reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hi-end procesory AMD a Intel v testu

1.6.2010, Jan Vítek, recenze
Hi-end procesory AMD a Intel v testu
Minulý test procesorů se týkal levnějších kousků, a tak jsme se rozhodli nyní přinést naopak test těch nejlepších, ale tím pádem i nejdražších modelů od společnosti AMD i Intel. Představí se tak rovněž nejnovější šestijádrové procesory po boku starších verzí.

Spotřeba platforem


Moderní doba přináší snahu výrobců zalíbit se zákazníkům svými "zelenými" aktivitami, mezi něž nerozlučně patří také umírněnost v energetické náročnosti. Ta mimo jiné vychází u procesorů z použitého výrobního procesu a zde je Intel opět krůček před AMD, protože jeho nejnovější modely, jsou vyráběny 32nm technologií, ovšem v našem případě se uplatnil pouze jeden takový - Intel Core i7-980X. Procesory AMD jsou naproti tomu tvořeny stále 45nm technologií.

V této kapitole si tedy uvedeme spotřebu platforem i v porovnání s výkonem na watt, přičemž zde úřadoval měřák Voltcraft Energy Check 3000 udávající spotřebu celé sestavy, tedy včetně zdroje a jeho ztrát. Sestavy se přitom skládaly ze základních desek, procesorů, 4 až 6 GB paměti DDR3 RAM a jednoho SSD. Dále byla zapojena v klidovém režimu také karta Sapphire Radeon HD 5850, jejíž spotřeba ta má být ale velmi umírněna (cca 30 W).

Nejdříve se podívejme na samotné hodnoty spotřeby ve wattech při rozdílných scénářích a jako první to bude klidový režim.



Procesory AMD v klidovém režimu byly podtaktované stejně jako Intely, i když AMD snižuje takty o poznání více. Možná i to přispělo k celkově nižší klidové spotřebě platformy AMD o cca 20 wattů. Další testy ale už budou porovnávat zátěž jednoho nebo všech jader.





V prvním případě se rozdíly v podstatě smažou a jednotlivé procesory a celkové platformy si svou spotřebou velmi odpovídají. V druhém případě se všemi zatíženými jádry si už platforma Intel obecně řekne o větší příděl energie a na tom má svůj podíl také technologie Hyper-threading. Pokud by se ta vypnula, spotřeba procesorů Intel by šla výrazně dolů klidně až na úroveň AMD, ale také by šel dolů i výkon.

Ovšem předchozí dva grafy udávají hodnoty se silně zatíženými procesory pomocí Prime95, která je na to stvořena. Jak se však budou chovat v reálném prostředí s pomocí Cinebench R10?





Z grafů nám vyplývá, že obecně spotřeba stagnovala, nebo šla dolů, ovšem jinak její charakter zůstal v podstatě stejný.


Poměr výkon/spotřeba


Nakonec se na této stránce v krátkosti podíváme na poměr výkon/spotřeba vypočítaný jednoduše vydělením počtu dosažených bodů potřebnými watty energie. Výsledkem jsou body, jejichž větší počet značí vyšší energetickou efektivitu celého systému.





Díky svému brutálnímu výkonu nejlépe dopadl procesor Core i7-980X především v testu renderování s více jádry a to i přesto, že měl bezpečně nejvyšší spotřebu. Při renderování s jedním jádrem se pak za něj pověsily ostatní dva procesory Intel, ale při použití plného počtu jader naopak vystrčily růžky nové modely AMD se šesti jádry.
reklama