reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP DVD-840e aneb zakuklená LG GSA-4166B

4.4.2006, Martin Daniel, recenze
HP DVD-840e aneb zakuklená LG GSA-4166B
Pokud přemýšlíte nad koupí nějaké externí DVD vypalovačky s možností využití i v počítačové skříni, zkuste HP DVD-840e. Tuto mechaniku lze připojit pomocí USB rozhraní a položit si ji třeba vedle klávesnice, nebo ji využívat při práci s notebookem, a pokud budete chtít, jednoduše z ní uděláte klasickou interní mechaniku, nebo využijete USB redukci k připojení mechaniky úplně jiné.

Popis mechaniky, co je uvnitř


Mechanika je uložena v zaobleném černém plastovém pouzdře a díky stojánku, který je součástí balení, ji můžete používat i v poloze svislé na boku, čímž na stole ušetříte spoustu místa a krom toho to má ještě tu výhodu, že odvětrávacími otvory na spodní straně plastového krytu je tak lépe odváděno teplo, které se jinak hromadí uvnitř a nemá se kudy dostat ven. Do elektrické sítě se připojuje kabelem, jehož nezbytným doplňkem je i síťový zdroj a jak již bylo řečeno, k počítači zase pomocí USB kabelu. Zde ale musím podotknout, že onen dodávaný s mechanikou je velmi krátký a pokud máte počítač na zemi vedle stolu, tak na něj bohužel nedosáhne. Lze to samozřejmě vyřešit USB prodlužovákem, ale to jsou náklady navíc. Taky je škoda a velmi jsem to ocenil u jiné externí mechaniky LG GSA-2166D, že na USB redukci není elektrický přepínač On/Off.




Přední panel
  • tlačítko tray
  • indikační LED dioda
  • otvor pro nouzové vysunutí dvířek



Zadní panel panel
  • USB rozhraní
  • napájecí konektor



Mechanika byla vyrobena v Číně, ovšem datum výroby chybí. Naštěstí ten důležitější na štítku mechaniky uvnitř uveden je.



Jak již bylo naznačeno v úvodu, HP DVD-840e lze použít i jako interní mechaniku. K tomu potřebujete pouze rozdělat plastový kryt, odpojit ji od USB redukce a připojit k rozhraní IDE na základní desce. Výrobce nám to ale moc neusnadnil. Copak, chytře schované šroubky pod dvěmi gumovými patkami snadno odhalíte, ale oba plastové díly jsou do sebe ještě zaklesnuty pomocí západek, které jsou ovšem schovány uvnitř obalu. Nepropadejte však panice. Všimněte si na bočních stranách protáhlých otvorů a právě v těchto místech zatlačte na horní kryt. Při troše cviku se vám jistě podaří na všech místech kryty ze západek uvolnit.



Potom už zbývá jenom několik šroubků uvnitř a mechanika je venku. Tedy, nesmíte zapomenout ještě na ty dva, které na zadní straně krytu drží elektrický konektor. USB redukci lze bez problémů připojit na jakoukoliv jinou mechaniku s IDE rozhraním a používat ji jako externí. Pokud byste ji však chtěli vložit i do plastového krytu, budete omezeni délkou. LG GSA-4166B totiž patří k nejkratším mechanikám na trhu.



Na výrobním štítku je zřetelně napsáno HL GSA-4166B EXT a jako datum výroby je uveden říjen roku 2005.



Redukce samotná na konci mechaniky moc místa nezabírá, ale z nepochopitelných důvodů je externí napájecí konektor přímo proti napájení mechaniky, takže dochází k poměrně velkému ohybu drátů a jakákoliv manipulace s nimi vyžaduje značnou dávku trpělivosti. Přitom by stačilo konektor posunout o 2 cm do strany.



A USB redukce v celé své kráse. Nic složitého, co říkáte?



LG GSA-4166B, jistě netřeba představovat, ale když už jsme se dostali až sem, podíváme se jí pod pokličku.



Po odstranění spodního krytu se můžeme podívat na mechaniku z blízka.



Deska s tištěným spojem je stejná už od modelu LG GSA-4164B.



Chipset je z dílen Panasonicu a mimochodem, byl použit i u DVD/RW Plextor 750A, který jsme recenzovali nedávno a tato mechanika, pokud si vzpomínáte, nedopadla zrovna nejlépe. LG s ním naložila o poznání lépe.



Konstrukce není tak propracovaná jako například u mechanik od Pioneeru, ale není nijak ošizená. Pokud vás zajímá čtecí zařízení pro LightScribe...



...tak si ho můžete prohlédnou zde v pěkném detailu.



A ještě nezbytný obrázek optické hlavy zeshora...



... a zespodu.


reklama