reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP Compaq nx6110 - král levných notebooků

7.3.2006, Zdeněk Kabát, recenze
HP Compaq nx6110 - král levných notebooků
V cenové relaci mezi 20 a 30 tisíci Kč je jedním z nejžhavějších "neherních" notebooků HP Compaq nx6110, jehož více než 20 různých modelů zavání babylónským matením jazyků. My jsme otestovali PY501EA postavený na Centrinu s 512MB paměti a DVD vypalovačkou a předem musím říct, že se jedná o vysokého šlechtice této kategorie. Bude to král?

Design notebooku a kvalita konstrukce



V tomto bodě se dostáváme k faktoru, který kolikrát chtě nechtě ovlivňuje uživatele váhajícího s koupí nového notebooku. Mluvím o designu, který je u někoho jen vedlejším faktorem, u někoho pak věcí rozhodující.



Design notebooků série HP Compaq nx6110 je velmi strohý a jednoduchý, na což jsou zvyklí třeba i uživatelé IBM. Pro mě osobně je vzhled notebooku velkým plusem, protože velmi jednoduché barevné provedení a tvar navozují dojem bytelnosti (který, jak se dále dočtete, není jen dojmem).



Ač by se mohlo zdát, že model je celý v černém a že je to "přirozená" barva použitého plastu, není tomu tak. Víko je z vrchní strany nabarveno na tmavou šedou s lehkým modrým nádechem, ale přeci jen je to barva nanesená a hrozí její odření. Musím ale říct, že k ošoupání byste musel být velmi nešikovný, protože lak opravdu drží a jen tak se nepoškrábe.



Zbytek notebooku je již proveden v přírodní černé, ať už se jedná o spodní stranu víka či celé tělo s klávesnicí. Dále bych se pozastavil nad tvarem, který se velmi blíží pravidelnému kvádru. Nevím proč, ale takovéto přesné tvary ve mě budí mnohem lepší dojem, než zakulacené hrany nebo zužující se notebooky. Rozměry nx6110 jsou navíc "tak akorát", delší rozměry jen o něco málo přesahují velikost 15" displeje a tloušťka kolem 30mm je ideální.



Víko je poměrně tenké, ale ani u tohoto notebooku není zbaveno jednoho neduhu, a to že se v prostřední části prohybá. Konstrukce je ale jinak velmi pevná a okraje drží jako přibité. Na spodní straně víka najdete na úzkých okrajích celkem 10 gumiček změkčujících kontakt mezi víkem a tělem přístroje a také dva zobáčky spojené s posuvným zajišťovacím mechanismem. Přestože se trochu viklají, nemyslím si, že se časem příliš opotřebují.



Nyní se již vrhněme na hlavní část notebooku, kterou s víkem spojují dva tužší klouby, jež ovšem nezabraňují otevření jednou rukou (ač je to trochu komplikovanější). Jak bylo řečeno, celé tělo je z černého nestříkaného plastu, a to včetně kláves. Mluvil-li jsem o víku jako o pevném, tak tělo je ještě bytelnější a vydrží hodně.



Vrchní část obsahuje klávesnici, tlačítko pro spuštění notebooku, tlačítko pro zapnutí/vypnutí bezdrátových sítí (WiFi, Bluetooth) a samozřejmě touchpad s dvěma tlačítky. Velkou výhodou jsou také popisky jednotlivých bočních konektorů, takže se nemusíte dívat pokaždé, když něco zapojujete. Malá plastová špička poblíž levého kloubu slouží jako indikátor zavření víka.



Z boků najdete kromě konektorů, které jsou popsány o stránku dále, také otvory pro větrání, ale nutno říct, že to s chlazením není tak žhavé jako u náročnějších herních modelů. Zatímco přední strana je proděravěna prakticky celá, z boku se nachází jen výstup, ze kterého větrák horký vzduch přímo vyfukuje.



A nakonec tu máme spodní stranu, na které samozřejmě najdete okénka do nitra notebooku a místo pro baterii. Ta je umístěna na zadní straně a zabírá prakticky veškeré místo pro možné konektory. Pomocí křížového šroubováku se dále můžete dostat k volnému SO-DIMM slotu pro paměť a také k pevnému disku, který lze vyměnit za jakýkoliv jiný model pro klasické rozhraní Ultra-ATA. Kromě toho je za jedním posuvníkem skrytý konektor pro cestovní baterii a také spodní strana obsahuje otvory pro větrání.


Ergonomie - klávesnice a touchpad



Práce na notebooku HP Compaq nx6110 je velmi pohodlná, čemuž přispívá i kvalitní klávesnice. Její nevýhodou je snad jen to, že na ni není bez osvětlení večer vidět (toť výhoda bílých klávesnic), ale jinak mohu jen chválit. Zdvih je přiměřený a velmi přesný, takže k překlepům vinou klávesnice nedochází.



Co se týče rozložení, tak u alfanumerické části je klasické a i funkční klávesy jsou umístěny velmi prakticky. Na rozdíl od jiných výrobců totiž HP zachovává kurzorový kříž i seskupení šesti kláves (Ins, Del, Home, End, PgUp, PgDn) tak, jako tomu jsme zvyklí na desktopových modelech. Enter, backspace i mezerník jsou dostatečně velké, Alt, Ctrl, Shift jsou všechny na svých místech. Po zapnutí NumLocku lze pravou část klávesnice používat jako numerickou.



Přes tlačítko Fn v levém dolním rohu se jako u většiny notebooků zpřístupňují další funkce některých kláves, jako např. PrintScreen, Scroll Lock, NumLock, Pause či Break a speciálních funkcí jako zapnutí režimu spánku, přepnutí výstupu obrazu, snížení a zvýšení jasu či sledování stavu baterie. Velmi mi ale chybělo ovládání hlasitosti.



Touchpad u HP je přiměřeně velký a na pravé straně je čárkami označena možnost skrolování. Ovšem u touchpadu jsem již několik chyb našel - je to např. nemožnost dalšího posouvání kurzoru po dosažení okraje touchpadu (když např. přesouváte okno a musíte ho "držet") a také až zbytečně široký skrolovací pruh. Tlačítka touchpadu jsou gumová a velmi dobrá.
reklama