reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP 2710m: dostupný obr

29.6.2011, Jakub Doležal, recenze
HP 2710m: dostupný obr
Proč se krčit u malého monitoru, když jsou na trhu modely s větší úhlopříčkou? Překážkou byla vždy cena, to už ale dnes neplatí. Do redakce totiž dorazilo HP s 27“ a rozlišením 1080p za 7500 Kč. Je tedy načase vyměnit váš současný monitor za větší?

Pozorovací úhly


TN panel se na modelu HP 2710m nezapře zejména při pozorovacích úhlech. Při pohledu zpříma jsou barvy v pořádku, ale běda pokud byste byl kolega stojící za křeslem. Zkreslení barevného podání je pak nepříjemné.

Konkrétní pozorovací úhly si můžete prohlédnout ve videu, avšak ještě předtím bych rád upozornil na další mnohem větší neduh, který ve videu vidět není. Tím problémem je lesklá povrchová úprava, která za určitých okolností kazí obraz více než vlastní TN panel.


Po týdenním zkoušení mohu s klidným svědomím říci, že pro uživatele pracující převážně na černém pozadí (CAD, CLI, atd.) se tento monitor opravdu nehodí.


Kontrast


U testovaného modelu byl nejvyšší reálný kontrast při nastavení jasu v OSD na 100 % a kontrastu v OSD na 100 %. Toto nastavení můžete případně vyzkoušet, pokud tento monitor vlastníte. Nicméně u každého vyrobeného kusu se tato hodnota může mírně lišit.


Průběh jasu


Podsvítit takto velkou plochu není jednoduché a již při vybalování jsem byl velmi zvědavý, jak si tento model povede. Při zapnutí mne však překvapila velká intenzita světla vycházejícího z nitra monitoru. Maximální hodnota 453 cd/m2 je možná až příliš silná i při práci přes den.



V noci to však ani při sníženém jasu nebylo ono, neboť je minimální hodnota stále vysoká. HP do tohoto monitoru vestavělo také senzor sledující intenzitu okolního osvětlení. V továrním nastavení je vypnutý a pro jeho aktivaci musíte zavítat do OSD menu.


senzor osvětlení vyveden po vzoru současných mobilních telefonů


Stabilita jasu


Ačkoliv je dnes testovaný monitor nadstandardně veliký, nemá problém předehnat řadu menších sourozenců v rychlosti naběhnutí podsvícení do "plného" stavu. Při námi používané metodice trvalo modelu HP 2710m pouhých 30 s než byl připraven na plnohodnotnou práci.





Podsvícení


Monitor vždy měřím po sloupcích zleva a zhruba při polovině naměřených hodnot jsem nevěřícně kroutil hlavou, neboť u takto levného monitoru byla homogenita vynikající a velmi blízko výrazně dražším monitorům. Naneštěstí jsem poté změřil také zbytek monitoru a pravý okraj ukázal slabiny tohoto modelu. Výrazný propad podsvícení se nekoná, avšak mohlo by to být i lepší.












reklama