reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP 510 – nejlevnější notebook?

20.3.2007, Josef Brož, recenze
HP 510 – nejlevnější notebook?
Výrobci hardware se předhánějí v uvádění nových modelů notebooků. Pokořují hranice výkonu, velikosti, trumfují se v luxusním zpracování. Společnost Hewlett Packard tentokráte vsadila na cenu a připravila nejlevnější notebook na trhu s cenou pod 12 000,- Kč.
Nízké výrobní náklady si u HP 510 vyžádaly kompromisy v hardware architektuře. HP v podstatě oprášilo výběhové hardware komponenty, které zabalilo do poměrně kvalitního kabátku. Kombinace procesoru Celeron M a integrovaného grafického jádra Intel GMA 900 proto rozhodně neoplývá výkonem. Paměť o kapacitě 256 MB je pro uspokojivý běh Windows XP takřka na hranici použitelnosti. Odezvy systému jsou pomalejší, hlavně v situacích, kdy část společné paměti zabere grafické jádro. Na výkonu se podepisuje i zastaralý pevný disk s 2MB bufferem a 4200 otáčkami.



Hodnocení notebooku HP 510 je obtížné. Dílenské zpracování je mnohem lepší než u konkurenčních Acerů ze stejné cenové kategorie. Plasty perfektně sedí, výborně odolávají méně šetrnému zacházení. Pochválit musím i velmi slušný LCD panel, který by nedělal ostudu ani u dražších produktů. Model HP 510 je na trhu dostupný ve čtyřech variantách. Testovaný model HP 510 RU960AA nesplňuje „certifikaci“ Centrino – viz procesor Celeron M a absence WiFi. Dražší model RU963AA je vybaven rychlejším Pentiem M a čipsetem Intel 915GM a WiFi kartou.



Rozhodně bych tento model nedoporučil uživatelům, kteří prahnou po mobilitě. Notebook není právě nejlehčí a výdrž na bateriích se pohybuje kolem dvou a půl hodin. Přes slabší hardwarovou výbavu HP 510 je ideálním kancelářským nástrojem. Cena notebooku rozhodně potěší uživatele, kteří mají napjatý rozpočet. Díky nižším pořizovacím nákladům může být HP 510 zajímavou alternativou k neskladným desktopovým počítačům.



Funkční design
Integrované grafické jádro
Slušné LCD
Výkon procesoru
Bezkonkurenční cena
256 MB RAM
Ikona Odkaz na databázi
Chybí WiFi, Bluetooth
Doporučená koncová cena bez operačního systému: 11 500,- Kč (včetně DPH)


Za zapůjčení notebooku děkujeme společnosti Hewlett Packard.


reklama