Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
16.11.2006, Josef Brož, recenze
Notebooky HP Compaq jsou dobře známé především firemním zákazníkům. Nový HP Compaq nx6325 se snaží narušit dosavadní nadvládu platformy Intel Centrino. Jeho srdcem je proto výkonný dvoujádrový procesor AMD Turion 64 X2. Podaří se mu obstát proti Core Duo?
Radek Krajíek | 30.12.200622:34
S vysokou spotřebou mám problém ve svém notebooku HP Compaq nx6125­-Turion64 1600MHz. Podle mého zjištění, technologie AMD PowerNow! tady nefunguje jak má, nepomáhají ani nejnovější ovládače pro procesor a nejnovější BIOS­-y. Tak „šlape“ od nova tedy už rok. Aby se „natáhl“ celý OS XP, musím mít buď zakázaný PowerNow! v BIOS­-u nebo odinstalované ovládače na procesor. Jinak se opakovaně restartuje. Podle testu Power Management Efficiency ze SiSoftware Sandra Lite 2007.SP1 mám to v mém případě potvrzeno ­- podle zátěže procesor nemění kmitočet, má stále 1600MHz. Podle mne je problém v ovládačích, podařilo se mi to rozchodit v plné parádě jen s XP profi cz, kde SiSoftware Sandra Lite 2007.SP1 to krásně prověřil, tak že je funkční. Ale asi po 30 minutách se i tak restartoval. Ve verzi WIN XP64 trial, PowerNow! taky nefunguje, ale ani se nerestartuje.
Těsně před Vánocemi jsem zalistoval do starších čísel COMPUTERU ­(8­/06­) a našel jsem tady popis freewaru RightMark CPU Clock Utility – na prodloužení výdrže notebooku. Po nainstalování a konfiguraci začal notebook konečně fungovat jak má i bez povolení PowerNow! v BIOS­-u. Mění frekvenci i napětí Vcore podle zatížení CPU. Výdrž na baterii se prodloužila asi 50%!!! Nastavení Vcore v mém případě nesmí být menší než 0.975 V, jinak notebook restartuje. To má asi i za následek samovolných restartů při spouštění WIN XP s povoleným PowerNow! v BIOS­-u, kdy automatický CPU využívá nastavených Vcore na 0,9 V výrobcem.
S pozdravem Radek Krajíček.
Odpovědět0  0
Tralilacek | 3.12.200617:24
Tento notebook ­(znacka­) patri do serie nejkvalitnejsich notebooku na svete a to Dell,IBM,HP a Apple.U tech je znamo ze jim jde predevsim o kvalitu,nikoliv o vykon. ­(u Aceru je to napr. naopak­)
Pochopytelne si na tom nove 3D hry nezahrajete,ale vsechny serie CSka se na tom daji zahrat bez problemu.FEAR na 800x600 a stredni detaily bez problemu.Dawn of War ­- Dark Crusade na 1024x768 stredni detaily taky v pohode....,jestli si nekdo kupuje notebook s tim ze si na nem chce zahrat Armed Assault na plne,tak je blazen.K tomu at si koupi Dell XGame edici.Nejsem zastancem nazoru ze notebook je jen na praci,jasne taky si na nem obcas chci neco zahrat a taky si zahraju,viz. vyse.
Odpovědět0  0
Tralilacek | 3.12.200617:28
Jinak jeste se chci vyjadrit k baterii,nekde jste udelali chybu. Protoze tento notebook se muze primo pochlubit vydrzi baterie,s plne nabitou baterkou jsem pracoval v dreamweaveru 3 hodiny a 52 minut v kuse a nebyl jsem z toho 3 hodiny na caji jak by jste si mohli myslet :­-)
Odpovědět0  0
minos-sk | 6.12.200614:15
Ja bych rekl, ­"opomneli­" nainstalovat PowerNow driver od AMD. To vis, lidi jsou zvykli na to ze SpeedStep je zabudovanej v XPcku a pak se divi...

Publikovat takovyhle vadni numera a jeste kritizovat HP ze to neumeji merit ... to radsi NO COMMENT.
Odpovědět0  0
Josef Brož (90) | 9.12.200613:43
Notebook je k recenzi dodán s predinstalovanymi XP. Co nám výrobce nainstaluje, to tam vetsinou je. Pokud s dobre pamatuji, tak jsem CPU ­"driver­" AMD + PowerNow kontroloval. Faktem je, ze sppousta vyrobcu, si rada ­"nadsadi­" vydrz baterie.
Odpovědět0  0
snajprik (1603) | 16.11.200614:18
Čo k tomu povedať slabé grafické kolesa, testovane hry neboli v rozlíšení tohto monitoru takže v skutočnosti to bude horšie, tento NB nieje na hry a 3D stavaný, ale na XP, offis a také malo náročné veci, takže je tam taký drahý procak zbytočný, stačil by tam aj obyčajný sempron bohaté. Ale to je chyba HP, skúšal som najať neaky lacný multifunkčný NB u tejto značky ale bezvýsledne tato značka pod pojmom grafická karta si predstavuje neaku exotickú kvetinku z dažďových pralesoch, jednoducho nemá šajnu čo to je :­)
Odpovědět0  0
eraser (344) | 16.11.200619:42
Neviem, nejako si nemôžem prestaviť, aby bola každý notebook určený primárne na hry. Ak má niekto o toto záujem, môže si kúpiť napr. Alienware, tie sú na to prispôsobené.

