reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hi-end procesory AMD a Intel v testu

1.6.2010, Jan Vítek, recenze
Hi-end procesory AMD a Intel v testu
Minulý test procesorů se týkal levnějších kousků, a tak jsme se rozhodli nyní přinést naopak test těch nejlepších, ale tím pádem i nejdražších modelů od společnosti AMD i Intel. Představí se tak rovněž nejnovější šestijádrové procesory po boku starších verzí.

Novinky u AMD


S novými procesory AMD Thuban se představila i nová funkce, s níž AMD útočí na Intel. Jde o Turbo Core, které pracuje podobně jako Intel Turbo Boost, i když jisté rozdíly tu jsou. Turbo Boost funguje tak, že každému procesoru je pomocí řady čísel odpovídající počtu jader přiřazena jistá konfigurace, dle níž se procesor v zátěži přetaktuje o daný násobek základní frekvence 133 MHz.

V případě Core i7-860 "Lynnfield" je to Turbo Boost v konfiguraci 1/1/4/5 pro 4/3/2/1 zatížené jádro. Pokud je tedy využíváno pouze jedno, pak se procesor přetaktuje o 5x 133 MHz a pokud vytížíme všechna jádra, je to pouze o 1x 133 MHz. Až na výjimku v podobě Core i7-860S by všechny desktopové Core i7 měly vždy v zátěži (jednoho či všech jader) pracovat alespoň na základní frekvenci + 133 MHz.



AMD Turbo Core tedy nabízí téměř to samé, ale s poněkud jiným provedením. Stejně jako Intel Turbo Core pracuje zcela automaticky v závislosti na aktuálním zatížení procesorových jader a nepotřebuje žádné ovladače nebo utility. AMD rovněž slibuje podporu Turbo Core u všech základních desek se socketem AM3 a bezvýhradné splnění limitů spotřeby.



Intel Turbo Boost ale pracuje tak, že pokud detekuje zatížené jádro, či jádra, zvýší mu frekvenci ze základu dle dané konfigurace. AMD si to poupravilo a nezatíženým jádrům sníží frekvenci pomocí multiplikátoru (4x) a zatíženým jádrům naopak při vyšším napětí procesoru frekvenci zvýší. To se v praxi projevuje 400 - 500 MHz navíc, což je nezanedbatelné pro jedno či dvouthreadové aplikace a AMD by mělo přemýšlet, zda by nestálo za to Turbo Core zahrnout také do ostatních procesorů a ne jen do modelů Thuban.



A na nové verzi utility AMD OverDrive 3.2.1 si ukážeme, jak se procesory chovají v reálném použití, kdy byla tedy zatěžována jednotlivá jádra jednak pomocí Prime95 a pak pro jistotu jsem tyto "testy" potvrzoval ještě pomocí Fritz Chess Mark a Cinebench R10. V případě procesoru AMD Phenom II X6 1055T, který má základní frekvenci 2,8 GHz a Turbo 3,3 GHz ukazoval OverDrive frekvenci všech jader kolem 3260 MHz, což se při zatížení jednoho či všech jader nijak neměnilo.

Možná to bylo tím, že jednothreadové zatížení si jednotlivá jádra náhodným způsobem předávala jak horkou bramboru stylem každý chvilku tahá pilku. Těžko se tak mohla některá uspat na sníženou frekvenci pomocí násobiče 4x. Nutno dodat, že výkon dle Cinebench R10 u jednoho jádra odpovídal udávané frekvenci 3260 MHz, takže Turbo Core jistě pracuje. Ještě větší divokosti se děly po updatu BIOSu na verzi 0801 slibující zvýšení výkonu procesoru.

Od té doby OverDrive ukazoval frekvenci dokonce kolem 4,5 GHz, což jsem tedy nečekal, ale problém byl opět v BIOSu, který si nastavil co chtěl a ve výsledku přetaktoval procesor (na 4,5GHz ale ani náhodou) a podtaktoval paměti. Zakončíme to tedy tak, že BIOS byl pevně nastaven na základní frekvenci 2800 MHz s Turbo Core až 3300 MHz, abychom dostáli specifikacím. O přetaktování se budeme starat až později.

Chování druhého procesoru Phenom II X6 1090T Black Edition jsme si také vyzkoušeli na desce Asus Crosshair IV Formula. Ten se na druhou stranu choval již od začátku bezproblémově a poslušně se při zatěžování jednotlivých jader přetaktovával dle daného násobiče.


AMD Phenom II X4 965 Black Edition


Tento procesor se k nám dostal již v nejnovější edici, a sice steppingu C3, jenž má oproti staršímu Phenom II X4 965 Black Edition (stepping C2) dosahovat maximální spotřeby 125 W. Starší verze přitom spotřebovala až 140 W, což je dokonce více než u nových 6jádrových Phenomů, ale i tak je nutné pro tichý chod instalovat výkonný chladič. Dočkáme se vysoké frekvence 3,4 GHz, 512 kB L2 cache pro každé ze čtyřech jader, která mají dohromady ještě 6 MB sdílené L3 cache.



Jinak tento procesor snad již všichni notoricky známe, protože se představil již (nejen) v dřívějším testu takže my se podíváme raději na nové modely.



AMD Phenom II X6 1055T


Jeden z nových Phenomů se šesti jádry má dle Wikipedie dvě verze se stejným steppingem E0, ale výrazně odlišnou spotřebou. Procesor s označením HDT55TFBK6DGR totiž má hodnotu TDP na 125W, zatímco novější HDT55TWFK6DGR z května pouze 95 W. V našem případě jde o starší model a jeho frekvence činí 2,8 GHz (v závislosti na zatížení až 3,3 GHz).



Postaven je na jádru Thuban skládajícím se ze šesti CPU jednotek, 6x 512 MB L2 cache, což je výhoda oproti 256 kB cache na jádro u Intel Core i7, ale na druhou stranu má pouze poloviční L3 cache (6 MB) ve srovnání s 6jádrovým Intelem Core i7-980X. Mezi podporované technologie patří MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSE4a, Enhanced 3DNow!, NX bit, AMD64, Cool'n'Quiet, AMD-V, takže zde žádná změna oproti Phenom II X4, pokud tedy nepočítáme již popisovaný Turbo Core.



AMD Phenom II X6 1090T Black Edition



Zatím nejvýkonnější Phenom II X6 1090T Black Edition má oproti předchozímu modelu 1055T dvě zásadní výhody. Jednak to je základní frekvence 3,2 GHz, kterou může Turbo Core upravit až na 3,6 GHz a pak je to také odemčený násobič vzhledem k příslušnosti k Black Edition.



Díky tomu by mohl 1090T jít daleko snadněji a "čistěji" přetaktovat, avšak velmi záleží na tom, kde má tento procesor frekvenční strop. Přeci jen jde o absolutní hi-end mezi desktopovými modely AMD.

reklama