylo nijak slavné. Pokud tedy Radeon HD 6450 vlastníte, tak jej zatím zahazovat nemusíte, ale pokud upgradujete na Radeon HD 6450, tak vám odměnou budou některé lepší vlastnosti karty a podpora vyspělejší UVD3.






Konkurenční Nvidia má jako svou nejnovější low-endovou kartu GeForce GT520, která se v testech kvality akcelerace videa příliš nezaskvěla a nechala ji za sebou také GeForce GT430, která je stále nejlepší volbou pro HTPC od Nvidie. To je vzhledem ke stáří karty poněkud smutným faktem, ale třeba nás společnost překvapí nějakým pokročilejším čipem v následující generaci. Zatím se Nvidia spíše zaobírá svými mobilními platformami Tegra, které jsou dnes již schopny přehrávat HD video. Zajímavé bude po kvalitativní stránce srovnání právě například Tegry 3 s běžnými HTPC, ale k tomu se dostaneme v některém z budoucích testů.
reklama