reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hi-end procesory AMD a Intel v testu

1.6.2010, Jan Vítek, recenze
Hi-end procesory AMD a Intel v testu
Minulý test procesorů se týkal levnějších kousků, a tak jsme se rozhodli nyní přinést naopak test těch nejlepších, ale tím pádem i nejdražších modelů od společnosti AMD i Intel. Představí se tak rovněž nejnovější šestijádrové procesory po boku starších verzí.

Nastavení platforem


Máme tu tedy dohromady dvě platformy, takže se dočkáme dvou základních desek s odlišnými čipovými sadami i sockety: AMD AM3 a Intel LGA 1366.

Co se týče platformy AMD, pak ta s procesory Phenom II X4 a X6 využívá paměti DDR3 na standardní frekvenci 1333 MHz při časování 9-9-9-24-1T u procesorů Phenom II. Přístup k nim je dvoukanálový.

Pak byla využita nejvýkonnější desktopová platforma od Intelu - LGA 1366 s čipovou sadou Intel X58 podporující procesory Gulftown a Bloomfield. Ty pracují sice jen s paměťmi DDR3 taktovanými na 1066 MHz, ale zato k nim mají tříkanálový přístup, což ve výsledku znamená vysokou propustnost. Nastaveno bylo také nižší časování 8-8-8-22-1T.

Všechny procesory jsou podrobeny standardním zátěžovým testům a mají výchozí frekvenci sběrnice QPI, popřípadě Hypertransport. Nastavení pamětí se tedy liší pouze podle použité platformy, možností řadiče paměti/čipsetu a jeho možnou konfigurací (řadiče paměti, případně v podpoře frekvence pamětí DDR3 RAM). Veškeré výsledky a výkonnostní testy jsou průměrem minimálně 3 měření.


Syntetické výkonnostní testy


V první části se zaměříme na syntetické testy, tedy takové, které mají na svědomí benchmarkovací nástroje, jež příliš nevypovídají o reálném využití možností procesorů, ale spíše umožňují jejich srovnání mezi sebou. Půjde jednak o aplikaci Everest a její měření výkonu paměťového systému se čtením, zápisem, kopírováním a latencí. Pak nastoupí společnost Futuremark a její produkty 3DMark Vantage a PCMark Vantage. Pole zakončí Sciencemark a jeho testy Molecular Dynamics a AES.









Jako první to byl tedy Everest a jeho měření výkonnosti paměťového subsystému, kde se potvrdila nadvláda Intelu, který bravurně zvládl především první dva testy a také poslední test latence. A jako obvykle na tom byly testované procesory od stejných značek velmi podobně, přičemž vyšší operační frekvence znamenala nižší latenci.









Následující čtveřice grafů využívá výsledky benchmarků od Futuremark. Jednak je to dílčí výsledek z 3DMark Vantage, který slouží pro porovnání herního výkonu sestav a zde můžeme vidět velké rozdíly díky tomu, že test velmi bere v úvahu takt i počet procesorových jader. Není tedy divu, že se mu zdaleka nejvíce zamlouval Intel Core i7-980X s jeho vysokou frekvencí a šesti fyzickými jádry s podporou Hyper-threadingu.

Celkové skóre testu PCMark Vantage pak potvrdilo nadvládu zmíněného procesoru a vůbec modelů Intel nad AMD, ale zde můžeme vidět, že PCMark Vantage má rád spíše vysokou frekvenci než počet jader, protože šestijádrový Phenom II X6 1055T prohrál se starým Phenomem II X4 956 BE vybaveným jen čtyřmi jádry. A nakonec i v dílčích testech propustnosti pamětí a vhodnosti sestav pro hry se lépe osvědčily procesory Intel, tedy alespoň dle Futuremarku.





V posledních testech na této stránce na rozdíl od ostatních bereme v úvahu čas, takže lépe na tom jsou procesory s kratším sloupcem. V prvním případě jsou na tom tedy lépe procesory Intel a v druhém zase procesory AMD.
reklama