Silnejšie CPU nie je na škodu, kancelárska práca neznamená len používanie Office nástrojov.
Odpovědět0  0
Vocasek | 17.11.200614:21
Ale tady jde přece o něco jiného? Kdo dnes používá notebook na pouze na programování a kancelářskou práci? S tímhle přístupem bysme se mohli klidně vrátit ke commandline. Místo internetu používat BBS a vypalovat z příkazový řádky. Tyhle argumenty zkoušejte mezi kamarády linuxáky :­)­) Počítač, notebooky jsou dnes přece o multimediíích. Kdejaká kravina je ve 3D a to nemluvím jen o hrách! Je to přesně problem ­"značkovejch­" notebooků. Podobnou výbavu a architekturu se nám snažej vnutit všichni velký výrobci, ať už je to HP, IBM nebo Dell. Pokaždý udělaj notebook, který má výkon,tělo z hořčíku a výkon ATI Rage 128 :­)­) proto podporuju spíš výrobce jako Asus apod.
Odpovědět0  0
eraser (344) | 17.11.200622:52
Tak podporuj Alienware...


Myslíš si, že napr. IBM ti neponúkne zostavu, kde máš slušnú grafickú kartu? Jasne, že áno, ale si to pekne zaplatíš. Pokiaľ mi chceš argumentovať, že za danú cenu si môžeš kúpiť nabúchaný Acer, máš pravdu, ale tu sa jedná zase o niečo iné, a to je kvalita prevedenia. Ale to je na dlhé lakte a diskutovanie. Avšak, pokiaľ mám notebook s rovnakou výbavou, je pravidlo, že si môžem vybrať i model, ktorý disponuje hráčskou grafickou kartou s vlastnou pamäťou.


Proste, notebook nepovažujem za herný stroj, ak sa nejedná o špecifické stroje, ktoré sa u nás ťažko zháňajú.


"Kdo dnes používá notebook na pouze na programování a kancelářskou práci?­"

