reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP Compaq nx6110 - král levných notebooků

7.3.2006, Zdeněk Kabát, recenze
HP Compaq nx6110 - král levných notebooků
V cenové relaci mezi 20 a 30 tisíci Kč je jedním z nejžhavějších "neherních" notebooků HP Compaq nx6110, jehož více než 20 různých modelů zavání babylónským matením jazyků. My jsme otestovali PY501EA postavený na Centrinu s 512MB paměti a DVD vypalovačkou a předem musím říct, že se jedná o vysokého šlechtice této kategorie. Bude to král?

Testy pamětí



Dále se podívejme na benchmarky paměťového subsystému, který je velmi důležitý pro plynulý chod systému. První podmínka, dostatečná kapacita paměti, je splněna. Ale co udělá s jejím výkon její typ, tedy jen DDR333, to vidíte na následujících grafech.



Předposlední místo v PCMarku04 již jasně mluví, jaký vliv mají pomalé paměti na výkon. Dále musíme přičíst to, že si ze systémového prostoru alokuje minimálně 16MB integrovaný grafický čip. Ovšem frekvence se ještě více odráží na propustnosti:



Tato čísla jsou již velmi nízká a nx6110 se tak nemá s čím chlubit. Nakonec uvedu výsledky z Everestu, který umí také jisté benchmarky spustit:







Výsledky jsou takové, jaké vidíte a i když se na první pohled nezdají špatné, tak hlavně co se týče rychlosti čtení, je na tom nx6110 hůře než jiné notebooky stejné kategorie. Latence je pak průměrná.


Testy pevného disku



Již předem jsem avizoval, že to s výkonem disku nebude nijak růžové. Nemůže za to ani tak rozhraní, které je klasické paralelní ATA-100, ale může za to rychlost samotného disku. 4200 otáček za minutu je prostě dnes málo, což je při prakticky shodných cenách s 5400 ot./min disky velká škoda. Však se podívejte sami:



Skóre, kterého disk dosáhl v PCMarku04, je velmi nízkých 2195. Protože jsou v této sadě testů zahrnuty běžné úkony jako start Windows, ukládání a čtení dokumentů apod., znamená to zpomalení práce i v kancelářském prostředí.



Co bych ale nesváděl na otáčky disku, je rychlost burst čtení, tedy teoretická rychlost rozhraní, které by bylo dosaženo při přenosu dat z bufferu (nikoliv z disku samotného). Ta je totiž oproti ostatním modelům poloviční, což je velká škoda. Sekvenční čtení již tak hrůzostrašně nevypadá.



Zde je sice výsledek opět podprůměrný, ale alespoň ne nejhorší. V HDTachu jsem schválně ještě típnul graf srovnávající výkon tohoto disku s 5400 ot./min bratříčkem. Tady si ho můžete po kliknutí prohlédnout:



Na předposlední straně recenze najdete ještě výsledky grafických testů a výdrže baterie.
reklama