reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP EliteBook 2560p: na cesty s výkonem

1.11.2011, Jan Vítek, recenze
HP EliteBook 2560p: na cesty s výkonem
Společnost Hewlett-Packard si pro letošní rok připravila nové modely přenosných počítačů EliteBook, z nichž si představíme 12,5palcový model 2560p vybavený procesorem Core i7, úložným zařízením SSD a také několika nadstandardními prvky.

Teploty a hlučnost


Nyní se podrobněji zaměříme na teploty různých částí notebooku a také jeho hlučnost. Ta, pokud notebook necháme v klidu a pouze na něm pracujeme v textovém editoru nebo projíždíme Internetem, není vůbec vysoká. Často se ventilátor tohoto ProBooku nezapíná vůbec, ale to musí být zátěž procesoru skutečně velmi nízká až nulová. Odměnou pak je bezhlučný provoz, neboť SSD pochopitelně také neuslyšíme. Když se ventilátor zapne, nejdříve se nakrátko roztočí, aby se následně zklidnil a při svých nízkých otáčkách příliš nerušil. Jak je tomu ale ve vysoké zátěži?

Chladicí systém tohoto notebooku není moc mohutný a navíc mu drahocenné místo užral dokovací konektor. Při vysokém zatížení procesoru se tak ventilátor ozve daleko hlasitěji a začne výrazně hučet. Ovšem není to tak špatné, že by se s notebookem nedalo pracovat. Ale pak tu jsou ještě teploty

Teploty byly měřeny ve 21-22°C okolním prostředí s použitím aplikací Core Temp, Speedfan a GPU-Z pro měření a Prime95, 3DMark Vantage a PCMark Vantage pro zajištění zátěže. A zvláště při zátěži procesoru a grafiky jsme tento notebook nešetřili, protože tehdy jedno procesorové jádro a GPU vytížil 3DMark a o zbylá se postaral Prime95. Rozpětí teplot je velmi velké, přičemž si uvádíme pochopitelně jen hodnoty u procesoru (GPU je jeho součástí a u SSD to nemá smysl měřit).

Pokud procesor dosáhne svého minima, tedy kolem 40 °C, přestane se jeho ventilátor točit. Na druhou stranu je systém chlazení natolik slabý, že při zátěži že teplota nezřídka dostane až k 90 °C, což je k hranici 100 °C pro tento procesor nebezpečně blízko. Moc velká rezerva pro případ náročné práce ve vysokých okolních teplotách tu tedy není.


Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
39 °C
88 °C
GPU
-
-
HDD
-
-


Podívejme se nyní tedy na dva obrázky znázorňující povrchové teploty v klidu (modře) a v zátěži (červeně). Ty byly měřeny jednak na displeji, klávesnici (levé a pravé straně), vedle touchpadu v místech pro položení zápěstí, u výdechu chlazení...




Modrá = v klidu, červená = při zátěži


...a nakonec na spodní straně notebooku.




Modrá = v klidu, červená = při zátěži


Spotřeba a výdrž na baterie


Nakonec se zaměříme na to, kolik si notebook při různém zatížení vezme šťávy a také jak dlouho nám vydrží na baterii typu Li-Ion se šesti články a specifikacemi 55 Wh (10,8 V). Ta má dle názoru společnosti HP vydržet až osm hodin provozu na jedno nabití, čehož bychom mohli skutečně dosáhnout, ale k tomu je zapotřebí opravdu minimalizovat spotřebu vypnutím bezdrátových rozhraní, stažením jasu displeje a především tím, že nebudeme zatěžovat procesor. Ten ale dokáže vybudit i kdejaká reklama ve Flashi, takže to je celkem těžké. Ve výsledku jsme dosáhli těchto hodnot:


Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Výdrž
7:15
1:25
Spotřeba
7,5 W
40 W


Výsledky odpovídají naměřené spotřebě, která v případě zátěže odpovídá probíhajícímu testu 3DMark03 - Mother Nature, kde byla zatížena grafika a jedno procesorové jádro. Pokud jsme zatížili i druhé, spotřeba se vyhoupla nad 50 W, takže zbývalo ještě dost rezervy napájecího adaptéru k tomu, aby se případně mohla i dobíjet baterie.





Spotřeba tohoto EliteBooku tedy může být velmi nízká, ale k jejímu dosažení je třeba si předem vyhrát s nastavením. Naštěstí software od HP nám dává řadu možností k tomu, jak ji omezit.



reklama