Ja a stovka mojich kolegov... napríklad. ;o­)­) A, čo ku svojej práci potrebujem? Silnejšie CPU, veľa RAM a grafika, kľudne i tá ATI Rage 128.
Odpovědět0  0
Josef Brož (90) | 18.11.200615:39
Hadate se zbytecne. Faktem je, ze dnesni aplikace potrebuji mnohdy i trochu toho 3D vykonu. Obcas si kazdy zahraje nejakou tu hru. Nedavno mi umrelo par pocitacu a na mistni LAN party jsem musel zaskakovat s notebookem. Nastesti se starym dobrym Prestigiem, ktere ma Radeona 9700. Celkem mi tahle ­"sestava­" s Pentiem M 1,7 a zminenou ATI stihala i BF2 apod. Velmi se mi libi reseni notebooku Sony Vaio, ktery jsem testoval nedavno. Kombinace dvou grafických ­"karet­". Integrovaneho Intel jadra a samostatne grafiky GeForce. Elegantni reseni. Hlavnim a patrne jedinym prinosem grafiky integrovane v cipsetu jista uspora pri praci z baterek.
Odpovědět0  0
eraser (344) | 19.11.20060:38
Elegancia za vyššiu cenu, čo ak nepotrebujem lepšiu grafiku? Mám zbytočne platiť za to, čo nechcem? Som rád, že mám na výber, pretože notebook nie je bežná skladačka.
Odpovědět0  0
Ondrisek | 19.11.20067:25
Ano presne tak. Kdo ma potrebu si kupovat vrzajici, topici a hucici detskou hracku ve stylu Acer, Asus, tak at si ji koupi...
Odpovědět0  0
Maca1 | 20.11.200610:28
S tim Acerem bych souhlasil, sam sem jednoho mel a byl vice v servise nez u mne, zvlast pote co Acer otevrel vlastni servis v Brne :­-­) Ale Asusy bych do stejneho pytle nehazel. Mam ted jeden z rady M6 Tusim ze uz se nevyrabi, ale byla to skvela koupe, vzhledem k cene, vybave a odolnosti­/kvalite. Neni to sice IBM, ale urcite aspon 100x lepsi nez Acer :­-)
Odpovědět0  0
mikca | 19.11.200617:22
alienware koupil dell. ibm uz nedela notebooky ­-dela je lenovo
Odpovědět0  0
eraser (344) | 20.11.200611:45
Alienware si stále zachováva svoje meno a značku, IBM ThinkPad je taktiež korektné označenie, pozri si jednotlivé modelové rady, čiže, ak hovorím o IBM ThinkPad, tak myslím IBM ThinkPad a nie Lenovo, to je zásadný rozdieľ.
Odpovědět0  0
UGi(c) | 16.11.200613:58
Presne jak psal CeCO... kolik z lidi co pracuje v terenu potrebuje jas na 100%... mam zkusenosti s temito notebooky a vydrz je okolo 3­-4h na primarni baterii, pokud je dobre nastaveny power management ­- navic podsviceni na 100% je pouzitelne pouze pri hodne intenzivnim okolnim svetle ­- např práce na slunci... osobně mám notebook nx9420 s ambient light senzorem ­- super featura... automaticky a pomerne pekne to jede... pokud je okolo tma­/malo svetla tak autommaticky snizi podsvetleni aby displej neoslnoval...
Odpovědět0  0
MadCap (57) | 16.11.200621:05
asi tak, autor to zmrvil, vyzera to skoro tak, ze si vobec nenastavil spomalovanie CPU alebo mu z nejakeho dovodu nefungovalo ­(tomu odpoveda rovnaky cas na baterky pri ­"office­" a filme­).
Odpovědět0  0
Vocásek | 17.11.200614:31
No to je fakt argument. Náhodou sem na rozdíl od tebe už pár Dellů, HP apod. viděl. Všechno stejný krámy. Powermanagement? Nastavení jasu? To je snad přece v kompetenci výrobce! Podívej se na Toshibu, Asus ­- maj propracovaný profily, nastavení jasu, CPU, vypínání hardware. Snížení frekvence je přece otázkou powermanagementu.Nebo si myslíš, že každý BFU bude instalovat utility, aby suplovali nefunkční profily? HP si proste nikdo osobně nekoupí, ne takovou vykopávku s polomrtvou grafikou,. HP notebooka dostaneš od zaměstnavatele, případně za trest :­). HP je u mě výrobce tiskáren a měl by u toho zůstat :(
Odpovědět0  0
eraser (344) | 17.11.200622:56
Každý nepotrebuje nabúchanú grafiku a sú tu i ľudia, ktorí vlastnia a dávajú prednosť IBM... :o­))
Odpovědět0  0
Tralilacek | 3.12.200617:31
No pokud tvrdite ze NB znacky Dell a HP jsou kramy,tak nema cenu se s vami nadale bavit :D
Toshiba,dejme tomu to je pomerne dost kvalitni znacka,ale Asus,to je jen o neco malo lepsi znacka nez Acer.
Odpovědět0  0
CeCo (121) | 16.11.200613:24
Pri tomto NB si treba uvedomit:

1, Displej ­- 1400x1050 je dost pridana hodnota oproti WXGA ci XGA.
2, Celkovo business zameranie platformy ­- TPM cip, HP Credential, odolnejsie plasty atd. a samozrejme business prirazka, ktorej jedinou ulohou je v pripade velkeho odberu zmiznut a navodit tak dojem super zlavy.
3, Procesor Turion
4, Cenovo porovnatelne zostavy s Intel Core­(2­)Duo ­(cenova politika HP, aby si jednotlive modely neliezli do kapusty­)

Toto vsetko urcuje tak vysoku cenu za relativne nizky vykon ­- avsak v tomto pripade len hruby, celkovy vykon je vyssi najma kvoli firemnym utilitam a­-la citacka prstov a pod.

Btw., SXGA+ displeje okrem 15­" Lenovo Thinkpad rady T s SXGA+ a vyssim rozlisenim ­(S­-IPS panely­) uz asi nikdy nebudu kvalitnejsie ­- robi ich len malo firiem a na starsich linkach; nove linky su vyhradene pre sirokouhle panely...

Ad bateria ­- znizili ste jas? HP totiz pouziva vlastny power­-manazment, ktory je najma v BIOSe a cast z neho ­(podobne ako pri ASUSe­) tusim prebera QuickButton utility ­(napr. znizovanie jasu displeja pri modeloch s ALS a pod.­) a napr. ked ho odpojite z napajania, tak sa jas automaticky znizi.
Skuste nabuduce zmerat aktualnu spotrebu RightMark CPU Clock utility, v zalozke bateria ­- tam zistite, kde moze byt problem ­(program ukaze pribliznu spotrebu vo Wh­).

C.
Odpovědět0  0
Rnx (12) | 16.11.200613:01
V grafech ­"Sandra 2007 integer­" a v testu nekde u OpenGL jsou prohozene popisky u sloupcu ­(nebo jejich zabarveni­). Pls o opraveni autorem...
Odpovědět0  0
Josef Brož (90) | 16.11.200613:42
Opraveno, diky za informaci.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.