reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Herní dvojka od Revoltecu

19.3.2007, Michal Učeň, recenze
Herní dvojka od Revoltecu
Společnost Revoltec patří mezi výrobce, kteří se snaží překvapit různými inovacemi hned v několika oblastech počítačového hardwaru a příslušenství. Nedávno přibyla i novinka v podobě dvou produktů pro hráče, konkrétně klávesnice Revoltec Fightboard Advanced a myš Revoltec FightMouse Advanced, které se na vzkvétajícím poli herních doplňků snaží uchytit zejména novými funkcemi a překvapivě i kvalitou zpracování.
Firma Revoltec se především soustřeďuje na doplňky k počítači, které jsou spojeny s chlazením a úpravami skříní, již dříve jsme se však dočkali několika produktů pro hráče. Jednalo se například o myš LightMouse Precision nebo podložku GamePad Precision, co se týká klávesnic, pak to byly především podsvětlené verze a na hráče se tak dostalo až nyní. Revoltec láká zákazníky i na přijatelnější cenu, než má konkurence, ale pokud si ji dáme dohromady společně s funkcemi a kvalitou, pak je relativně odpovídající. Protože se dnes podíváme na dva odlišné a oddělené produkty, které mají společného jen výrobce a herní zaměření, popis i hodnocení budou oddělené. Jako první začneme s klávesnicí Revoltec Fightboard Advanced.




Klávesnice Revoltec Fightboard Advanced - Balení a software


Klávesnice je zabalena do slušivé papírové krabice s odklápěcím horním víkem, vnitřní uspořádání a výztuže ji spolehlivě ochrání při dopravě k vám.



Po odklopení víka, které je přichycené pomocí suchého zipu, se vám naskytne první pohled na klávesnici a také na popis jednotlivých kláves a jejich funkcí.



V balení naleznete samotnou klávesnici, předložku pod zápěstí, sedm herních kláves, úchyt na měnění kláves, CD s ovládacím programem a celkem objemnou a podrobnou uživatelskou příručku.



Vyměnitelné herní klávesy jsou hlavním reklamním tahákem této klávesnice, o jejich využitelnosti si napíšeme později. Celkem jich je sedm a zahrnují náhradu za písmena W,S,A,D,Q,E,R, tedy prakticky nahrazují základní klávesy používané ve hrách. Navíc mají od ostatních kláves jinou barvu, takže jsou na klávesnici dobře rozeznatelné.



Revoltec vymyslel na výměnu kláves skvělou pomůcku, která funguje bez chybičky. Jedná se o jednoduché kleště, kterými klávesy uchopíte a prakticky násilně vytrhnete. Zní to trochu děsivě, ale je to jednoduché a pro klávesnici bezpečné. Na fotografii si ještě všimněte přiléhavého sloganu "Reboot your mind", který vyjadřuje neomezené možnosti úpravy a přehazování kláves.



ModelRevoltec Fightboard Advanced
Rozměry49,5 (šířka) x 20,0 (výška) x 2,8 (tloušťka) cm
Hmotnost0,9 Kg
MateriálPlast
Počet tlačítek104 + 11 multimediálních + 10 funkčních na hry
Způsob propojení s PCUSB 2.0

Dodávaný software je potřebný pouze na nastavení kláves speciálních funkcí M1 až M10 a jejich rozšíření pomocí tlačítka FN v rozmezí od M11 až po M20. Ostatní multimediální klávesy jsou nastaveny pevně, ale vzhledem k jejich přednastaveným funkcím a velmi omezenému počtu ani nejsou nutné úpravy. Software má trochu divoký tvar v křivkách loga výrobce, svoji funkci však plní velmi pečlivě, řekl bych dokonce nezvykle do nejmenších detailů.



Pokud máte raději klasická okna jako já, pak se dá pomocí šipky ve spodní části přepnout do přípustnějšího zobrazení. Pomocí tlačítek Mode1 a Mode2 můžete zase přepínat mezi základními funkcemi při stisku a funkcemi s pomocí tlačítka FN. Celkem je k dispozici dvacet funkcí na deseti tlačítkách, což je opravdu hodně a ve hrách lze efektivně uplatnit sotva polovina.



Co se týká ukládání nastavení, pak je možné si vytvořit několik profilů, které pak můžete spouštět u různých her. K orientaci mezi soubory slouží jejich popis, který se zadává při ukládání.



Výsledkem je informační tabulka při dalším spuštění programu, kde si snadno zjistíte, na jakou hru se dané nastavení vztahuje. Udávání rozlišení monitoru je důležité při používání funkce tlačítek myši. Chybí trochu profily pro jednotlivé hry detekované automaticky při spuštění, protože musíte vždy před spuštěním hry aktivovat daný konfigurační soubor s nastavením.



Pokud kliknete na název některého tlačítka, objeví se vám nabídka s funkcemi, které mu můžete přiřadit. V položce Single můžete nastavit jednoduchý stisk jedné klávesy nebo tlačítka myši.



Nastavení s myší mě zaujalo asi nejvíce, protože je možné si přesně nadefinovat, kam se kurzor pohne a které tlačítko se stiskne. Pozicování kurzoru je buď absolutní nrebo relativní, v důsledku to může být při perfekním nastavení silná zbraň v různých hrách.



Další položkou v nabídce je macro, které umožňuje nastavení složitých kombinací stisků kláves. Opět výrobce dovedl práci k dokonalosti, můžete si pomocí jednoduchého nahrávání sled tlačítek zaznamenat a to i s časovými parametry. Po ukončení sekvence je ještě možnost manuální úpravy a doplňujících nastavení jako opakování nebo běh pouze při stisknutém tlačítku. Jednoduše si tedy můžete s nastavením pohrát a možnosti jsou téměř nevyčerpatelné, uplatnění si dovedu představit u strategií nebo i legendárním Counter Striku při nakupování zbraní.



Poslední možností je Multi Layers a jak už název napovídá, funkce slouží ke spuštění několika paralelně běžících úkonů. Můžete tak souběžně spustit nějaké macro, pohyb kurzoru apod. To už dovoluje podstatně složitejší funkce, které je sice potřeba dlouho nastavovat, ale výsledky urychlení činností ve hrách mohou být převratné.

reklama