reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hi-end procesory AMD a Intel v testu

1.6.2010, Jan Vítek, recenze
Hi-end procesory AMD a Intel v testu
Minulý test procesorů se týkal levnějších kousků, a tak jsme se rozhodli nyní přinést naopak test těch nejlepších, ale tím pádem i nejdražších modelů od společnosti AMD i Intel. Představí se tak rovněž nejnovější šestijádrové procesory po boku starších verzí.
Dospěli jsme na závěr testu, kde si zbývá zhodnotit procesory také z hlediska ceny. To bude velmi záviset na pořizovací ceně procesorů, protože šlo o test toho nejlepšího, co AMD a Intel pro desktopové systémy v dnešní době nabízí. Rozdíly mezi jednotlivými procesory jsou tedy v tomto ohledu velmi velké, ale to už tak bývá a situaci nahrává rovněž fakt, že Intel dnes nemá v AMD soupeře při porovnání absolutního výkonu, což bylo v našem testu potvrzeno. AMD tak musí konkurovat především cenou a pokud srovnáme částky za pořízení AMD Phenom II X6 1090T Black Edition a Intel Core i7-980X, je to zcela zřejmé.

Nyní se tedy podívejme na aktuální ceny udávané na serveru Heureka.

Model
Přibližná cena s DPH
AMD Phenom II X4 965 Black Edition
4 300 Kč
AMD Phenom II X6 1055T
5 050 Kč
AMD Phenom II X6 1090T Black Edition
7 400 Kč
Intel Core i7-920
6 300 Kč
Intel Core i7-960
14 200 Kč
Intel Core i7-980X
25 300 Kč
*/ přibližné ceny ze serveru Heureka

Nasnadě je tedy porovnání výkonu a ceny, k čemuž si vezmeme na pomoc čtyři grafy. Ty využijí ceny procesoru, jimiž budeme dělit výsledky dvou praktických testů (Cinebench R10 s využitím všech jader a x264 Benchmark) a dvou herních testů (ArmA2 a Starcraft 2).





Trend je tedy jasně daný - procesory Intel jsou sice výkonné, ale u uživatelů preferujících výhodný poměr výkonu a ceny musí jasně vést procesory AMD. Však i ten nejdražší šestijádrový model AMD Phenom II X6 1090T Black Edition nestojí o moc víc než Intel Core i7-920, který je naopak mezi svými Bloomfieldy tím nejslabším. Oba zmíněné procesory mají však dle prvních dvou grafů velmi podobný poměr výkonu a ceny.





Podobný trend byl zaznamenán i u dalších dvou grafů využívajících výsledky herních testů. Nejsilnější Phenom II a nejslabší Core i7 do LGA 1366 tedy nabízejí v podstatě stejný poměr výkonu k ceně, výrazně levnější dvojice Phenomů si vysloužila o poznání příznivější výsledek a naopak velmi drahé procesory Core i7 v tomto ohledu nijak neoslní. Jsou to zkrátka procesory pro uživatele, kteří příliš na cenu nehledí a zajímá je pouze výkon.

Co se týče přetaktování, je situace mezi procesory Phenom II X6 1090T Black Edition a Intel Core i7-920 postavená ve prospěch Intelu. Ten totiž jako nejníže taktovaný Bloomfield disponuje daleko vyšším potenciálem pro dosažení vyšší frekvence než nejvýkonnější Phenom II. Ten na druhou stranu nabízí otevřený násobič i pro svůj režim Turbo Core, a tak je jeho přetaktování daleko jednodušší a přímočarejší, stejně jako je tomu i u Core i7-980X.


Závěrečné hodnocení


V závěrečném hodnocení bychom tedy měli vyhlásit jednoho či více vyvolených modelů, které si zaslouží ohodnocení. Co se týče procesoru Intel Core i7-980X, u něj je situace jasná. Ten si jednoznačně díky svému bezpečně nejvyššímu výkonu, pokročilé architektuře a funkcím a v neposlední řadě také možnostem pro přetaktování zaslouží ocenění TREFA Světa hardware. Pořizovací cena tohoto procesoru je sice velmi vysoká, ale ocenění TREFA náleží i výtečným produktům bez ohledu na jejich cenu.




Ocenění TREFA získává procesor Intel Core i7-980X za nejvyšší výkon,
pokročilé funkce a možnosti přetaktování. Logo ocenění je ke stažení zde.


Dále jsem se rozhodoval mezi již několikrát srovnávanými procesory AMD Phenom II X6 1090T Black Edition a Intel Core i7-920. AMD zde nabízí nižší spotřebu v klidovém režimu, srovnatelný výkon v praktických aplikacích a hrách (čili někde lepší a někde horší) a otevřený násobič pro přetaktování. Intel má naopak nižší pořizovací cenu (tady je ale otázka v ceně za celou platformu) a potenciál k dosažení vysoké frekvence, s níž se vyrovná i podstatně dražším procesorům. Musíme ale přitom obejít uzamčený násobič.

Porovnávat výkon přetaktovaných procesorů ale není úplně fér, i když zde jsme uvažovali spíše o jejich potenciálu k přetaktování a nakonec jsem se rozhodl neudělit ani jednomu z těchto procesorů žádné ocenění, neboť by to nebylo k druhému spravedlivé. Oba nám poskytují výbornou volbu pro náš desktopový počítač a jejich celkový výkon je velmi podobný, takže bude záležet na vás, ke kterému se nakonec přikloníte.


Poděkování na závěr:

AMD za zapůjčení všech testovaných procesorů Phenom II X4 a X6
AT Computers za zapůjčení procesoru Intel Core i7-960
Czech Computer za zapůjčení pamětí Corsair XMS3 6GB DDR3-1600 (TR3X6G1600C9) a A-Data SSD S592
Gigabyte za zapůjčení základní desky Gigabyte GA-X58A-UD5
Intel za zapůjčení procesorů Core i7-920 a 980X
reklama